$
יין ישראלי

יש לי עינב בקפה: הטעם החדש של הרי הגליל

כרמי הרי גליל דושנו בקומפוסט משיירי קפסולות קפה בשנים האחרונות. כעת מגיעה התוצרת למדפים: יינות סוביניון בלאן

רעות ברנע 08:1120.05.19
המגמה הירוקה שמחלחלת אט־אט לכל תחומי חיינו - מאוכל אורגני, דרך אופנה צעצועים ידידותיים לסביבה ועד אופנה מקיימת - מגיעה עכשיו גם לתחום היין, עם יקבים אורגניים שמקפידים על גידול וייצור בני־קיימא. אחד משיתופי הפעולה היותר מעניינים ומפתיעים בתחום הזה הוא של חברת נספרסו ויקב הרי גליל, שבאמצעות קומפוסט המכיל את שיירי הקפה שנותרים בקפסולות הממוחזרות מדשן את הכרמים שלו. בימים אלה משיק היקב 18 אלף בקבוקי סוביניון בלאן במסגרת סדרת היין הראשונה מתוצרת זו.

  

מיכה ועדיה, יקב הרי גליל. "חלק ממערך גדול של הפיכה ליקב בר-קיימא" מיכה ועדיה, יקב הרי גליל. "חלק ממערך גדול של הפיכה ליקב בר-קיימא"

 

"הקיימות היא אחד הכיוונים שהעולם החדש זז לעברם", אומר מיכה ועדיה, היינן הראשי של יקב הרי גליל. "יש לא מעט יקבים שעושים את זה, יש חזרה לשורשים. בניו זילנד למשל זה כבר עניין רשמי, פרוגרמה של המדינה שהעניין הזה הוא עבורה אג'נדה".

 

השימוש בקפסולות משומשות של קפה לשם יצירת קומפוסט לדישון הוא חלק ממהלך סביבתי כולל שהחל היקב לפני כמעט חמש שנים וכולל שורה של פעולות. "שינינו את משטר הריסוסים שלנו בכרמים באמצעות מכשיר שיודע לחתוך את העשבייה באופן מכני וכך מפחית אותם. גם במדיניות ההשקיה עשינו שינוי, בנינו כרמים עם עתודות מים עמוקות שאין צורך להשקות מעבר לכמות שהם מקבלים מגשמי החורף. כל החומר האורגני שמגיע מהיקב מטופל בקומפוסטר. התקנו קולטי שמש לחימום מים וליצירת חשמל, ושתלנו גינת ירק. יצרנו תקן לגידול בר־קיימא עם יקב רמת הגולן ואנחנו עושים גם הרבה עבודה קהילתית, שיתופי פעולה עם בתי ספר ועוד. על רקע כל זה נוצר שיתוף הפעולה עם נספרסו".

 

עבור נספרסו מדובר בחלק קטן ממהלך גדול בהרבה שמתרחש כ־25 שנה, שבו משקיע המותג העולמי בתוכניות סביבתיות - משלב גידול הקפה ועד למיחזור הקפסולות. בישראל כל לקוח שרוצה מקבל שקית אטומה לאיסוף הכמוסות, שהוא יכול למסור בבוטיקים או לשליח שמגיע לביתו. הקפסולות העשויות אלומיניום, חומר הניתן למיחזור אינסופי, נגרסות במערך של החברה במודיעין. האלומיניום מועבר לתעשייה, מותך ומשמש למוצרים חדשים. "הקיימות היא ערך ליבה בפעילות שלנו", מסביר מנכ"ל נספרסו ישראל משה מרי. "לכן מרגש לקצור את הפירות של הפרויקט הזה".

 

אז איך בעצם חובר הקפה ליין של הרי גליל? השאריות שבקפסולות מועברות ליקב, ומשם מובלות לחברת גרין קומפוסט, שיושבת בגליל המערבי ומכינה עבורו את חומר הדישון.

 

מה אפשר לומר על תוצאות המהלך?

"כרגע מדובר רק בתוצאות ראשוניות. בסופו של דבר מדובר בצמחים ונדרש להם זמן לצמוח. אבל אני כן יכול להגיד שהכרם בריא יותר, הקרקע מאווררת יותר ונראה שהגפנים מתחזקות. אנחנו לא יכולים לומר שזה אך ורק בגלל הקומפוסט הכולל קפה, זו לא תהיה אמירה הוליסטית, יש כמובן השפעה של כל המהלכים שאנחנו עושים ביקב. אבל כן אפשר לומר שהקומפוסט המסוים שומר על הצמח בריא. הוא יוצר פעילות מיקרוביאלית בשורש שעוברת איתו סימביוזה ומייצרת מגוון ביולוגי שתומך בצימוח של הכרם".

 

ואיך זה בא לידי ביטוי ביין עצמו?

"היין שומר על הטעמים האופייניים לזן, אבל המרקם שלו מלא יותר. זה ניסיון לייצר תקריב של הטבע, המקום שבו הוא גדל".

 

יש תוכניות להמשך המהלך ביניכם?

"שיתוף הפעולה נמשך ואפילו גדל. אנחנו בתהליך של שיפור הקומפוסט שכולל את הקפה, ומנסים לדייק את האחוזים ואת ההכנה. היום יש לנו כ־400 דונם כרמים של ענבים שונים שמקבלים את הקומפוסט הזה. את התוצאות נראה בשנים הקרובות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x