$
במה

פסטיבל ישראל: מברי סחרוף עד המלך ליר

רקוויאם שהוא מחול, שקספיר פוגש מוזיקה לטינית ומירי מסיקה ואסתר רדא שרות שלום שבזי: פסטיבל ישראל ה־58 מוכיח שהוא עוד חי, בועט ומוצדק

מאיה נחום שחל 09:0702.04.19

מנכ"ל פסטיבל ישראל אייל שר הפסיק להתגונן מזמן. "כשהגעתי לפני חמש שנים לראיון העבודה לתפקיד, הבאתי מאמר שתוכנו היה 'מי צריך את פסטיבל ישראל', וניסיתי להסביר למה צריך אותו אפילו שיש כאן מבול של הפקות בינלאומיות". אבל מאז, הפסטיבל הוותיק שנראה כי סופו קרב, הצמיח רגליים חדשות ונהפך מוקד לצרכני אמנות ותרבות מעודכנים עם הפקות מגוונות וחתרניות והצגת קו חדשני ושונה בתחומי תיאטרון, מוזיקה ומחול.

 

"אנחנו כבר מזמן לא במגננה, אלא פשוט בעשייה של פסטיבל שבמקום לחזור על מה שאפשר לראות במקומות אחרים, מרחיב את היריעה ומביא אירועים שממשיכים להדהד אחריו, כמו מופע של 24 שעות שעד היום מדברים עליו", אומר שר לקראת פסטיבל ישראל ה־58, שייפתח ב־30 במאי (עד 15 במאי) בירושלים.

 

"מאז שנכנסנו, המנהל האמנותי איציק ג'ולי ואני, לנהל את הפסטיבל הוא עובר התחדשות והתחדדות של הקו האמנותי. אמנם בתחום המוזיקה הקלאסית הערך המוסף שלנו מוגבל, כי במהלך השנה ישנם פסטיבלי מוזיקה וקונצרטים רבים שדומים לדברים שאנחנו יכולים להביא. אבל אנחנו מחדשים במוזיקה, תיאטרון ומחול באזורים שהם לא מיינסטרים ורוצים להקדים את מה שיהיה עוד כמה שנים מיינסטרים".

 

   צילומים: MARC DOMAGE ,URBAN JOREN ,AUGUSTIN REBETEZ

 

 

השנה יכלול הפסטיבל עשרות הפקות מחול, מוזיקה, תיאטרון, פרפורמנס, וידיאו ארט ומיצגים מישראל ומהעולם. לצד המופעים באולמות יתקיימו אירועים תלויי מקום בחללים שונים בעיר, בהם מוזיאון הטבע, מגדל דוד ומוזיאון אמנות האסלאם. בחלק מהמופעים ייקח הקהל חלק פעיל.

 

לורי אנדרסון ותומר יוסף

 

המופע שיפתח את הפסטיבל הוא הפקת מקור מוזיקלית שיוביל גלעד כהנא מ"ג'ירפות", שבמרכזה מפגשים קצביים של יוצרים המביאים את הביט המקומי למקומות חדשים, בהם ההרכב החדש של הבלקן ביט בוקס, תמיר מוסקט, תומר יוסף וגילי יאלו. בין המופעים באגף הבינלאומי בולטת להקת המחול העכשווי קולברג משבדיה שתעלה שני מופעים: "Protagonist" של הכוריאוגרף יפטה ואן דינטר, שעוסק בסצנת המועדונים של ברלין כמרחב שבו חבורה של אנשים זרים מקובצים ונוכחים באופן אינטנסיבי בהווה; ו־"Figure a Sea", שיתוף פעולה עם הכוריאוגרפית דבורה היי והאמנית הרב-תחומית לורי אנדרסון, שיצרה את המוזיקה למופע.

 

בהשראת "המלך ליר" של שקספיר תעלה קבוצת התיאטרון "Song of the Goat Theatre" מפולין את המופע "שיריו של ליר", עם מוזיקה לטינית עתיקה חיה ומוזיקת נשמה חדשה. אמן הפרפורמנס סטיבן כהן היהודי הדרום־אפריקאי יגיע עם המופע "Put Your Heart under your Feet and Walk", רקוויאם פרידה מבן זוגו לחיים, הרקדן אלו (Elu), שהלך לעולמו ממחלה אחרי 20 שנות חיים משותפות — יצירה שהחלה כתערוכה ובמרכזה מיצב שבנוי ממאות זוגות נעלי בלט, עשרות פמוטים וחצאית שעשויה מפטיפונים.

מרטין צימרמן השוויצרי יעלה מופע תיאטרון אבסורד בשם "הלו" שבו הוא הולך לאיבוד בין חפצים עם חיים משל עצמם.

 

יאנוש קורצ'ק ועידן עמדי

 

במסגרת בכורות "כחול לבן" יחגוג הפסטיבל 400 שנה לגדול משוררי תימן שלום שבזי במופע "דלתי מרום" בניהולם האמנותי של שי צברי וניצן זעירא ובהשתתפות ברי סחרוף, אסתר רדא, לירון עמרם, מירי מסיקה, עידן עמדי ועוד.

 

אנסמבל עתים של רנה ירושלמי יעלה את "מתיא", עיבוד למבוגרים של "המלך מתיא הראשון" מאת יאנוש קורצ'ק בשפת ה־Puppet Cinema ותיאטרון החפצים. תיאטרון אלעד יציג את "רומיאו ויוליה — הסעודה האחרונה", עיבוד לסצנת המשתה מהמחזה בשיתוף מוזיאון הטבע.

 

תקציב הפסטיבל השנה עומד על 8.5 מיליון שקל. "זה נשמע אולי כמו המון כסף, אבל אובייקטיבית זה מעט מאוד. ישראל נמצאת ברוב המקרים מחוץ לסבבי ההופעות של ההפקות שאנחנו מביאים. הרעיון של הפסטיבל הוא להביא לכאן הפקות בבכורה ובלעדיות להרצה אחת או שתיים, וזה דבר יקר. אנחנו מלכ"ר ולא עסק שמריץ מופע 20 פעמים".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x