$
במה

הצגה: סרג'יו חוזר לגבעת חלפון

סרט הקאלט "גבעת חלפון אינה עונה" זוכה לעיבוד בימתי שהותאם לימינו. לנעליו של פולי ייכנס שלומי קוריאט: "הסכמתי עוד לפני שאמרו לי מה התפקיד"

מאיה נחום שחל 08:0814.02.19

"'גבעת חלפון אינה עונה' הוא מיתוס ענק. אני לא מנסה לעשות את הסרט, אלא להתקיים לצדו", אומר משה קפטן, שהעיבוד הבימתי שלו ושל המחזאי דניאל לפין לסרט הפולחן של אסי דיין, יעלה ב־13 במרץ בהבימה.

 

 

 

 

קוריאט (משמאל) ואמנון וולף בחזרות להצגה. הנכד של סרג'יו קונסטנזה מבקש לחזור אחורה בזמן קוריאט (משמאל) ואמנון וולף בחזרות להצגה. הנכד של סרג'יו קונסטנזה מבקש לחזור אחורה בזמן צילום: תומי הרפז

 

 

"היה הכרחי בעיניי למצוא מפתח שייתן הצדקה לכל הפרויקט הזה", הוא מסביר, והמפתח הזה היה לארוז את סיפור גבעת חלפון, שמציג את ההוויה האבסורדית של שירות המילואים בצה"ל בסיני של שנות השבעים, בסיפור מסגרת שמתרחש בשנת 2019. נכדם של סרג'יו קונסטנזה ושפרה חסון נדרש להגיש עבודת שורשים, ומבקש להבין מה הוביל לריב גדול עם דוד ג'ינג'י ומדוע המשפחות לא מדברות כבר שנים. אמו סיניה מתחמקת מלספק לו תשובות כשהיא צופה בגמר ריאליטי בטלוויזיה, אז הוא מזמין את הדודה יעלי לספר לו את הסיפור ואל הבית מגיע בהפתעה גם שמגר, הזכור מריקוד ה"בולה בולה".

 

האריזה החדשה מאפשרת לקפוץ אחורה בזמן ונותנת לקהל את מה שהוא זוכר מהסרט, כולל השירים שנהפכו ללהיטים "צה"ל צה"ל", "תן לשים ת’ראש על דיונה" וכמובן שירה של זיזי טריפו.

 

בהצגה משתתפים טוביה צפיר וניצה שאול, שכיכבו בסרט, שלומי קוריאט, סנדרה שדה, יעל לבנטל, שיפי אלוני, עדנה בליליוס, טל מוסרי, רוני דלומי, משה אשכנזי, קובי מאור, רוי מילר, אמנון וולף ועוד.

 

"אם הקהל יגיע עם ציפייה לראות שחזור של הסרט זה לא הכיוון", מדגיש קוריאט, שמגלם את סרג'יו קוסטנזה (יחלוק אותו עם משה אשכנזי). "נכון שיש שם את הסצנות המוכרות אבל עדיין מדובר במשהו חדש". קוריאט הוא מהדור שגדל על הסרט, צפה בו עשרות פעמים ומדקלם אותו. לקראת ההצגה דווקא נמנע מלצפות בו, גם בשל בקשת הבמאי להתרחק מהמקור. כשקפטן פנה אליו הוא לא היסס לרגע. "לא הייתי בתיאטרון תקופה ארוכה וקפטן צלצל ושאל איך אני עם מבטא רומני. ריגש אותי הרעיון של לקחת חלק במשהו שהוא אבן דרך בתרבות הישראלית, בטח בעולם הקולנוע. אמרתי כן בלי לחשוב פעמיים, עוד לפני שידעתי מה התפקיד. כשהבנתי שזה סרג'יו אז בכלל קפצתי על זה".

 

חושש מהשוואות?

"ברור שיהיו השוואות, אנחנו לגמרי מוכנים לזה, ומקווים שהקהל יבוא עם ראש פתוח ויקבל את האינטרפרטציה שלנו לגשש. גם כשהייתי בשלישיית פרוזק השוו בינינו, אפילו שבכלל לא ניסינו להיות הגששים. כולנו גדלנו עליהם והבאנו אל תוך הדמויות השפעות מהם, אבל פולי יש רק אחד. אני מושפע ממנו ורואה את הניואנסים הקטנים שלו, אבל לא מנסה להיות הוא".

 

זו לא הפעם הראשונה שבה קוריאט משחק בעיבוד בימתי לסרט קאלט. לפני עשור הוא השתתף בהפקה של "השוטר אזולאי" גם בתיאטרון הבימה, אבל ההצגה לא זכתה לשבחי המבקרים.

 

פולי (מימין) ושייקה על סט הסרט, 1976 פולי (מימין) ושייקה על סט הסרט, 1976 צילום: ערן ריקליס

 

 

חששת להיכנס לפרויקט דומה?

"תמיד יש חששות אבל בסופו של דבר אמנות היא לאתגר את עצמך, וגם למרות מה שאמרו על השוטר הקהל הצביע ברגליים ואני מאמין שגם פה זה יקרה".

את יעלי ומ"פ שמגר מגלמים ניצה שאול וטוביה צפיר, שנקראו למילואים. "הייתי בחששות", אומרת שאול. "מהביקיני עם הפומפונים והסילואט הזה פתאום לחשוב איך זה יהיה ומה יקרה. אבל זה כתוב טוב עם הרבה הומור ואהבה. יש פה אהבה למשהו שקיים ונמצא בתוך ההוויה של העם הזה. זוהי עוד מראה, אבל היא חביבה לשם שינוי. לא רואים דברים כאלה בימים הטרופים של היום".

 

"כשקפטן התקשר אליי רציתי לדעת מה בדיוק עושים", מספר צפיר. "אם הייתי צריך לגלם שוב את שמגר של אז, לא הייתי עושה את זה, אבל היות שסיפור המסגרת נהדר וההצגה כל כך כיפית ואינטליגנטית אי אפשר היה לסרב. בשבילי גם לשמוע את פולי, גברי ושייקה, בעיקר פולי שהיה חבר טוב שלי וחסר לי מאוד, זה מרגש מאוד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x