$
אמנות ועיצוב

האמן הישראלי בלו סימיון פיינרו יציג בביאנלה בוונציה - כנציג רומניה

לדברי פיינרו, "ברומניה מתעניינים מאוד בתרבות העברית, היהודית, ואני בכלל לא מדבר על הקהילה היהודית שם, אלא על הרומנים עצמם"

רעות ברנע 08:3011.02.19

בביאנלה הקרוב בוונציה ייצג האמן הישראלי בלו סימיון פיינרו דווקא את רומניה. בביתן הייעודי של המדינה, לצד שני אמנים נוספים, הוא יציג את עבודתו, העוסקת במשורר היהודי־רומני פאול צלאן, שחי וכתב במאה העשרים, בעיקר בגרמנית. "ברומניה מתעניינים מאוד בתרבות העברית, היהודית", מספר פיינרו, "ואני בכלל לא מדבר על הקהילה היהודית שם, אלא על הרומנים עצמם".

 

עבודה של האמן בלו סיימון פיינרו עבודה של האמן בלו סיימון פיינרו

 

פיינרו (59) הוא אמן פיסול ומיצב, שתערוכותיו הוצגו במוזיאונים בישראל. העבודות שלו עוסקות בהיסטוריה היהודית, בישראליות, בטקסט ובשאלות זהות וטריטוריה. בארץ הוא מוכר גם הודות למפעל המשמעותי שיזם, אוצר ומנהל מאז 2010: הביאנלה הים־תיכוני לאמנות — פלטפורמה משותפת לאמנים ישראלים וערבים מהארץ ומהעולם. הביאנלה האחרון שלו, שהתקיים ב־2017 בסכנין, עורר שערוריה כשאמנים מארצות ערב מחו על שעבודותיהם מוצגות ללא אישורם. הוא חי ועובד בחיפה אבל יש לו סטודיו באנטוורפן שבבלגיה ובמקביל מציג ברומניה, שבה נולד.

 

 

האמן בלו סימיון פיינרו. "אני מציג את התרבות של עצמי" האמן בלו סימיון פיינרו. "אני מציג את התרבות של עצמי" צילום: גיל נחושתן

 

"ההסתכלות האמנותית שלי היא גלובלית. אני נוטה להסתכל פחות על תל אביב או על חיפה כסצנה, אלא על כל עולם האמנות כסצנה. ברומניה היצירה שלי מוערכת מאוד והרבה עבודות שלי נרכשות שם לאוספים פרטיים וציבוריים. יש גלריה שמייצגת אותי בבוקרשט ולאחרונה הצגתי במוזיאון שם שהקים אספן לבנוני, שגם רכש עבודות שלי לאוסף שלו. למקומות כאלה לא הייתי מצליח להגיע אם הייתי מציג רק בארץ. הוא רכש את העבודות בלי שום עניין כלפי העובדה שאני מישראל".

 

 

עבודה של האמן בלו סיימון פיינרו עבודה של האמן בלו סיימון פיינרו

 

העבודה שלו בביאנלה הקרוב היא לא הראשונה שבה הוא עוסק במשורר צלאן. ב־2008 הוא הציג בגלריה דנון בתל אביב את המיצב "עשן ואפר", מחווה לשירו "פוגת המוות" מ־1947. "אני יכול להזדהות איתו. גם הוא יהודי מרומניה שחי בכמה מדינות במקביל, היהודי הנודד. הוא השתמש במיסטיקה היהודית כמקור השראה לשירה, וגם הוא נוגע בקיום האנושי בממד האוניברסלי. בפרויקט שלו בביאנלה בוונציה, שיתקיים בחודש מאי, הוא ינסה לשחזר את דמותו, עם המחלקה למחשבים של אוניברסיטת קליפורניה, ויציג אותה על מסך גדול כשהיא מדברת עם קהל המבקרים. "נשתמש באינטליגנציה מלאכותית כדי לנהל איתו שיחה בנושא מצב האדם".

 

הופתעת שבחרו דווקא בך?

"רומניה היא פלורליסטית ורב־תרבותית. אני אציג את התרבות שלי, והם נותנים לזה מקום. זה מראה על פתיחות וזה ניסיון להתייחס לאמנות כמשהו גלובלי. כל הקונספט הזה שלפיו אמנים מייצגים מדינות הוא מיושן ולא רלבנטי. אמן לא יכול לייצג מדינה. זה עניין ששייך למשטרים דיקטטוריים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x