$
אוכל

פסטיבל פקאן

הפקאנים הטעימים ביותר הם אלה שנאספים מהעץ בקליפתם. מלבד שילובם בפאי חמים, כדאי להגישם טריים עם תה

הדיי עפאים 17:3024.10.18

אגוזי הפקאן הם מהמינים המאוחרים ביותר שבויתו וגידולם החקלאי החל רק באמצע המאה ה־19 באמריקה. את הפקאנים אספו יושביה המקוריים של היבשת כבר מקדמת דנא ואחר כך גם הכובשים הספרדים שגילו את ה”אגוז המקומט” בשפתם באזורי תפוצתו המקוריים - מקסיקו ומדינות הדרום של ארצות הברית. ערכיו התזונתיים המעולים של הפקאן לצד יכולתו להישמר בקליפתו תקופה ארוכה הפכו אותו למרכיב חשוב בתזונה האמריקנית הפרה־קולוניאליסטית ולמרכיב חשוב בסחר החליפין המקומי.

 

הפקאן כלל איננו אגוז כי אם גלעין, בדומה לגלעין המצוי באפרסק או בשזיף, למשל. שמו ניתן לו בשפת תושבי אמריקה המקוריים לתיאור אגוז בעל קליפה, כזה שאפשר לפצח. עצי הפקאן גדלים במהירות יחסית ומגיעים לגובה של עד 40 מטרים ונופם מתפשט לרוחב רב. פירות הפקאן ירוקים וגדולים וכשהם בשלים הם מתפצלים לארבע והגלעין נושר מהם אל הקרקע.

 

למעלה מ־90% מעצי הפקאן בעולם עדיין גדלים בארצות הברית ובמקסיקו ומהם מיוצאים האגוזים ליתר העולם.

 

 

 איור: איגור טפיקין

 

במזרח הרחוק אוהבים את הפקאנים במיוחד, ואלו המקולפים והמקורמלים מכונים על פי רוב “פקאן סיני”, אף על פי שיובאו לשם מארצות הברית. במדינות הדרום, אגב, הפקאן נותר פופולרי במיוחד ופאי הפקאן המפורסם הוא מאכל לאומי באחדות מהן.

 

בשוק

 

אגוזי הפקאן הטעימים ביותר, העשירים בשומן ובטעם חמאתי־קרמלי אופייני, הם אלה שאוספים תחת העץ במושב או בדשא בקיבוץ.

 

אם קונים את האגוזים בשוק, כדאי תמיד לרכוש את הפקאנים בעודם בקליפתם מסוחר פיצוחים אמין, שנראה שהתחלופה אצלו גבוהה, ולא מדוכן המציג את מרכולתו אל הרחוב, בגשם ובשמש ובפיח. אם קונים את האגוזים קלופים, כדאי לעשות זאת באריזות סגורות ואטומות ולבדוק היטב את תאריך התפוגה.

 

במטבח

 

את האגוזים בקליפתם שומרים בקערה על הדלפק או על גבי שולחן הסלון ומניחים מפצח אגוזים נאה לצידם. כמויות גדולות אפשר גם לשמור במקפיא בשקית אטומה וכך להאריך את טריותם. אגוזים קלופים שומרים במקפיא ובכלל, רוכשים במועד הקרוב ביותר לשימוש. על פי רוב, משמשים האגוזים למאפים, עוגות וקינוחים מתוקים אחרים. כשהם שבורים מעט הם מהווים תוספת נהדרת לעוגת בראוניס דחוסה ועשירה או לעוגת אגסים בחושה ולחה.

 

את האגוזים השלמים בקליפתם אפשר לפצח קלות. לקילו אחד של אגוזים, טריים ככל הניתן, מוסיפים ¾ כוס מים חמימים שהומסו בהם כף וחצי מלח וכפית שטוחה אחת של קורנפלור. מערבבים היטב ומניחים לאגוזים לנוח בקערה כשעה. מפזרים את האגוזים הרטובים על גבי תבנית רחבה וקולים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות כחצי שעה, עד שיתייבשו קליל. מניחים להם להצטנן מעט ומגישים עם כוס תה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x