$
קולנוע וטלוויזיה

קומנדו היזידיות: סרט תיעודי חדש על הכוח הלוחם בצבא הכורדי

בשבוע שבו זכתה נדיה מוראד, יזידית שעברה התעללות בשבי דעאש, בפרס נובל לשלום, יוצג סרט תיעודי חדש על 2,000 נשים כמוה שהקימו כוח לוחם בצבא הכורדי. בראיון מיוחד ל"כלכליסט" מספרת הבמאית: “הסיפור הזה הוא הייעוד שלי"

ענת ברזילי 08:3009.10.18

סיפורן המטלטל של הנשים הכורדיות בנות הדת היזידית חזר בסוף השבוע לתודעה כשנדיה מוראד, יזידית שהצליחה להימלט מאנשי דעאש שהתעללו בה, זכתה בפרס נובל לשלום בזכות פועלה למען הנשים השבויות.

 

 

 

מוראד לא לבד. יחידת “נשות השמש” בצבא הכורדי הוקמה ביולי 2015 על ידי קבוצת נשים יזידיות, בראשן קסאט שינגאלי, זמרת יזידית מפורסמת לאחר שנפדתה משבי דעאש, שם שועבדה, נסחרה, נאנסה ועונתה. שינגאלי החליטה להקים את יחידת הנשים כתשובה לרצח העם שביצע דעאש ביזידים. היחידה מונה היום יותר מ־2,000 נשים, בהן מוסלמיות ונוצריות שהצטרפו למאבק.

 

נדיה מוראד נדיה מוראד צילום: אי פי איי

 

 

שינגאלי היא הגיבורה הראשית בסרט דוקומנטרי בן 7 דקות בשם “נשות השמש” שהוקרן לאחרונה בפסטיבל הסרטים בחיפה במסגרת פרויקט “חיפה VR 2525”, שאצר טל הרינג. בקרוב יעלה הסרט גם לפלטפורמה אינטרנטית שתהיה פתוחה לקהל הרחב. בשלוש השנים האחרונות טכנולוגיית המציאות המדומה הגיעה גם לקולנוע ולסרטים דוקומנטריים. טכניקת הצילום שונה מבסרטים רגילים, וכך גם הצפייה. יש להרכיב משקפי מציאות מדומה (VR) ולשבת על כיסא מסתובב כדי שניתן יהיה לצפות ב־360 מעלות.

 

את הסרט “נשות השמש” ביימה סלין טריקרט (32) שהיגרה מצרפת להוליווד לפני שש שנים, יצרה כמה סרטי VR קצרים, השתתפה בהפקות ההוליוודיות “טרנספורמר” ו”סטלינגרד” וכתבה שני ספרים על קולנוע וטכנולוגיה. בראיון ל”כלכליסט” מודה טריקרט שלא שמעה על שואת העם היזידי עד לפני שנתיים, כשפנתה אליה מפיקת הסרט, השחקנית והאקטיביסטית מריה בלו, בהצעה לנסוע לעיראק לצלם את “נשות השמש” יחד עם במאי שותף, כתב המלחמות כריסטיאן סטיבן.

 

קומנדו היזידיות

 

“הסיפור ריגש אותי מאוד והרגשתי שזה הייעוד שלי - לצלם את הסרט ולהביא את הסיפור באמצעות ה־VR לעולם כולו”, אומרת טריקרט.

 

“במשך זמן רב לא הצלחנו לגייס כסף לפרויקט. בסופו של דבר, הוא מומן על ידי אשה פרטית ששמעה את הסיפור וחתמה על צ’ק”, מספרת טריקרט. “שישה ימים לאחר מכן כבר היינו בדרך לעיראק. נאמר לנו שנשות השמש מוצבות בסמוך לגבול עם סוריה, ואחרי נסיעה של שבע שעות במדבר מעיר הבירה של כורדיסטן העיראקית, אירביל, מצאנו אותן”.

 

 

יחידת "נשות השמש" יחידת "נשות השמש" צילום: סלין טריקרט

 

הסרט צולם ברזולוציה גבוהה במיוחד הנותנת לצופה תחושה של עולם שלם, ומשולבים בו קטעי אנימציה המתארים את הקרבות ומספרים בקצרה את העבר של שינגאלי כזמרת. משולב בו גם אזכור לאלימות הבלתי נתפסת שחוו הנשים בשבי דעאש באמצעות סקירת כתבות חדשותית ששודרו בארה”ב.

 

השבת הכבוד והעצמאות

 

“יש המון סרטים וסיפורים על נשים כקורבנות”, אומרת טריקרט, “ההחלטה שלנו היתה ללכת לפי נרטיב אחר ולומר - נכון שהנשים האלה היו קורבנות, אך מה שמשנה עכשיו הוא שהן משיבות מלחמה. ושהן נשים עוצמתיות שנלחמות על השבת כבודן, כבוד עמן ועצמאותן”.

 

 

הבמאית סלין טריקרט (מימין) ולצדה הזמרת קאסט שינגאלי הבמאית סלין טריקרט (מימין) ולצדה הזמרת קאסט שינגאלי צילום: Freelance Society

 

 

 

לדברי טריקרט, אנחנו מורגלים לצפות בכתבות חדשותיות מאזורי מלחמה ברחבי העולם ואולי אף אדישים כלפיהן. “בטכנולוגיית VR האמפתיה שחשים כלפי הדמויות המצולמות והמעורבות בסרט היא רבה. הצופים נמצאים ממש פנים אל פנים מול הנשים הלוחמות, ללא המרחק שמסכי הקולנוע או הטלוויזיה מייצרים”.

 

היחידה מוצבת במקום שהוא שקט בימים אלו. הצופים העוטים על פניהם את משקפי ה־VR, מוצאים את עצמם בלב מדבר על גגו של מבנה צבאי שנראה חצי נטוש, שממנו אפשר לצפות למרחקים. זו שעת שקיעה והכל נראה רגוע.

 

הצופים מצטרפים ללוחמות בארוחת הצהריים. אין שום זכר לסבל ולדרמה הבלתי נתפסים שעברו. הן נמצאות יחד בזמן הפנאי שלהן, מכבסות, מסרקות זו את שיערה של זו. רק המדים שהן לובשות והרובים שהן אוחזות בידיהן מעידים על המלחמה שהן נמצאות בתוכה.

 

עדיין במחנות פליטים

 

לצורך צילום הסרט שנעשה בתקציב מוגבל מאוד, השאילה חברת גוגל את מצלמת “גו פרו אודיסי”, מצלמת ה־VR המתקדמת ביותר שנמצאת היום בשוק, שפותחה יחד עם חברת גו פרו. “מצלמות VR הן מצלמות כבדות וגדולות”, אומרת טריקרט, ”המצלמה מורכבת מעשרות מצלמות קטנות, מוצבת על חצובה ומצלמת ב־360 מעלות, כך שבזמן הצילום עצמו היינו צריכים להתחבא כדי שלא יראו אותנו”.

 

הסרט הוצג בעשרות פסטיבלים ברחבי העולם. הפרמיירה שלו היתה ב”סאנדנס” והוא הוקרן בפסטיבל ”דוקאביב”. “בכל המקומות שהסרט הוקרן בהם, הקהל הוזמן לכתוב מכתבים לנשות השמש”, מספרת טריקרט. “אספתי מכתבים מרגשים מארה”ב, קנדה, ברזיל סין ועוד מקומות רבים. כשאחזור לעיראק השנה, אמסור להן את המכתבים. זו הדרך שלי לומר להן שהעולם תומך בהן”. על זכייתה של נדיה מוראד בפרס נובל לשלום אומרת טריקרט: “היזידים במחנות פליטים, כך שיש עוד הרבה שהמערב יכול לעשות עבורם. אני מקווה שזכייתה של נדיה מוראד בפרס תעזור להעלות את הנושא על סדר היום”.

 

בימים אלו טריקרט עובדת על סדרת VR דוקומנטרית, ש”נשות השמש” הוא הפרק הראשון שלה. סדרה על קבוצות נשים ברחבי העולם ששועבדו ועונו והיום נלחמות להשבת עצמאותן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x