$
קולנוע וטלוויזיה

הסרט "טהורה לעד" של מאיה זינשטיין זכה בפרס האמי בקטגוריית פוליטיקה וממשל

הסרט צולם בעונת הכדורגל 2013-2012 בחדרי ההלבשה של בית"ר ירושלים ומתעד את הגזענות של השחקנים והאוהדים נגד שני שחקני הרכש הצ'צ'נים המוסלמים של הקבוצה

יאיר רוה 12:4002.10.18

במנהטן חולקו אמש פרסי האמי עבור משדרי חדשות וסרטי תעודה וסרטה של הבמאית מאיה זינשטיין, "טהורה לעד", זכה בפרס הסרט התיעודי בקטגוריית פוליטיקה וממשל. סרט ישראלי נוסף - "פרינסס שואו" של עידו הר, שהיה מועמד בקטגוריית סרטי התעודה בנושאי אמנות, הפסיד לסרט "החיים, סרט מצויר". הבוקר סיפרה זינשטיין בגל"צ כי בכלל ישנה בעת טקס חלוקת הפרסים ורק הבוקר נודע לה על הזכיה כשהחלה לקבל ברכות בסלולרי שלה.

 

"טהורה לעד" צולם בעונת הכדורגל 2013-2012, כשזינשטיין קיבלה מהנהלת בית"ר ירושלים רשות להיכנס עם מצלמתה לחדרי ההלבשה של הקבוצה ותיעדה את העונה הרת הגורל, כשהקבוצה היתה בבעלות ארקדי גידמאק, וארגון האוהדים לה פמיליה מחה באגרסיביות נגד שני שחקני הרכש הצ'צ'נים המוסלמים של הקבוצה.

 

הסרט, שהופק בשיתוף עם מכון סאנדאנס ומכון טרייבקה, זכה ב-2016 בפרסי הבימוי והעריכה לסרט התיעודי בפסטיבל ירושלים והיה מועמד לפרס אופיר. הוא הוקרן ב-2017 בערוץ yes דוקו ובהמשך בערוץ כאן 11, אחרי סיבוב פסטיבלים מרשים. הוא גם נקנה על ידי נטפליקס (תוכלו לצפות בסרט עכשיו ב-vod של יס דוקו או בנטפליקס).

 

 

מאיה זינשטיין מאיה זינשטיין צילום: עמית שאבי

 

הסרט היה זכאי לפרס האמי, המוענק על ידי האקדמיה האמריקאית לטלוויזיה, אחרי ששובץ לשידור במסגרת הסדרה "Independent Lens", של ערוץ הטלוויזיה הציבורי PBS, סדרה שזכתה אתמול בשני פרסים. הערוץ והסדרה הגישו את הסרט לתחרות האמי, והמפיקה האחראית של הסדרה, לויס ווסן, היא זו שעלתה לקבל את הפרס בטקס שהתקיים לפנות בוקר. "אנחנו מקווים שהסרט יהפוך לאזהרה על איך גזענות יכולה להרוס נבחרת או חברה שלמה", אמרה ווסן בנאום הזכיה שלה.

 

תיעוד מדכא של גילוי גזענות

 

סרטה של זינשטיין, המלווה בקריינות של מאיר איינשטיין (שמאז הלך לעולמו), הוא סרט תיעודי נדיר שמצליח לקלוט בזמן אמת ובאופן גלוי אירוע שבדרך כלל קורה הרחק מעדשות המצלמה: תיעוד מדכא של גילוי גזענות של אוהדים כלפי חברי קבוצת הספורט שלהם.

 

 

גזענות בבית"ר ירושלים (ארכיון) גזענות בבית"ר ירושלים (ארכיון) צילום: חיים צח

 

מעניין שהסרט שובץ תחת קטגוריית ממשל ופוליטיקה ולא בקטגוריות העוסקות בספורט או חברה, עדות לכך שעבור הצופים האמריקאים של ערוץ PBS, הסיפור הזה, בו יהודים קוראים קריאות גנאי ונוקטים מעשי אלימות וונדליזם נגד שחקנים רק כי הם מוסלמים (הם לא ערבים, הם לא פלסטינים, הם צ'צ'נים, והבעיה של האוהדים היא רק עם הדת שלהם), הוא פורטרט של מדינת ישראל כולה, ולא של הספורט הישראלי. לה פמיליה היא ישראל.

 

רשת PBS - הזוכה הגדולה של הערב

 

חוץ מהנקודה הישראלית, היו עוד פרסים בטקס. רשת PBS היתה הזוכה הגדולה של הערב, עם שבעה פרסים, בעוד הרשתות CBS ו-HBO יצאו עם 6 פרסים כל אחת. הנקודה הכי מעניינת בערב היתה שבקטגוריה הבכירה של הערב, על סיקור אירוע חדשותי, לא זכו משדרי החדשות של הערוצים הוותיקים (NBC, CBS ו-BBC-אמריקה), אלא דווקא הדיווח של אתר Vice על מאורעות שרלוטסוויל, כפי ששודר במהדורת החדשות היומית של האתר ברשת HBO.

 

האקדמיה האמריקאית לטלוויזיה מחלקת 6 סוגים שונים של פרסי אמי. העולם מכיר את הפרסים הבולטים שלהם, לסדרות הפריים-טיים, שחולקו לפני כשבועיים. אבל הם מחלקים באירועים נפרדים גם פרסים לסדרות הבוקר, לאירועי ספורט ובקטגוריות טכנולוגיות והנדסיות.

 

ב-19 בנובמבר יחולקו פרסי האמי לסדרות טלוויזיה בינלאומיות, שם מועמדת הסדרה הישראלית "נבסו" בקטגוריית הקומדיה והסרט התיעודי ההולנדי על אתגר קרת בקטגוריית סרטי אמנות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x