שימו לב, אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר. קראו עוד הבנתי
אוכל

ביער נרקוד עם אוכמניות

במוזלי, סלט פירות או בפנקייק אווריריים במיוחד. אוכמניות מתוקות ישפרו כל מתכון, והן גם בריאות

הדיי עפאים 08:3505.08.18

את הענבות הכחלחלות, הן גרגרי היער המכונים בעברית אוכמניות ובאנגלית בלוברי (blueberry), הביאו חקלאים חרוצים לאירופה רק במאה ה־20. באמריקה, יבשת מוצאן, היו האוכמניות נפוצות מקדמת דנא, והאדם הקדמון שם ליקט מהן ביערות משיחים בינוניים, בדומה לבנות משפחתן האחרות - הדומדמניות, החמוציות ושאר גרגירי היער באירופה ובמזרח הרחוק. גם ביתר חצי הכדור הצפוני היו נפוצים גרגרי יער כחולים כהים המכונים כולם בימינו בלובריס, אלא שהם קרובי משפחה בלבד ואינם הזן הנפוץ בימינו בשווקים ובמרכולים.

 

מקור שמם באנגלית איננו זקוק להסברים נוספים והוא ישיר וכן, אולם שמם העברי מעניין דווקא: המילה אוכמנית חודשה בדורנו אך מוצאה עתיק. כבר במשנה מצוי הפועל “התאכם”, שפירושו השחיר, ומקורו מן המילה הארמית לצבע השחור, אוכמא. ממקור זה חודשה המילה אכום, כלומר כהה, כמעט שחור, וממנו בא גם שמה החביב של האוכמנית.

 

 

 איור: איגור טפיקין

 

כמה מינים נפוצים מגודלים באופן מסחרי — אלו הגדלים על שיחים נמוכים ואלו הגדלים על גבי שיחים גבוהים שגובהם עשוי להגיע אף ל־3 מטרים ויותר. אף על פי שהשיחים יגדלו גם במרכז הארץ, הרי שמרבית המינים זקוקים למנות קור הגונות כדי להבשיל את פירותיהם, ולכן בארץ מגודלות האוכמניות בעיקר בצפון. במרכז הארץ ובדרומה יגדל הזן המכונה “שיחים דרומיים” שאיננו נשיר ופחות רגיש לחום. קל לגדל את השיחים גם באדנית במרפסת ובגינה ולקטוף במועדן אוכמניות מכחילות ומתוקות. האוכמניות נחשבות לבריאות במיוחד בזכות כמות גדולה של נוגדי חמצון שהן מכילות.

 

בשוק

 

אוכמניות טריות מצויות בארץ בשפע בעונתן והן נמכרות במקררים המצויים במרכולים ובשווקים. חיי המדף של זנים אחדים הם ארוכים יחסית במקרר, והם אינם הופכים רכים אלא דווקא יבשים יותר. אוכמניות קפואות אפשר למצוא על פי רוב במרכולים המיועדים ליוצאי חבר העמים ואיכותן משתנה. כך או כך, כדאי לשים לב שהמוצר לא הופשר והוקפא מחדש ושכל פרי קפוא ונפרד מחברו.

 

במטבח

 

את סלסלת האוכמניות הראשונה מחסלים בדרך הביתה. את השנייה מוסיפים למוזלי, לסלט הפירות או למאפינס עשירים לארוחת הבוקר. אפשר גם לרצף בהן כיסוי לטארט עם קרם פטיסייר או למלא בריוש בכף שמנת ואוכמניות. כששבעים מן המתק, אפשר להפוך את האוכמניות לריבה עם מעט סוכר וכמה גרעיני תפוח או לסירופ סמיך בבישול איטי. ניתן גם להכניס אותן לבלנדר לשייק בריא במיוחד עם בננות ויוגורט או להכין מהן סורבה קיצי וסמיך.

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x