$
אוכל

פרי עונה: ללקט ת'תות

זו העונה לאכול תותי שדה טריים ועסיסיים או להכין מהם משקאות קפואים ועוגות שמרים

הדיי עפאים 17:3807.03.18
אף על פי שהיו מוכרים עוד ליוונים ולרומאים ואפילו נזכרו בתלמוד, הרי שלעדנה של ממש זכו תותי השדה כשהורכב הזן “תות הגינה” באמצע המאה ה־18 בצרפת מהכלאה של זנים אמריקאיים ואירופיים.

 

את שמו קיבל התות מן השפה הפרסית והוא שמר על שמו גם בערבית ובארמית. שמו האנגלי, strawberry, קשור אולי לצורת גבעוליו הדקים המזכירים קש או לקש שהיו מפזרים על הקרקע לצורך גידולו.

 

מלבד השם, לתות השדה אין שום קשר לתותי העץ והוא קרוב משפחה דווקא של העוזרר, הוורד והאגס, בני משפחת הוורדיים. בשנים האחרונות הסבו החקלאים את הגידול לכזה העושה שימוש באויבים טבעיים וממעט בחומרי דישון והדברה.

 

בעונה

 

עד שנות השישים גודלו התותים בישראל בשטח פתוח והקטיף החל בראשית האביב. מאז עברו לגידול במנהרות פלסטיק ובמצעים מנותקים, והקטיף הוקדם אפילו עד לסתיו. ועדיין, מרבית התותים מגיעים אל השוק בעונה זו ומחירם נוח.

 

 

 איור: איגור טפיקין

 

בשוק

 

מי שהתמזל מזלו לגור בקרבת אזורי הגידול בשרון, יוכל לקנות מלוא הסל אצל החקלאים עצמם. חשוב לחפש את המדבקה המעידה על גידול ללא ריסוס או אפילו לחפש תותים מגידול אורגני.

 

במטבח

 

תותים שכמשו מעט והפכו רכים ולחים לא משליכים אל הפח! מעבירים אותם אל המקפיא בקופסה סגורה ושומרים לשעת כושר להכנת מקפא, גלידה או משקה פירות סמיך וקר.

 

תותים קפואים אין מפשירים אלא משתמשים בהם כמות שהם בבלנדר. מוסיפים אל הפירות הקפואים מעט מיץ לימון ונענע וטוחנים יחד או שמוסיפים גלידת וניל שמנת ומקבלים מילקשייק עשיר. אפשר גם להוסיף לתותים מעט וודקה וסוכר, לטחון ולהחזיר אל המקפיא. כעבור כחצי שעה כותשים שוב ומשיבים אל המקפיא וכך עוד פעם או פעמיים. מתקבלת גרניטה אלכוהולית מתוקה.

 

תותים מתוקים כיף לאכול סתם כך או בליווי קצפת סמיכה. מקציפים שמנת מתוקה במערבל מזון עד שהיא הופכת אוורירית ויציבה אך לא מוסיפים סוכר. בינתיים מערבלים גם גביע שמנת חמוצה ומקפלים אליו את הקצפת בתנועות סיבוביות. התוצאה יוצרת תערובת חמצמצה שטעמה נהדר עם התותים העסיסיים.

 

עוגת תותים ושמרים היא אחד מתענוגות האביב. בקערת מערבל עם וו לישה שמים כפית מלח דק, ק”ג אחד של קמח, 6 כפות סוכר ו־2 כפות שמרים יבשים. יוצקים מעל כוס ומחצה מי ברז פושרים ומוסיפים 2 ביצים ו־150 גרם חמאה רכה. מערבלים לקבלת בצק רך וגמיש מאוד. מניחים להתפחה למשך כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו. כשהבצק תפח מפילים בעזרת האצבעות את גובהו ומרדדים על גבי משטח מקומח לפרוסה בעובי ½ סנטימטר. מפזרים מעל הבצק מעט סוכר ומסדרים מעליו פרוסות תותים צפופות בנדיבות.

 

מגלגלים את הבצק עם התותים לרולדה עבה וחוצים אותה לאורכה בעזרת סכין חדה. מעבירים את ערימת הבצק והתותים לתבנית בעלת דפנות גבוהות מכוסה בנייר אפייה. התהליך מעט מלכלך אך שווה את העוגה המופלאה הזו. מניחים לתערובת לתפוח שוב עוד כחצי שעה ואופים ב־210 מעלות כ־25 דקות עד להזהבה. כשהעוגה מצטננת מעט, מפזרים מעל מעט אבקת סוכר ומגישים אל השולחן עם כף שמנת חמוצה להמתיק בה את החיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x