$
אמנות ועיצוב

גנבי רחוב: יצירה שפורקה מקיר ביפו נמכרה בכ־2,000 דולר

למי שייכת יצירת רחוב, ליוצריה או לבעלי השטח? יצירה של דדה וניצן מינץ פורקה מהקיר שעליה הוקמה ביפו ונמכרה ב־2,250 דולר. מינץ: "עשו כסף על חשבוננו"

רעות ברנע 08:4115.01.18

מאז שאמנות רחוב הפכה ללגיטימית ואפילו פופולרית מאד בקרב אספנים, מתמודדים האמנים הפעילים בז'אנר עם תופעה מתסכלת: גניבה של עבודות מהמרחב הציבורי. כשמדובר בעבודה על קיר בניין זה קצת יותר מסובך, אבל לא פעם היצירות מוקמות על גבי אלמנטים שניתנים לפירוק, שמוצאים את דרכם אל אנשים פרטיים. אחד המקרים האחרונים והמרגיזים נוגע לעבודה משותפת של שני אמני הרחוב הישראלים ניצן מינץ ודדה (Dede), שהחלו את דרכם על קירות תל אביב ועם השנים מצאו את עצמם בלב הקונצנזוס, מציגים במוזיאונים ברחבי העולם ומוכרים עבודות בעשרות אלפי שקלים.

 

"בתחילת השנה שעברה ציירנו עבודה גדולה של 5X3 מטרים בשוק הפשפשים, ליד מלון מרקט האוס", מספר דדה. "יש שם מעבר שבו היה בניין שמיועד להריסה שהיה מוקף בגדרות מתכת. על אותן פלטות מתכת יצרנו את העבודה. יומיים אחר כך טסנו לחודש לסיבוב של תערוכות בגרמניה ואוסטריה. כשחזרנו, ראינו שהעבודה כבר לא שם. נכנסתי למלון הסמוך ושאלתי אם יש להם מצלמות שמכוונות לאזור. הם סיפרו שהגיע מישהו בלילה עם משאית ומנוף, פירק את הפלטות ונסע. אבל לא ידעו להגיד מי זה היה. זו לא הפעם הראשונה שדבר כזה קורה, אלא שהפעם זאת עבודה גדולה באופן משמעותי".

 

היצירה הגנובה של דדה ומינץ היצירה הגנובה של דדה ומינץ

 

 

"להשיב את היצירה לציבור"

 

השניים הניחו לעניין עד שלפני מספר שבועות פנה אליהם אספן אמנות מחו"ל שכבר רכש מהם עבודות בעבר, וסיפר כי ראה את העבודה באתר המכירות הפומביות הישראלי Bidspirit. "העלתה אותו לאתר גלריה יפו ששוכנת לא רחוק מהמלון, בשוק הפשפשים", מסביר דדה. "האספן שאל אותנו איך הגיעה העבודה לשם, וכמובן שלא ידענו לענות". בסופו של דבר הוא רכש את העבודה בשני חלקים בסכום כולל של 2,250 דולר בסוף דצמבר.

 

כעת בודקים מינץ ודדה יחד איתו את האפשרות לתרום את העבודה למקום שיוכל להציג אותה במלואה, עניין לא פשוט מפאת גודלה יוצא הדופן. "הרעיון הוא להחזיר את העבודה לציבור", אומר דדה, "לתרום אותה לבית חולים כלשהו או למקום שעובד עם ילדים".

 

"האופרציה היתה גדולה"

 

"זה מצב מאד מתסכל" אומרת מינץ. "אנחנו מתכננים מראש לוקיישן ועובדים קשה על העבודה, גם פיזית. אנחנו מודעים לעובדה שברגע שאנחנו מוציאים את העבודה למרחב הציבורי היא כבר לא שייכת לנו, אבל העובדה שמישהו אחר מתפרנס מזה בסופו של דבר גם מונעת מאיתנו את הנראות במרחב הציבורי וגם עושים פה כסף על חשבוננו. זאת גם עבודה שקשה מאד לפרק אותה, כלומר האופרציה שנעשתה לטובת האירוע היא גדולה מאד".

 

בעלי גלריה יפו רון אוחיון שהעמיד את העבודה למכירה באינטרנט מסר בתגובה: "העבודה הגיעה אלינו מאדם פרטי שרכש את העבודה מכספו בבית המלון הסמוך".

 

מנכ"ל בית המלון מרקט האוס אבי כהן מכחיש את הטענה כי בית המלון מכר את העבודה ומסר בתגובה: "מישהו נכנס ושאל אותנו לגבי העבודה כשהיא עוד היתה מוצבת ברחוב. הסברנו לו שזה לא רכוש המלון והפנינו אותו לאתר את בעל הנכס המיועד להריסה שמסביבו היא נעשתה. לא מכרנו את העבודה לאף אחד".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x