$
אוכל

תפוח זה דבש

מהפרי שמזוהה בטעות עם הגירוש מגן עדן אפשר להכין פנקייק נהדר, צ'יפס מתוק או שטרודל לסעודה המתחלת

הדיי עפאים 18:3727.09.17

יותר מ־7,500 זנים תרבותיים של תפוח יש בעולם, וכבר אלפי שנים שהוא ממתיק את ימיהם של בני־האנוש ומעשיר את תרבויותיהם במיתוסים. מוצאו בעצי הבר הגדלים עד היום במרכז אסיה, באוזבקיסטן ובקירגיזסטן, והוא היה לאחד מראשוני העצים שביית האדם.

 

החוקרים חלוקים ביחס לתפוחים המופיעים במקרא, בשיר השירים או בספר יואל. בעוד המפרשים המסורתיים זיהו בתרגומיהם את התפוח עם הפרי המכונה כך כיום, הרי שהמדענים טוענים כי ייתכן שלא גדל באזורנו בתקופת המקרא. פרי עץ הדעת המזוהה על פי האגדה הנוצרית עם התפוח הוא לדעת מרבית החוקרים בכלל אתרוג שנפל קורבן לתרגומים קלוקלים.

 

בראש השנה ולאחר יום כיפור מנהג יהודי אירופה הוא לטבול בדבש תפוחים בעונתם ולהתפלל לשנה מתוקה. יש בזה גם להשיב את הנפש גם אחרי הצום ולעורר הרהורים בלב אדם על חטא שחטא כמו בעדן מקדם ועל תיקונו שאפשר לתקן.

 

בעונה

 

בארץ מבשילים זני התפוחים המיובאים בין מאי לנובמבר. ביתר השנה נמכרים תפוחים שנשמרו בקירור בתנאים מבוקרים או כאלה שיובאו מארצות דרומיות. בקיבוץ עין שמר פותח הזן הנהדר "ענה" המתאים לאקלים חם יותר, מבשיל בראשית הקיץ והפך לזן העיקרי במצרים ובארצות חמות נוספות.

 

  איור: איגור טפיקין

 

בשוק

 

מרבית התפוחים מגיעים אל המשווקים מאותם בתי אריזה גדולים בגליל ובגולן, ולכן אין הבדל ממש אם רוכשים אותם בשוק או במרכולים. מדי פעם אפשר להשיג תפוחים טריים היישר מן המגדלים או תפוחי עץ אורגניים טריים שטעמם אינו מתוק מדי ויש להם טעם של ילדות.

 

במטבח

 

תפוחי עץ טריים יישמרו במקרר אפילו שלושה חודשים. בעונתם, אפשר לקנות ארגז שלם ולהשתמש במשך כמה שבועות. אפשר להכין מהם, למשל, פנקייק תפוחים נהדר: טורפים כוס חלב ושתי ביצים, כפית תמצית וניל אמיתי ו־50 גרם חמאה מומסת. מוסיפים כוס קמח, שתי כפות אבקת סוכר, כף אבקת אפייה וחצי כפית מלח.

 

מערבבים לעיסה חלקה, מכסים ומניחים לכ־20 דקות. בינתיים קולפים ומוציאים את ליבתם של כמה תפוחים מוצקים וחמצמצים. פורסים אותם לרוחב לפרוסות עגולות בעובי חצי סנטימטר שחור במרכזן ומעבירים היישר אל קערה ובה מי לימון עם קרח. מוציאים את התפוחים ומייבשים קלות על גבי נייר סופג ואחר כך מפדרים אותם משני הצדדים בקינמון טחון מעורבב בסוכר. במחבת לוהטת ממיסים מעט חמאה ויוצקים אליה מתערובת הפנקייק כדי עיגול בקוטר מעט גדול מפרוסות התפוחים. מניחים מיד פרוסת תפוח במרכז ומעליה יוצקים עוד מעט מן הבלילה כדי כיסוי הפרוסה. כשבועות זעירות מתחילות להיווצר הופכים עד להזהבת הצד השני. מגישים חמים עם מעט

אבקת סוכר או דבש ושמנת חמוצה.

 

אפשר לפרוס את התפוחים באופן דומה, לטבול במי הלימון ולייבש במייבש מזון עד לקבלת צ'יפס פריך, או לייבש בתנור ביתי על נייר אפייה ב־100 מעלות למשך כשעתיים, עד שהתפוחים יבשים אך מעט לחים. מאחסנים בקופסה במקרר ואוכלים כחטיף.

 

לסעודה מתחלת אפשר לקלוף 6–7 תפוחי יונתן, לחלק אותם לשמונה פלחים, לטבול במיץ לימון ולפדר היטב בסוכר דמררה כהה וגרידת לימון. את הפלחים מסדרים על תבנית ומקרמלים בחום גבוה עד שהסוכר כולו נמס ומשחים והם מאבדים מעט מנוזליהם. בינתיים מסדרים 6–8 דפי בצק פילו מרוחים בחמאה מומסת וביניהם מעט פירורי לחם וקינמון. מסדרים את התפוחים המקורמלים על השליש התחתון של הבצק ומגלגלים לשטרודל. מברישים בהרבה חמאה מומסת ומפזרים מעל עוד סוכר ומעט קינמון. אופים בתנור שחומם מראש ל־200 מעלות עד להזהבה. מגישים חמים עם זילוף דבש ומרגישים את השנה המתוקה הבאה עמוק בפנים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x