$
אמנות ועיצוב

הלוחש לאותיות: האיש שמחייה את הקליגרפיה

יורם קפלן התאהב בקליגרפיה מודרנית במקרה, והחליט להקדיש את חייו לכתיבה קישוטית. וזה כולל שלטי חוצות, ציורי קירות והזמנות לחתונות

רעות ברנע 08:4413.09.17

"גם אם אני כותב את אותה מילה 20 פעם, בכל פעם היא תצא אחרת", אומר האמן יורם קפלן, מייסד המרכז לקליגרפיה מודרנית. "כשאומרים לאנשים 'קליגרפיה', הם ברוב המקרים יחשבו על הטכניקות הסיניות והיפניות העתיקות או על הכתיבה העברית של ספרי סת"ם". אבל מסתבר שיש הרבה יותר, וקפלן מקדיש את חייו לעיסוק בקליגרפיה מודרנית וגם להפצתה ולהעלאת המודעות אליה ברחבי הארץ.

 

מה זו בעצם קליגרפיה מודרנית?

"זו כתיבה קישוטית, מה שהיו עושים פעם בסין או יפן עם מכחולים — רק בכלים מודרניים. יש עטי מכחול, או ספוגים דמויי מכחול שמייצרים סוגים שונים של כתב. יש כלים שטוחי קצה שמייצרים כתב בסגנון גותי, ויש כלי שנראה כמו ציפורן מחודדת שכאשר מפעילים עליה לחץ היא נפתחת ונסגרת ויוצרת סגנונות מסולסלים בכתב. הרעיון בקליגרפיה הוא שבזמן הכתיבה הכלי יודע לעשות בעצמו וריאציות על אופי הקו”.

 

עבודה של יורם קפלן עבודה של יורם קפלן

 

 

מחפשטים פונט מיוחד

 

קפלן מספר שעד שנות השישים כולם כתבו בכלים הישנים. אז הומצא העט הכדורי שמאפשר לכתוב באותו העובי ובאותו הקו, וכמובן לכתוב מהר יותר. מאז התחום הלך ודעך, אך התעורר לחיים בשנים האחרונות בזכות הרשתות החברתיות. "אנשים מתחילים לגלות ולהעריך אותו מחדש", אומר קפלן. "אפשר לראות, למשל, שעסקי בוטיק היום לא רוצים שיכתבו את הלוגו שלהם בכל הפונטים המוכרים והקיימים. אנשים מבינים את הייחודיות של כתיבה באופן ידני, זה חלק מעניין תרבות הרטרו".

 

חולצה עם כיתוב מדליק

 

קפלן (46) גילה את הקליגרפיה די במקרה. בהשכלתו הוא מעצב תעשייתי בוגר בצלאל שבמשך 17 שנה עבד בתחום של עיצוב תערוכות מסחריות בארץ ובחו"ל. "כשהייתי קטן ציירתי פה ושם, אבל לא היתה לי אף פעם נגיעה ממשית לעולם האמנות", הוא מספר. "עד שנסעתי לחופשה ביוון וקניתי שם חולצה עם כיתוב שמאוד אהבתי. זה עניין אותי והתחלתי לחפש מה זו טיפוגרפיה ואז התגלגלתי לקליגרפיה מודרנית ולמה שהיא היום. התחלתי ללמוד וללמד את עצמי באמצעות האינטרנט וספרים. במשך תקופה ארוכה הייתי הולך לעבודה בבוקר, חוזר הביתה ואחרי שכולם ישנים מתמתחיל לתרגל עד אמצע הלילה. אחרי שנתיים פתחתי בלוג, וכשראיתי שאנשים מגיבים זה עודד אותי. השלב הבא היה סדנאות וראיתי שאנשים מתעניינים גם בציוד. הקמתי אתר והתפתחתי".

 

יורם קפלן יורם קפלן צילום: זהר שחר

 

שלב אחרי שלב, הקים קפלן את המרכז לקליגרפיה מודרנית. היום הוא מעביר כמה סדנאות בחודש ברחבי הארץ, מייבא ומוכר כלי קליגרפיה עכשוויים, מצלם סרטוני הדרכה ליו־טיוב, מציג בתערוכות וגם מתפרנס מעבודת הקליגרפיה האישית שלו — מציורי קירות ועד מיתוג בחתונות. בסוף השבוע הקרוב (16.9-14.9) הוא יציג, ימכור ויעביר סדנאות במסגרת יריד "אמנים במושבה" בפרדס חנה־כרכור — שם הוא חי, הפנינג שכולל שלושה ימים של אמנות, מוזיקה ופעילויות שונות, כולן בחינם.

 

איך מתפרנסים בתחום הזה?

"המגוון הוא מאוד רחב. משלטי חוצות או כתיבה קליגרפית על קירות שעשיתי למשל על גבי קומה וחצי במלון 'NYX' החדש בתל אביב, דרך אירועים מסחריים כמו זה של חברת קוסמטיקה שבו כתבתי לכל מוזמנת את שמה על הערכה, וכלה בחתונות. הופתעתי עד כמה אנשים מתרגשים כשכותבים את השם שלהם יפה. יש משהו ביחס שאתה מעניק לאות. הקליגרפיה היא תחום נוסטלגי, יש בו חומר ומגע וחושניות, וצריך יכולת להשתמש נכון בכלים ובגוף”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x