$
אמנות ועיצוב

הקרב על הרמברנדט: ראיון עם אוצר הציור של מוזיאון הגטי

ד"ר גספרוטו, אוצר הציור של מוזיאון הגטי - המוזיאון העשיר בעולם, מספר על התחרות הקשה מול האספנים הפרטיים: "הם אגרסיביים"

רעות ברנע 08:2923.01.17

כבר שנתיים שד"ר דוידה גספרוטו משמש כאוצר הציור הראשי במוזיאון הגטי בלוס אנג'לס - המוזיאון העשיר בעולם. בשנתיים האלה קנה גספרוטו עבור אוסף המוזיאון שתי יצירות בלבד. "זה נשמע מעט, אבל כשמדובר בסכומים כל כך גבוהים, זה בעצם הרבה", הוא מסביר בראיון ל"כלכליסט", במהלך ביקור בישראל.

 

"רכשתי למשל עבודה של אמן הבארוק האיטלקי אורציו ג'נטילסקי בשם  Danaë and the Shower of Gold. זו עבודה מהמאה ה־17 ששילמנו עבורה כ־30 מיליון דולר. עדיין אפשר לראות את ההבדל הברור אל מול השוק של עבודות עכשוויות או עבודות מהמאה ה־20. עבודה של מודיליאני, למשל, נמכרה לא מזמן בסכום של 180 מיליון דולר”, הוא אומר.

"ר דוידה גספרוטו, אוצר הציור של מוזיאון הגטי "ר דוידה גספרוטו, אוצר הציור של מוזיאון הגטי צילום: צביקה טישלר

 

אז הערך של המאסטרים הגדולים יורד?

"אני לא בטוח. אני רואה תנועות בשוק האמנות הבינלאומי בחודשים האחרונים שגורמות לי לחשוב שהשוק של ה'אולד מאסטרס' לא באמת מת כמו שאנשים מסוימים טוענים. אני מסתובב בהרבה ירידים ובקשר עם סוחרים רבים, ואני מאמין שתהיה לשוק הזה לידה מחודשת".

 

ירושה של 1.2 מיליארד דולר

 

מוזיאון הגטי נפתח ב־1974 על ידי ג'יי. פול גטי, תעשיין אמריקאי ואספן אמנות. גטי, שהיה איש עשיר מאוד, מת שנתיים לאחר פתיחת המוזיאון והוריש את כל הונו להמשך פעילותו. פעולה זו גררה כמובן לא מעט התנגדות מצד היורשים החוקיים, אך צוואתו של גטי יצאה לפועל וב־1982 קיבל המוזיאון סכום של 1.2 מיליארד דולר — סכום שהפך אותו למוזיאון העשיר בעולם. בזכות אותו עושר הצליח המוזיאון בטווח של כמה עשרות שנים לבסס לעצמו את אחד האוספים המשמעותיים בעולם של יצירות אמנות מתקופת הרנסנס ועד המאה ה־18. "אנחנו בני־מזל", מספר גספרוטו. "העובדה שאנחנו מוסד מאוד עשיר מאפשרת לנו להשיג את הדברים הטובים ביותר לאוסף. בנוסף, היא מאפשרת לנו את הצוות המקצועי ביותר שקיים".

 ציור של אורציו ג'נטילסקי שרכש גספרוטו ב-30 מיליון דולר ציור של אורציו ג'נטילסקי שרכש גספרוטו ב-30 מיליון דולר צילום: The J. Paul Getty Museum

 

אל הגטי הגיע גספרוטו (51) מאיטליה, אחרי שניהל מוזיאון בעיר מודנה. לפני כן שימש כאוצר הראשי של הגלריה הלאומית בפארמה. לישראל הוא הגיע כאורחו של ראש החוג לתולדות האמנות באוניברסיטת תל־אביב, ד"ר ספי הנדלר, לטובת סדנה בנושא סוגיות במוזיאולוגיה של תוכנית המצטיינים.

 

מסגרת בלי ציור

 

התפקיד שלו בגטי כולל שני תחומים מרכזיים: הראשון הוא אצירת תערוכות מתחלפות מתוך האוסף, והשני הוא רכישה של עבודות נוספות עבורו. "תהליך הרכישה הוא מסובך", הוא מסביר, "ובשנים האחרונות אנחנו חווים תחרות בעיקר אל מול אספנים פרטיים. אין הרבה מוסדות אמנות נוספים בעולם שיכולים להרשות לעצמם לרכוש

עבודות בסדר גודל שלנו. ובעולם של ה'אולד מאסטרס' רוב העבודות שנחשבות ליצירות מופת נמצאות בידי ידיים פרטיות. אמנם יש פחות ופחות אספנים שמתעסקים באמנות מהסוג הזה כי הרוב היום מעוניינים בעיקר באמנות עכשווית, אבל את אלה שכן פעילים אפשר להגדיר כאגרסיביים למדי".

 

מה מנחה אותך בבחירת יצירה לרכישה?

"כאשר אתה רוכש יצירה חדשה עבור האוסף, אתה צריך שהיא תתחבר באופן תמטי ליצירות אחרות באוסף, שיהיו לה 'יצירות חברות' בתוכו, אבל גם שהיא תוסיף ממד חדש שעוד לא היה קיים בו".

 

בנוגע לתערוכות שהוא אוצר, הוא מספר שהוא אוהב תערוכות "שמאפשרות להתבונן מחדש בז'אנר ישן". התערוכה הראשונה שהוא אצר במוזיאון עסקה במסגרות: "נושא שלא תמיד מתייחסים אליו אבל הוא קרוב מאוד ללבי. הוצגו בה כמובן ציורים בתוך מסגרות אבל גם הרבה מסגרות ריקות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x