$
ספרות

קריאת חובה: "דלתות התודעה" סוף סוף מתורגם לעברית

53 שנה אחרי מותו של אלדוס האקסלי, מהסופרים הבריטים הפוריים של תקופתו, החיבור הפילוסופי שלו יוצא לראשונה בעברית. הוא נחשב לקריאת חובה עבור צעירים שיוצאים למסעות במזרח, ולחובבי הניו אייג'

דנה קסלר 08:2706.12.16

53 שנה עברו מאז מותו של הסופר והמסאי הידוע אלדוס האקסלי, ורק עכשיו יוצא לראשונה בעברית אחד הכתבים הכי חשובים שלו: החיבור הפילוסופי "דלתות התודעה". האקסלי, מהסופרים הבריטים הפוריים של תקופתו, פרסם אינספור רומנים, סיפורים קצרים, קובצי שירה, מסות, יומני מסע, מאמרים וכתבים, רבים מהם תורגמו לעברית. העובדה ש"דלתות התודעה" לא יצא בעברית עד כה היא יותר ממפתיעה. הוא אמנם לא קל לקריאה, אבל הוא נחשב לקריאת חובה עבור צעירים שיוצאים למסעות מרחיבי תודעה במזרח אחרי הצבא, ולכל חובבי הניו אייג'.

 

המהפכה הפסיכדלית אמנם התרחשה אחרי מותו של האקסלי, אך רעיונותיו הפכו אותו לאחד מאבות תרבות הנגד, ולגיבורם של אנשי דור הביט ושל ההיפים שבאו אחריהם. ג'ים מוריסון למשל, הושפע מאוד מרעיונותיו של האקסלי וקרא ללהקתו על שם דלתות התודעה שהאקסלי פרץ עבורו ועבור בני דורו.

 

האקסלי. מסע בהשפעת ל.ס.ד ומסקלין האקסלי. מסע בהשפעת ל.ס.ד ומסקלין צילום: Bettmann/CORBIS

 

בין אוטופיה לדיסטופיה

 

"דלתות התודעה", שפורסם לראשונה ב־1954, והמשכו "עדן ושאול" (שמתפרסם עכשיו בעברית יחד עם "דלתות התודעה", שניהם בתרגומה של שחר־דיויה לב, בהוצאת עולם חדש ומדף), מתארים את חוויותיו הפסיכדליות של האקסלי שהתרחשו בשפעת ל.ס.ד ומסקלין (חומר הנמצא בקקטוס הפיוטה, החביב על שאמנים אינדיאנים) ושהובילו לביקורו התודעתי במה שהוא כינה "טרה אינקוגניטה" — ארץ לא נודעת.

 

האקסלי החל להתעניין במיסטיקה בשנות ה־20 של המאה הקודמת. התפיסה שלו, שעברה תמורות במהלך חייו, נעה בין הדיסטופיה המחרידה של ספרו המפורסם ביותר, "עולם חדש מופלא", שמתאר חברה עתידית מהונדסת כימית וביולוגית, שבה אמנות ודת הוצאו מחוץ לחוק ותהליך הרבייה נעשה בה רק בצורה מלאכותית; לבין האוטופיה "אי" שפורסם 30 שנה מאוחר יותר (ותורגם לעברית לפני שש שנים).

 

שתי המסות שמתורגמות עכשיו מהוות ניתוח פילוסופי של החוויה הטרנסצנדנטית ושל מקומן של התודעה והתפיסה אל מול עולם התופעות. את השם "דלתות התודעה" אימץ האקסלי מהמשורר והצייר הבריטי בן המאות ה־18 וה־19 וויליאם בלייק, שנטה למיסטיקה וכתב "כאשר דלתות התודעה נקיות, כל הדברים נראים כפי שהם". גם השם "עדן ושאול" לקוח מספרו של בלייק, "The Marriage of Heaven and Hell".

 

נגד דיכוי התודעה

 

כפי שהסופר והחוקר טרנס מק'קנה כתב עשרות שנים אחרי האקסלי: "התרבות איננה חברתך" (Culture is not your friend), האקסלי הבין, הרבה לפני תרבות הנגד באמריקה, שהתרבות השלטת תורמת להצרת צעדיו של האדם, דיכויו ודיכוי תודעתו. "עולם חדש מופלא" הבהיר לקוראיו שהתרבות איננה חברה, ו"דלתות התודעה" הציע דרך פסיכדלית לפרוץ את כבלי התרבות ולהגיע להארה והתעלות רוחנית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x