רובוטים בקוד פתוח
רועי ברזני חיפש הברקה שתכניס אותו לבצלאל, יצר רובוט מברגים והתקבל. מאז חלף עשור, והוא ושותפיו יצרו סדרת רובוטים שאפשר להרחיב עם חלקי חילוף מכל טמבורייה. עכשיו הם מבקשים את עזרת הציבור בקיקסטארטר
הם נבראו מתוך ערימה של חלקים עודפים שהושלכו מפס הייצור: אינפוביט, הרובוט הצהוב - שמתמחה בהפצת מידע; באבאביט הירוק - החכם והמוחצן; קארביט התכול - שאחראי על האבטחה; וארטביט הכתום - הממציא חסר הגבולות. בשבוע שעבר הם נחתו באתר גיוס ההמונים קיקסטארטר, מתוך כוונה להגיע לכל כדור הארץ.
כך מתואר בסרטון הפרויקט "הסיפור של האופביטס" - רובוטים מודולריים שמורכבים מאומים, ברגים, קפיצים וחלקי מתכת יומיומיים שהתחילו כמיזם אמנות סטודנטיאלי לפני כעשור, ועכשיו מנסים לכבוש את לבם של מיליוני מאמצים פוטנציאליים ברחבי העולם.
פוטנציאל משחקי מגוון
מאחורי אופביטס (theoffbits.com) עומדים שני ישראלים בני 36 - רועי ברזני, הממציא והמעצב; ואבנר גורן, הייטקיסט ויועץ טכנולוגי. עם חמישה אנשי עיצוב, תוכן ופיתוח הם עובדים בשנתיים האחרונות על הפיכת החזון היצירתי לקו מוצרים מהודק.
"זה התחיל כתרגיל שהכנתי כשניסיתי להתקבל לבצלאל. ישבתי ושיחקתי עם ברגים ואומים ששכבו אצלי בארגז הכלים וניסיתי לבנות מהם משהו חדש. תמיד התעניינתי במדע בדיוני, כך שהדבר הכי טבעי מבחינתי היה ליצור מהם רובוט", מספר ברזני. הוא התקבל, והרובוטים המשיכו ללוות אותו: במסגרת פרויקט הגמר שלו הוא הפך אותם לעיר יצורי מתכת - מעין גרסה מודרנית של מגדל בבל שהורכבה מחלקי גרוטאות ומכשירי חשמל ישנים שאסף. בהמשך הוא בנה, הציג ומכר את הרובוטים בכמה גלריות, תערוכות וחנויות בארץ תחת השם "ביט בוט", שהוחלף מאז.
כשברזני וגורן התחילו לעבוד על הפרויקט כרעיון בעל פוטנציאל מסחרי הם גיבשו כמה עקרונות שמבדילים את האופביטס ממוצר מדף מוגמר שקונים ומשחקים איתו, והופכים אותו לקרוב יותר לעולמות מודולריים כגון לגו.
"היה לנו חשוב להשתמש בחלקים שאפשר למצוא בכל טמבורייה או שמונחים אצל אנשים בארגז הכלים, לא רק בגלל הצד הוויזואלי אלא בעיקר כי זה מאפשר לשנות את הרובוטים ולהוסיף להם אלמנטים כמעט בלי הגבלה", מסביר גורן. העיקרון הזה הופך כל אופביט לאישי וייחודי, ויוצר פוטנציאל משחקי מגוון שבו יש מקום לאינספור אדפטציות - קצת כמו בתפיסת הקוד הפתוח בעולם התוכנה - אבל יש לו גם מחיר. "היו שתי חברות צעצועים גדולות שהתלהבו ופנו אלינו, אבל כשהסברנו שאפשר להרחיב את האופביטס עם חלקי מדף ושזה מאפיין הכרחי של המוצר הם אמרו שזה לא מתאים להם", נזכר ברזני.
סומכים על הקהילה
בגרסה הנוכחית עולם האופביטס כולל ארבעה דגמים ושני קיטים אופציונליים - ערכת הרחבה של 20 חלקים שיכולים לשמש לשינוי צורת הרובוט, וערכה שממנה אפשר ליצור לו כלי רכב. המחיר מתחיל ב־18 דולר לרובוט ללא תוספות (ניתן לתרום גם דולר אחד, כאקט סמלי) ומגיע עד 200 דולר לסט המקסימלי. למעריצים הנלהבים באמת מוצעת גם מהדורה מוגבלת ב־750 דולר, שכוללת רובוט נוסף בציפוי זהב. כל הרובוטים יגיעו מפורקים בתוספת ערכת עבודה שמכילה את הכלים הדרושים לבנייתם באוקטובר הקרוב.
לפרויקט יעד גיוס ראשוני של 15 אלף דולר. עד כה הצליחו גורן וברזני לגייס כ־7,000 דולר מהסכום, וכבר יש להם תוכניות להוספת רכיבים דיגיטליים שיאפשרו להניע את הרובוטים באמצעות אפליקציית סמארטפון ולייצר משחקים אינטראקטיביים.
"אנחנו סומכים על קהילת המשתמשים שתתלהב ותיקח את זה לכיוונים חדשים גם בלי עזרתנו. ככל שיותר אנשים ישתתפו בפרויקט וירתמו אליו את היצירתיות שלהם, כך הוא יגיע רחוק יותר", מסכם ברזני.