$
מוסף באזז מרץ 2013

מבט מצועף

צעיף המשי הקלאסי מתחבר לאמנות הרחוב, ומשתדרג מאביזר אופנתי לפריט אספנים

עילית מינמר 07:5618.03.13
מאז ומתמיד היה הצעיף סמל לסגנון. אודרי הפבורן וגרייס קלי הפכו את צעיף המשי לאיקון של טעם קלאסי, שכרכו אותו סביב הצוואר והראש. בשנים האחרונות, יותר משהוא אביזר אופנתי, הפך הצעיף של בתי אופנה עילית כמו הרמס, פוצ'י, לואי ויטון, גוצ'י ואחרים לפריט אספנים. אמיליו פוצ'י נהג לשאוב השראה לצעיפים ממסעותיו בעולם כולו, אך גם מארץ הולדתו איטליה. הוא צייר במחברתו רעיונות שתורגמו לריבועי משי מרהיבים. גם בהרמס, מאז 1937 נוצרה מסורת ארוכת שנים של עולם עשיר בצבעים ומוטיבים: כל צעיף הוא מלאכת מחשבת, פרי יצירתם המשותפת של אמנים ואומנים, מעצבים ובעלי מקצוע שמוציאים אל הפועל את חזונם.

 

צעיף שיצר אמן הגרפיטי האמריקאי רטנה לויטון צעיף שיצר אמן הגרפיטי האמריקאי רטנה לויטון צילום: מלטייר

 

בשנים האחרונות הולידו שיתופי פעולה בין בתי האופנה לאמנים יצירות משי מקוריות. קיץ 2013 מקדם עוד שיתוף פעולה בין בית האופנה הצרפתי לואי ויטון לעולם האמנות. הפעם מדובר באמני רחוב שחברו למותג היוקרה ליצירת סדרת צעיפי משי לקיץ. אמנית הפופ האורבני היפנית אייקו, הידועה גם בגרפיטי ואמנות רחוב, יצרה צעיף ענק בשם "ארבע העונות", ובו 62 צבעים שונים בהשראת קימונו יפני. האמן האמריקאי רטנה מלוס אנג'לס, שנודע בציורי הרחוב שלו ועוסק ביצירתו בסימנים של תרבויות, השתמש בקליגרפיה האופיינית לו ובצבעי מים בצעיף שעיצב. האחים אוטביו וגוסטבו פאנדולפו מברזיל (המוכרים כסטודיו Os Gemeos, "התאומים" בפורטוגזית) עיצבו צעיף מוזאיק המאופיין במשחק של ניגודים מול איזון. הצעיפים הללו יימכרו גם בישראל, בחנות שלואי ויטון עומדת לפתוח בקניון רמת אביב.

 

שיתוף פעולה מן הסוג הזה אינו חדש עבור בית האופנה הוותיק, שהחל רוקם קשרים עם אמנים שנים מועטות לאחר הקמתו ב־1874. לואי ויטון עצמו התרועע עם חברי התנועה האימפרסיוניסטית, ונכדו גסטון לואי ויטון שיתף פעולה עם מעצבי האר־דקו הגדולים של תקופתו. הקשר עם קהילת האמנים התהדק עם מינויו של מארק ג'ייקובס למנהל האמנותי של המותג ב־1997, שעבד עם אמנים כמו סטיבן ספראוס (2001), ג'ולי וורהובן (2002), טקאשי מוראקאמי (2003) ויאיוי קוסמה (2012).

 

הצעיפים של ויטון מיוצרים בחבל קום שבצרפת, מקום הולדתם של הדפס המשי ושל האריגה בנול ז'קארד. אלה שתי שיטות ייצור שונות, אך בשתיהן תהליך היצירה הוא עדין ומוקפד עד הפרט האחרון, וכולל שלבים לא מעטים בדרך לאיזון המושלם בצעיף - במשחק בנפח, במרקם (מקומט, מט או מבריק), בגימור (מרופט או מוקפד), בהדפס ובצבע. כך, מדי יום מיוצרים 100 מטרים של משי וקשמיר על נול אחד. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x