$
מה מתבשל

גל החצ'אפורי": מסעדות גיאורגיות מומלצות

מאפים ממולאים בעבודת יד, תבשילים מסורתיים, שימוש נדיב בעשבי תיבול ומפלס אלכוהול גבוה. "כלכליסט" ממליץ על המקומות הכי טובים בישראל להצטרף למטבח שצובר פופולריות

גלי וולוצקי 09:3230.01.13

המטבח הגיאורגי הולך וצובר לו פופולריות ואוהדים. הראשונה שהפנתה זרקור לאוכל הזה, שעושה שימוש נדיב בעשבי תיבול, באגוזים ובטעמים חמוצים־מתוקים, היתה ננה שרייר, ילידת גיאורגיה, שפתחה לפני כ־13 שנים את ננוצ'קה התל־אביבית. שרייר, שלימדה את הישראלים לבטא שמות מנות כמו חצ'אפורי וחינקאלי, ממשיכה לתפעל את המסעדה שלה, שהפכה למעוז של חובבי המטעמים הגיאורגיים והתפרסמה גם בחינגות הפרועות הנערכות בבר שלה. הנוהג ללוות את המאפים הממכרים והתבשילים המסורתיים בכמויות מכובדות של אלכוהול מאפיין גם את המסעדות הגיאורגיות שנפתחו בשנה האחרונה וסוללות את דרכו של המטבח הזה ללב הקונצנזוס הישראלי. "כלכליסט" מציג מסעדות מומלצות להיכרות עם המטבח הגיאורגי.  

 

בת ים וגבעתיים

 

בית חצ'אפורי ודדה: מטבח מסורתי ומשקאות בית. האימפריה של משפחת אוגניסיין (הארמנית) כוללת את מסעדות דדה בגבעתיים ובבת ים ואת בית חצ'אפורי, בבת ים גם הוא. דדה הבת־ימית שכנה עד לא מזמן ברחוב הדולפין, אך עברה למשכן מרווח ומהודר ברחוב בן גוריון.

 

בשלוש המסעדות מוגשים מטעמים מסורתיים. בזו שבגבעתיים האווירה ביתית יותר, בית חצ'אפורי מתמחה בבשרים ובמאפים, והסניף החדש בבת ים מגיש תפריט רחב הכולל גם מאכלי דגים, ובקרוב גם מבחר גדול של מאפים. שימו לב במיוחד לאגף המשקאות, המציע בין השאר מים מוגזים מגיאורגיה וארמניה, הניחנים בטעמי נתרן מודגשים, לצד משקאות תוססים בטעמי אגסים וטרגון, שאותם מכינים במקום.

 

מנות הדגל: צ'חוחבילי - כרעי עוף מבושלות ברוטב בצל ועגבניות (56 שקל), פלוב - אורז מבושל עם בשר עגל ושבעה תבלינים ארומטיים (56 שקל), חשלמה - תבשיל בשר כבש עם 11 סוגי ירק (82 שקל), סציבי דג - פילה מושט ברוטב שום ואגוזים (62 שקל). פרטים: בן גוריון 61 ו־105 בת ים, כצנלסון 113 גבעתיים, 03-6700412.

 

דדה. פלוב - אורז מבושל עם בשר עגל ושבעה תבלינים ארומטיים (56 שקל) דדה. פלוב - אורז מבושל עם בשר עגל ושבעה תבלינים ארומטיים (56 שקל) צילום: עמית שעל

 

ירושלים

 

ראצ'ה: טקסי שתייה וברכות. המסעדה, שחגגה לאחרונה יום הולדת ראשון, הוקמה ומתופעלת בידי בני משפחת שימשילשווילי. על המטבח מנצחת האם תינה ועל האירוח הבת לילי. היא שוכנת בבניין מתקופת המנדט הבריטי ומעוצבת בהידור אותנטי. בתפריט יש מנות מרחבי גיאורגיה, ואת הארוחות מלווים טקסי טמנדה (טקסי שתייה גיאורגיים) וברכות, המבטיחים שתצאו מכאן לא רק שבעים, אלא מבוסמים כדבעי.

 

מנות הדגל: בליני - גלילות פנקייק ממולאות בבשר ורוטב שזיפים (36 שקל), צ'יבוריאקי - סהרוני בצק במילוי בשר בקר (39 שקל), שצ'אמדי - קדרת עגל ושזיפים בתיבול גיאורגי (82 שקל), חינקאלי במילוי בשר (36/24 שקל ל־4/2 יחידות), חצ'אפורי בצל (34 שקל). פרטים: החבצלת 6 ירושלים, 02-5376600.

 

ראצ'ה. בליני - גלילות פנקייק ממולאות בבשר ורוטב שזיפים ראצ'ה. בליני - גלילות פנקייק ממולאות בבשר ורוטב שזיפים

 

החצא'פוריה: מאפייה בשוק מחנה יהודה. לא בדיוק מסעדה, אלא מאפייה חלבית המציעה לבאי שוק מחנה יהודה מאפים גיאורגיים, העשויים מבצק עלים או מבצק שמרים ונכנסים לתנור ברגע ההזמנה. מדובר בהמתנה של 20 דקות לפחות, ובימי שישי לפעמים שעה, אבל התורים הארוכים מעידים ששווה לחכות. כל המאפים מבוססים על חמאה או שמן, ללא שימוש במרגרינה, מכילים גבינות גיאורגיות אמיתיות, וכוללים ייצוג של גרסאות חצ'אפורי מכל רחבי גיאורגיה.

מנות הדגל: אצ'רולי - סירת שמרים ממולאת בגבינות עם ביצת עין (29 שקל), מגרולי - בצק שמרים ממולא בתרד וגבינה עם תוספת גבינה למעלה (20 שקל), אצ'מה - עלי בצק מבושלים בשכבות עם חמאה וגבינה ואפויים בתנור (21 שקל), צ'ורצ'חלה - אגוזי מלך בציפוי עסיס ענבים (14 שקל). פרטים: אשכול 6 פינת השקמה ירושלים, 02-5373630.

 

החאצ'פוריה. אצ'רולי - סירת שמרים ממולאת בגבינות עם ביצת עין (29 שקל) החאצ'פוריה. אצ'רולי - סירת שמרים ממולאת בגבינות עם ביצת עין (29 שקל)

 

קנגורו: ארוחה מרובת מנות. אחת המסעדות הגיאורגיות הוותיקות בארץ, שנפתחה לפני 21 שנה, שוכנת בסמטאות נחלת שבעה ומתופעלת כיום בידי בתם של המייסדים, אקה ציסקרשווילי. גם כאן התפריט מציע מנות גיאורגיות מסורתיות בהכנה עצמית ומבחר מאפים ובצקים ביתיים, והרכב התפריט מאפשר לסעוד בנוסח הגיאורגי המקובל — בארוחה מרובת מנות.

מנות הדגל: לוביו - סלט שעועית אדומה או לבנה עם אגוזים (32 שקל), ארבעה סוגי חצ'אפורי מבצק עלים או שמרים, ממולאים גבינות (52–72 שקל), צ'קפולי - תבשיל כבש עם מבחר ירוקים, כמו כוסברה, טרגון, חימלי (שזיפי בוסר כבושים) ותבלינים (79 שקל), חצילים ממולאים בממרח אגוזים ועשבי תיבול (32 שקל). פרטים: נחלת שבעה 7 ירושלים, 02-6250618.

 

קנגורו. חצילים ממולאים בממרח אגוזים ועשבי תיבול (32 שקל) קנגורו. חצילים ממולאים בממרח אגוזים ועשבי תיבול (32 שקל) צילום: מיקי נועם אלון

 

תל אביב

 

חצ'אפורי: ארוחות בוקר בחצר. מקום ביתי וצנוע, ספק מסעדה ספק בית קפה, המגיש לאורך היום תפריט בהשראה גיאורגית. מומלץ לפתוח את הבוקר בחצר הנעימה עם ארוחות בוקר, או לדגום את מבחר המאפים והבצקים הנעשים במקום בארוחת צהריים או ערב.

 

מנות הדגל: דילה - ארוחת בוקר עם שתי ביצים מוקרמות בגבינת סולוגוני, מוגשת עם סלט ירוק, גבינת שמנת, אגוזים קלויים, לחם גיאורגי, שתייה חמה ומיץ טבעי (45 שקל), מיקס חינקאלי - עם גבינות, בטטה, תרד ואגוזים, פטריות (46/36 שקל ל־10/6 יחידות), חצ'אפורי במילוי גבינות מלוחות (35 שקל), צ'חוחבילי - שקשוקה גיאורגית חריפה עם אגוזים, כוסברה ובצל ירוק (40 שקל), ניגוזי - פרוסות חציל אפוי ממולא בממרח אגוזים (19 שקל). פרטים: נחלת בנימין 63 ת"א, 03-6868986.

 

חצ'אפורי. ארוחת בוקר עם שתי ביצים מוקרמות בגבינת סולוגוני (45 שקל) חצ'אפורי. ארוחת בוקר עם שתי ביצים מוקרמות בגבינת סולוגוני (45 שקל) צילום: אריאל בשור

 

אשדוד

 

מארי: תבשילים ומאפים בעבודת יד. המסעדה המשפחתית, בבעלות האחים לילה וסימון רוס ובנה של לילה, מישל, נפתחה לפני כחמישה חודשים ומציעה לתושבי הדרום את הקסם הגיאורגי באווירה ביתית. את כל התבשילים המיוחדים מכינים לילה וסימון בעצמם, ולצדם מוגשות כל הקלאסיקות, ובראשן כמובן המאפים בעבודת יד.

 

מנות הדגל: צ'אדי - לחמניות מקמח תירס עם גבינה (50 שקל), עופיון ציצילה מטוגן עם שום (75 שקל), סציבי - עוף קר ממולא בממרח אגוזים (60 שקל), חרצ'ו - מרק בשר גיאורגי (60 שקל), צ'בורקי - מאפה מטוגן ממולא בשר (15 שקל), קופאטי - נקניק ביתי עם סלט ולחם (60 שקל). פרטים: העצמאות 87 אשדוד, 050-3999344.

 

מאיר. צ'אדי - לחמניות מקמח תירס עם גבינה (50 שקל) מאיר. צ'אדי - לחמניות מקמח תירס עם גבינה (50 שקל) צילום: צפריר אביוב

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x