$
פנאי

"גיבור־על זה לא רק כוחות"

השבוע בפסטיבל קומיק־קון, המכה של עולם הקומיקס, הוכרזה קומיקס וירקות כחנות הטובה בעולם. דני אמיתי, ממייסדיה, מסביר לכלכליסט איך הילדים שגדלים על פלאפל מן יזניקו את התחום

ענת טוריסקי 10:3027.07.11

כדי להתכונן למפגש עם דני אמיתי, בעל החנות קומיקס וירקות והזוכה הטרי בפרס אייזנר בפסטיבל קומיק־קון, פניתי לצוות מדור טכנולוגי של "כלכליסט". “תשאלי אותו למה אין גיבורי־על ישראלים", הם ייעצו בין השאר, רגע לפני שגלשו לריב מר סביב השאלה אם אסטריקס מסדרת הקומיקס הצרפתית הוא גיבור־על.

 

"אני לא חושב שאסטריקס הוא גיבור־על", יפסוק אמיתי מאוחר יותר באותו ערב, בחנות שלו. “יש לו כוחות־על, אבל הוא לא משתמש בהם כדי להגן על העולם. הוא בסך הכל רוצה שיעזבו אותו בשקט, וגיבור־על זה לא רק כוחות".

 

אמיתי (32) ושותפו יובל שרון זכו השבוע בכבוד ששום מוסד מחוץ ליבשת אמריקה לא זכה בו עד היום. הם חתני פרס אייזנר לקמעונאים, האוסקר של תעשיית הקומיקס שמוענק בפסטיבל קומיק־קון בכמה קטגוריות, ביניהן חנויות שתורמות משמעותית לקהילה.

 

מה הפנה את תשומת הלב של אנשי הפרס דווקא לישראל?

"יש פה פתאום קומיקס. פעם לא היה. חלק מהשופטים הם ספקים מסחריים, והם רואים נתוני מכירות. הם רואים שלישראל, שפעם לא היה לה חשבון הזמנות בכלל, פתאום יש חשבון עם שתי חנויות. יש גם קבוצה של יוצרי קומיקס שהקמנו, שמגיעה לבתי חולים ולמוסדות לנערים במצוקה ומלמדת אותם. גם מבחינת ההיצע יש לנו מגוון גדול - מה שאפשר למצוא בחנות בארצות הברית אפשר למצוא כאן, גם קומיקס אלטרנטיבי. אנחנו לא מפספסים כלום".

 

שלדון ב־100 שקל

 

בזמן השיחה נכנסים לחנות הקטנה זוג מקצוענים בני 20 ומשהו שבוחנים את הקטלוג, גבר דתי מבוגר ששואל אם בובות צבי הנינג'ה שבתצוגה שבירות, ושלושה תלמידי תיכון - שני בנים ובת במכנסיים קצרים וספריי קצפת ביד, שאחת לכמה שניות מתיזה סילון קצפת לפיה. הם מתפקסים על טי־שירט עם הדפס של שלדון מ"המפץ הגדול". "אני מתה עליו!", קופצת הנערה וגומעת עוד שוט קצפת, "כמה זה?". "100 שקל", עונה אמיתי, והחבורה נסוגה בחזרה לרחוב.

 

איך תתאר את ההתקדמות אצלנו?

"תרבות הקומיקס בארץ מאוד טרייה, והיא התקדמה בעיקר בחמש השנים האחרונות. אין ספק שהקולנוע דחף אותנו, כי כל שני וחמישי יוצא סרט קומיקס. גם בתקשורת יש היום יותר כבוד לתחום. מי חלם שיכתבו על הפרויקט הבא של פרנק מילר בעמוד הראשי של ynet?".

 

יש לפריחה הזאת ביטוי כלכלי? יש קומיקס ישראלי מסחרי שמוכר?

"פעם קומיקס ישראלי היה בעיקר שחור־לבן, מודפס בבית ומצולם בזירוקס. היום משקיעים הרבה יותר בגימור והתחום התפתח מאוד. הילדים קונים את גיבור־העל הישראלי, וכן, יש גיבור־על ישראלי, פלאפל מן. המבוגרים קונים נובלות גרפיות בעברית. רותו מודן, שזכתה היא באייזנר כיוצרת, מכרה יפה לא רק במונחים של קומיקס".

 

חשיפה מגיל צעיר

 

מדפי התצוגה הראשונים בכניסה לחנות מוקדשים לקומיקס ישראלי, ולא במקרה. "יצירה ישראלית היא הדרך לחשוף ילדים לקומיקס", טוען אמיתי. "גם מוזיאון הקומיקס בחולון הוא מקום חשוב, שמרכז הרצאות וסדנאות. חושפים לזה את הילדים הקטנים, שרוצים ללמוד כי המדיום הזה מאוד מגרה אותם. החוברות של בון עפות כאן, ילדים קוראים את זה, ואז עוברים לקרוא סימפסונז, ואחר כך קונים חוברת של ספיידרמן עם קצת עזרה מההורים, ככה זה מתחיל”.

 

אמיתי ושרון הקימו את קומיקס וירקות ב־2001. "כשהייתי באנגליה קניתי לראשונה קומיקס באנגלית, וכשחזרתי לכאן גיליתי שלהשיג קומיקס זו ממש משימה קשה. אמרנו יאללה, חלאס, בוא נפתח חנות, ניקח לעצמנו ומה שיישאר נמכור", מספר אמיתי. קומיקס וירקות נפתחה תחילה כאתר אינטרנט. אחרי חצי שנה החליטו השניים לשלב דוכנים. "בהתחלה לא הרווחנו כלום, וגם לא היה אכפת לנו", הוא נזכר. המפנה חל ב־2002, כשיצא בישראל הסרט 'ספיידרמן'. אמיתי ושרון הקימו דוכנים מחוץ לבתי הקולנוע שהקרינו את הסרט, וחילקו בהם בחינם חוברות קומיקס עם עלוני פרסום. “עשינו שיווק גרילה, חרשנו את הארץ", מספר אמיתי. "אם מבין 1,000 אנשים ניגשו אלינו 50, זה הספיק לנו. ה־50 האלה סיפרו לחברים שלהם וזה עזר". ההצלחה הובילה אותם למשכן הקבע ברחוב קינג ג'ורג' בתל אביב, ולפני כשלוש שנים נפתח סניף נוסף ברעננה, כשבתוכנית סניף באזור הצפון. הפרנסה מהעסק הפכה רלבנטית יותר עם השנים, "מפני שהיום יש לשנינו משפחות, וחשוב לנו שהחנות תחזיק אותן".

 

דני אמיתי ויובל שרון. סרטי הקומיקס עזרו להתפתחות התחום בישראל דני אמיתי ויובל שרון. סרטי הקומיקס עזרו להתפתחות התחום בישראל צילום: תומי הרפז

 

ב־18 באוגוסט יארחו בחנות את ג'ו קיוברט, יוצר ומנטור מוערך. "אין כבר אנשים כמוהו", מתלהב אמיתי. "קיוברט הוא מהאנשים שייסדו את הקומיקס, הוא ממש אגדה. יש לו את בית הספר מספר אחת לקומיקס בעולם. הוא מגיע להשקת תערוכה במוזיאון בחולון, ואצלנו הוא יחתום על ספרים. זה מחמם את הלב".

 

איזה קומיקס אתה קורא?

"אני קורא המון. גם מיינסטרים כמו ספיידרמן ובאטמן, אבל הדברים שהכי משאירים עלי רושם הם של הוצאות קטנות. יש קומיקס שהכרתי לפני שבע שנים, אז החזקנו בחנות רק גיבורי־על ולא נגענו באלטרנטיבי. לקוח המליץ לי על 'Black Hole' של צ'רלס ברנס, קומיקס שחור־לבן מהוצאה קטנה, שהוא ההפך המוחלט מגיבורי־על. וזה פתח לי את העיניים”.

 

מארוול ודי.סי קומיקס הודיעו שיוציאו מהדורות דיגיטליות של החוברות שלהם. זה איום מבחינתך?

"הפריחה של הווב קומיקס והדיגיטציה תורמות. אנשים מתוודעים לקומיקס, גם כאלה שלא חשבו לקנות חוברת, ואומרים וואלה, הנה יש משהו בחינם. בסוף הם מגיעים לחנות. לי קשה לקרוא במחשב, גם באייפד זה לא אותו דבר. משהו מתפספס. אין כמו המגע של הנייר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x