$
חדשות האלכוהול

מבחן טעימה: נביולו ישראלי

לפני עשר שנים נטעו יקבי רמת הגולן חלקה של ענבי נביולו, זן הענבים האיטלקי האיכותי והמבוקש ביותר. התוצאה: יין מקומי משובח ויוצא דופן

שלמה פפירבלט 10:3924.01.10

הסופרת הצרפתייה קולט, חובבת יין מושבעת, אמרה: "רק הגפן, מכל ממלכת הצמחים, מעניקה לנו את טעמיה הברורים של האדמה. היא המתרגמת הנאמנה שלה ושל סודותיה". מה קורה, אם כן, כאשר מחליפים לזן ענבים מסוים את תבנית נוף מולדתו? השאלה המעניינת התעוררה הפעם לרגל השקתו של גמלא נביולו, 2006 - היין הראשון בתולדות יקבי רמת הגולן שנעשה על טהרת הנביולו, הענב האיטלקי האיכותי והמבוקש ביותר.

נביולו 2006 נביולו 2006 צילום: כפיר חרבי

 

הנביולו הוא אחד הזנים הוותיקים ביותר בארץ המגף, ותיאור המזכיר אותו מופיע בכתבי ההיסטוריון הרומאי פליניוס הזקן. ככל הנראה, במאה השביעית לספירה הלך והתרכז גידולו באזור פיימונטה בצפון איטליה, והפעם הראשונה שהוא מופיע בשמו מתועדת בתעודה רשמית של אחד מאצילי האזור, משנת 1268. מקור השם נביולו הוא המילה "נביה", ערפל באיטלקית, רמז לערפלי הבוקר המכסים את הכרמים.

 

מרגיש בפיימונטה

 

הנביולו אינו נודד בקלות למקומות רחוקים מפיימונטה מכורתו. הוא קשור לתנאים הסביבתיים שלו, אינו מחבב מזג אוויר חמים ומעדיף אדמות חימר וגיר עם תכולת מינרלים מסוימת. עושים ממנו כמה מהיינות המשובחים ביותר של איטליה - הברולו והברברסקו - יינות כבדים, חזקים, מורכבים, בעלי יכולת התיישנות ארוכה ואטית מאוד. בשיאם, אלה יינות בעלי עומק וטעמים מופלאים.

 

לפני עשר שנים נטעו יקבי רמת הגולן חלקה יחידה ולא גדולה של ענבי זן הנביולו, בכרם אודם, הנמצא בגובה של כ־1.2 ק"מ מעל פני הים. האקלים קר והאדמה מושלגת בחורף - הכי קרוב לפיימונטה. ויקטור שונפלד, היינן הראשי של רמת הגולן, מספר: "מאז נטיעת הזן בשנת 2000 למדנו באופן מקיף על התאקלמותו של הנביולו בכרם שלנו. הוא משקף לדעתי את הטרואר החדש שלו כאן, אך בהחלט אפשר להרגיש בו את האופי האיטלקי הקלאסי".

 

הנביולו הראשון של יקבי רמת הגולן הוא מבציר 2006, ולא במקרה. מעבר לעובדה שהגפנים התבגרו, מדובר גם בשנה שבה חודש אפריל היה קר מהרגיל, והטמפרטורות הנמוכות יחסית נמשכו עד סוף חודש יולי. הגפן של הנביולו הרגישה כמו בבית. אחרי התסיסה, היין התיישן במשך 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי, ונעשתה ממנו כמות לא גדולה של בקבוקים אשר אוחסנו ביקב להתפתחות נוספת - עד שיווקם בימים אלה.

 

היין ראוי לקבל עוד כמה וכמה שנות התיישנות, וכנראה יגיע לשיאו בעוד ארבע עד שש שנים. כרגע הוא בעל גוף קל יותר מיינות הנביולו המסורתיים, מעניין ביותר ומספק חוויה יוצאת דופן לחובבי יין ישראלי. יש בו ניחוחות מושכים של דובדבנים בשלים, תבלינים ורמזי עישון נעימים. על החך הוא מלא, מורכב וטעים מאוד. פרטים: במסעדות נבחרות ובחנות היין של היקב במרכז המבקרים בקצרין. מחיר: 75 שקל.

 

בדרך לפינלנד

 

בשבוע שעבר נערכה בתל אביב תחרות הברמנים הארצית של וודקה פינלנדיה, שבה התמודדו 12 ברמנים על התואר והכבוד לייצג את ישראל (ואת עצמם) בתחרות פינלנדיה העולמית, שתיערך בעוד כחודש בפינלנד.

 

כל אחד מהמתמודדים רקח שלושה קוקטיילים על בסיס וודקת פינלנדיה, בשלוש קטגוריות שונות: קוקטייל אפריטיף, קוקטייל לכל זמן (לונג דרינק) וקוקטייל ב"Quick Mix", שבו התמודדו הברמנים לראשונה בתולדות התחרות. בקטגוריה זו האתגר של הברמנים היה לרקוח קוקטייל איכותי ומקורי, כאשר המצרכים העומדים לרשותם נחשפים ברגע הזנקת המקצה. הזוכה המאושר בתחרות הוא דיוויד מונטיפיורי, הברמן של בר הטפאו בתל אביב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x