שימו לב, אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר. קראו עוד הבנתי
אוכל

מהן 10 החומוסיות הטובות בארץ

לקראת יום העצמאות יצא "כלכליסט" למפות את מעוזי החומוס הכי אותנטיים. המדריך לניגוב (בדוך וגם בסיבוב) מכפר יאסיף ועד ירושלים

גלי וולוצקי 11:0627.04.09

“מי שאין לו נאמנות לחומוס מסוים, אין לו נאמנות לשום דבר", שטח בפנינו את משנתו חומוסופיל ותיק. ואכן, נראה שרק ויכוח על כדורגל יכול לעלות לאותם טונים שמעורר הוויכוח על השאלה מהי החומוסייה הטובה בארץ.

 

אף שאנחנו אוהבים לראות בחומוס מאכל ישראלי, ארצות ערב השכנות ואזרחי ישראל הערבים הם שאחראים למאכל המופלא הזה, שהאהדה אליו חוצה לאומים ומעמדות. לקראת יום העצמאות מיפה "כלכליסט" את המקומות שהכי כדאי לנגב בהם - מצפון לדרום.

 

כפר יאסיף: אבו אדהם

 

החומוסייה שגם חובבי חומוס מהמרכז נוהגים לנסוע אליה במיוחד. החומוס חלק ומעודן, הפול רך מאוד אך הגרגרים שלמים, והמשאוושה (המסבחה הגלילית) מיתולוגית, ובצדק. לצדה מוגשת גם המחלוטה - מנה של פול עם טחינה, שלא מוגשת בכל חומוסייה. מעדן. מנת הדגל: משאוושה (13 שקל). חצי ק"ג חומוס לקחת הביתה: 10 שקלים. פרטים: פתוח: מדי יום 8:00-17:00. כפר יאסיף, מול הדואר. טל': 04-9996245.

 

אבו אדהם אבו אדהם צילום: גיל נחושתן

 

עכו: סעיד

 

מה לא אמרו על סעיד? שהתמסחר, שזה לא אותו הדבר, אבל החומוסייה שנהפכה למעצמה ממשיכה לתקתק את החומוס הטוב ביותר בעכו - ולא בלי מתחרים ראויים לתואר. המסבחה טובה, וכך גם הפול וחומוס הגרגרים. אולי לכן הקבועים מתקשים להחליט, ולעתים משלבים בין השניים. מנת הדגל: חצי חומוס חצי מסבחה (14 שקל). חצי ק"ג חומוס לקחת הביתה: 7 שקלים. פרטים: פתוח: א'־ו', 6:00-14:30. השוק העממי, עכו העתיקה. טל': 04-9913945.

 

דייר אל אסד: חומוס המלכים

 

חומוס גלילי חלק, מתובל בעדינות ומוגש במגוון גרסאות: חומוס פול, משאוושה, מחלוטה וחומוס עם גרגרים חמים וטחינה. מנת הדגל: חומוס עם גרגרים חמים (20 שקל). חצי ק"ג חומוס לקחת הביתה: 12 שקל. פרטים: פתוח: מדי יום 6:00–16:00. דייר אל אסד, על הכביש הראשי. טל': 04-9980248.

 

חיפה: אבו מארון

 

חומוסיית פועלים שנהפכה למוסד שעליו גאוות תושבי חיפה. החומוס קליל ועדין, והמשאוושה מחליקה יפה לבטן ומאפשרת להמשיך את היום כאילו כלום. יש לא מעט חומוסיות חיפאיות טובות, אבל אבו מארון מוביל בזכות היציבות רבת השנים, האיכות והשירות הנעים. מנת הדגל: משאוושה (20 שקל). חצי ק"ג חומוס לקחת הביתה: 15 שקל. פרטים: פתוח: מדי יום 8:00–16:00. קיבוץ גלויות 1 חיפה. טל': 054-9255344.

 

 

אבו מארון אבו מארון צילום: גיל נחושתן

 

נצרת: א־שיח'

 

חומוס חלק ומעודן, גרגרי פול שלמים ורכים מאוד, שמן זית מקומי ומשובח וטחינה נצרתית עדינה - אלה המרכיבים של מנות החומוסייה המיתולוגית הזו, שמגישה חומוס גרגרים, משאוושה וחומוס פול. מנת הדגל: חומוס פול (20 שקל). חצי ק"ג חומוס לקחת הביתה: 13 שקל. פרטים: פתוח: שני־שבת 8:00–14:00. בניין עפיפיי ברחוב איכסאל, נצרת. טל': 04-5657664.

 

תל אביב: הסורים

 

זו לא חומוסייה מאירת פנים, אלא כוך וכמה שולחנות בחוץ, עם תור ארוך ועצבני שמחכה תמיד למנה שלו. ובכל זאת, למנת הקומפלט - חומוס, פול, ביצה - אין מתחרים. בעדינות, בחמצמצות הממכרת, בעיקר בזכות הפול המעולה. מנת הדגל: קומפלט חומוס־פול־ביצה (18 שקל). לקחת הביתה: רק מנה במחיר הרגיל. פרטים: פתוח: א'־ו' 7:00–14:00. מל"ן 27 (לשעבר רחוב פדויים), כרם התימנים, תל אביב.

 

יפו: עלי קרוואן

 

לכל החומוסיות יש אוהדים, אבל האוהדים של עלי קרוואן, המכונה גם אבו חסן על שם המייסד המיתולוגי, הם מאמינים של ממש. רבים מהם נשבעים שזו החומוסייה הטובה בארץ. החומוס טחון דק ועדין, אך המסבחה העוקצנית היא גולת הכותרת. מנת הדגל: מסבחה (15 שקל). חצי ק"ג חומוס לקחת הביתה: 17 שקל. פרטים: פתוח: א'־ו' 8:00-15:00. הדולפין 1 יפו. טל': 03-6828255.

 

עלי קרוואן עלי קרוואן צילום: עמית שעל

 

רמלה: חליל

 

מסעדה שמגישה גם שיפודים, אבל כמו שאומר אחד מאוהדיה, "רק הילדים אוכלים בה שיפודים". זוהי גם אחת החומוסיות המיתולוגיות הבודדות בצד הדרומי של גוש דן. החומוס נהדר וכך גם הפול, אבל המסבחה היא גולת הכותרת של חליל. מנת הדגל: מסבחה (15 שקל). חצי ק"ג חומוס לקחת הביתה: 15 שקל. פרטים: פתוח: מדי יום 6:00–18:30. קהילת דטרויט 6 רמלה. טל': 08-9222284.

 

חליל חליל צילום: שאול גולן
ירושלים: אבו שוקרי

 

לא המקורי ולא האמיתי, אלא חומוס אבו שוקרי בעיר העתיקה הוא הוא האבו שוקרי הראשון. החומוס שרבים נשבעים בשמו הוא חמצמץ מאוד וקליל במידה, והפול על גבול השלמות. הטעם הוא אותו טעם במשך עשרות שנים. מנת הדגל: חומוס גרגרים בטחינה (15 שקל). חצי ק"ג חומוס לקחת הביתה: 15 שקל. פרטים: פתוח: ב'־ו', 8:00–16:30. הגיא 63, העיר העתיקה, ירושלים.

 

ירושלים: טעמי

 

לא מעט חומוסיות מיתולוגיות יש בירושלים, והדיון בנושא טעון ורגיש. אבל אלברט, הבעלים המנוח של חומוסיית טעמי, הוא שטבע את מטבע הלשון "לבלוע לבלוע לא ללעוס". איכותו ויציבותו של החומוס, כרגיל במוסדות מיתולוגיים, הם נושאים למחלוקת תמידית, אבל האוהדים מצביעים ברגליים. מנת הדגל: חומוס בשר (27 שקל). חצי ק"ג חומוס לקחת הביתה: 20 שקל. פרטים: פתוח: א'־ה' 9:00–18:00, ו' 9:00–15:00. שמאי 3 ירושלים. טל': 02-6253644.

 

מילון החומוס

 

חומוס גרגרים: חומוס עם גרגרי חומוס חמים.

מסבחה: גרגרי חומוס חמים עם טחינה, מנה המוגשת לרוב עם רוטב חמצמץ של פלפל, לימון ושום.

משאוושה: הגרסה הגלילית למסבחה (בתמונה מימין). כאן גרגרי החומוס מעוכים קלות, ואז מעורבבים עם הטחינה.

מחלוטה: פול חם (לעתים עם גרגרי חומוס חמים) עם טחינה.

ביצה: כפי הנראה המצאה יהודית שמקורה בחומוסאים הירושלמים היהודים. ערביי ישראל לא נוהגים להגיש חומוס עם ביצה.

קומפלט: חומוס עם פול וטחינה, לעתים גם עם ביצה חומה (ע"ע).

תטבילה: רוטב חמצמץ המורכב מלימון, שום, מלח ולפעמים גם מפלפלים חריפים קצוצים. משמש לתיבול מנות חומוס, במיוחד מסבחה וקומפלט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x