$
חדשות האלכוהול

מהם היקבים המובילים בישראל

לקראת הפסח דירג כלכליסט את עשרת יצרני היין הטובים בארץ וטעם את היינות החדשים שהכינו לשולחן החג. במקום הראשון: יקבי רמת הגולן

שלמה פפירבלט 10:4231.03.09

אחד מכל שלושה בקבוקי יין שנרכשים בארץ עובר מהמוכר לקונה לפני הפסח, ולכן זה הזמן המתאים לעשות קצת סדר בסצינת היקבים הצומחת. רשימת היקבים כבר עוברת את ה־200, ואנו בחרנו בעשרת המובילים שבהם וביינות המומלצים שהשיקו לקראת החג.

 

הדירוג של "כלכליסט" שילב ושקלל את הקריטריונים הבאים: ב־12 החודשים האחרונים היקבים האלה הוציאו לשוק יינות מצטיינים בתוך כלל התוצרת שלהם, הם מעמידים לרשות הצרכן מגוון רחב יחסית של יינות, הבקבוקים שלהם מציעים יחס טוב בין איכות למחיר, והם פועלים בתפוצה ארצית.

 

 צילום: דניאל לילה
רמת הגולן

 

נוסד ב־1984 ונושא על כתפיו את הכבוד ואת האחריות למהפכת היין האיכותי בישראל. ברשות היקב כמה מהכרמים הטובים בארץ, בהם כרם אלרום וכרם אורטל. מאז הוקם הוא הראה יציבות מרשימה בכל הקשור לאיכות, התפתחות הגיוון וניסיונות בכיוונים שונים - רובם מוצלחים.

 

צוות הייננים בראשות ויקטור שונפלד הוא מצוין, וכיום הוא מציע לחובב היין את סדרת קצרין - הסדרה הטובה, לצד שורה של יינות משובחים ומומלצים מבחינת איכות מול מחיר, ויינות עשויים היטב שמחירם פחות מ־70 שקל.

 

יינות חדשים לחג: ירדן סירה 2004: יין עוצמתי עם ארומות פרי יער בשלות, יתאים לקדירת בשר בסעודת החג - 95 שקל; גמלא, קברנה סוביניון 2006: קלאסי, עשוי היטב, יתאים לארוחה קלה או בינונית - 78 שקל; גמלא, שרדונה, 2007: קל, ניחוחי ומרענן, מתאים כאפריטיף צונן או לארוחת דגים - 40 שקל.

 

קלו דה גת

 

היקב שוכן ליד קיבוץ הראל, בלב כרמיו אשר נטועים בטרואר (אזור ותנאי גידול) מצטיין. ביוזמה משותפת של היינן איל רותם והקיבוץ ניטעו משנת 1998 הכרמים, ומאוחר יותר הוקם היקב סביב מבנה אבן נטוש ששימש ב־1948 כמפקדתו של מפקד חטיבת הראל, יצחק רבין. במקום נחשפה גת בת כ־3,000 שנה, עדות לעשיית יין בעבר הרחוק. רותם, שמקפיד להתסיס את היין ללא תוספת שמרים מלאכותית, מוציא תחת ידיו יינות שהם מהטובים בארץ.

 

יינות חדשים לחג: שרדונה 2007: יין עילית, בעל גוף, חמאתי ועשיר, מתאים לחובבי יין לבן - 159 שקל; הראל קברנה סוביניון 2007: עשיר, מורכב, עם ארומות פרי יער - 130 שקל; הראל סירה 2007: אחד מיינות הזן הזה הטובים בארץ ולא רק בה, עם ארומות פרי נפלאות. נהדר לגבינות קשות - 145 שקל.

 

פלם

 

ליד צומת אשתאול שוכן היקב של משפחת פלם, בנוף שמזכיר את טוסקנה. היועץ המיוחד הוא האב, ישראל פלם, מי שהיה במשך 35 שנה היינן של יקבי כרמל מזרחי. כבר בתחילתו של היקב בשנת 1998, בבית שכור במושב גינתון, חוללו היינות הפתעה, ובשנים שעברו מאז הם רק התפתחו והתעצמו.

 

יינות חדשים לחג: סופריורה סירה/קברנה 2007: עשיר, מורכב וטעים מאוד. ליווי מוצלח למנות צלי או לגבינות קשות - 99 שקל; סוביניון בלאן/שרדונה 2008: רענן ובעל ארומות עדינות, נפלא כאפריטיף צונן, לצד ארוחת דגים או עם גבינות עדינות - 69 שקל.

 

 

היקבים המובילים היקבים המובילים צילום: עמית שעל

 

יקבי כרמל

 

היקבים בראשון לציון ובזכרון יעקב, שאותם הקים הברון רוטשילד, הם לב לבו של סיפור התחדשות עשיית היין בארץ. בעשורים הראשונים של המדינה היו יקבי כרמל מזרחי (ששמם קוצר לאחרונה לכרמל בלבד) ספקי היין העיקריים בסביבה, אך הם לא הצליחו להתאים את עצמם למציאות שיצרה מהפכת האיכות בתחילת שנות התשעים. אחרי שנים של דשדוש, כרמל שוב על המפה, עם צוות ייננים צעיר ומוצלח בראשות ליאור לקסר, בזכות יינות כמו אלה של הסדרה האזורית.

 

יינות חדשים לחג מהסדרה האזורית: יוהנסברג ריזלינג, גליל עליון 2008: כשהוא צונן הוא אפריטיף מהנה עם ארומטיות נהדרת, או כליווי לקינוחים - 55 שקל; גוורצטרמינר, גליל עליון, 2008: פריחת הדרים, פרי אקזוטי ומתיקות טובה, יין קינוח מצוין או ליווי לדגים - 55 שקל; קברנה סוביניון/שיראז, 2006: בלנד טעים ועדין, עם שפע טעמי פרי, ליווי לכל ארוחה, במיוחד עם גבינות קשות - 65 שקל; קברנה סוביניון, 2006: עז ועשיר, עם ניחוחות גרגירי יער שחורים, פטל ותבלינים, מתאים למנות בשר עם רטבים - 70 שקל.

 

תבור

 

המושבה כפר תבור נוסדה אף היא בנדיבות הרוטשילדים, ולכן טבעי שאחד מענפי הפרנסה הראשונים היה גידול ענבי יין. ב־1999 הגשימו ארבע משפחות כורמים מקומיים חלום, והקימו יקב מודרני שהתבסס על תוצרת כרמיהם. היינות היו טובים כבר בהשקות הראשונות, וכאשר נרכש היקב לפני כמה שנים בידי קוקה קולה ישראל הוא זכה להזרמת משאבים נוספים והתפתחותו הואצה.

 

היינן אריה נשר יודע לנצל היטב את פרי הגפנים הנטועות בסוגי הקרקע השונים, וכיום מצטיין היקב ביינות טרואר מגוונים ואיכותיים, המעניקים יחס טוב בין המחיר לאיכות.

 

יינות חדשים לחג: מסחה 2005: יין הפרימיום של היקב, עוצמתי, בעל גוף, אצילי, מתאים לתבשילים עשירים בארוחה חגיגית - 139 שקל; אדמה, סוביניון בלאן גיר, 2008: נעים ורענן, ליווי צונן לארוחות קלות - 67 שקל; מסחה קינוח, 2005: אדום, מתוק וארומטי, נפלא כקינוח א־לה־טוסקנה, כלומר, לטבילת עוגיות קנטוצ'י יבשות - 67 שקל.

 

 

כרם תבור כרם תבור צילום: ישראל כהן

 

ברקן (כולל סגל)

 

גלגולים רבים ידע יקב ברקן מאז נוסד בפתח תקווה לפני יותר מ־100 שנה בשם פרידמן. ההיסטוריה החדשה שלו מתחילה עם רכישתו בשנת 1990 בידי שמואל בוקסר ויאיר לרנר. אחרי שפעלו באזור התעשייה ברקן, העבירו את היקב למשכנו המודרני והמרשים ליד קיבוץ חולדה. צוות הייננים, בהם אד זלצברג ויותם שרון, מצליח לייצר סדרות יין טובות במחירים הוגנים. בשנת 2001 נרכש יקב סגל, והוא פועל כיום תחת גגו של יקב ברקן, תוך שמירה על אופיו המיוחד, בין השאר בזכות היינן שלו אבי פלדשטיין. בסוף 2008 רכשה חברת טמפו את כל מניות היקב, והוא כיום חלק מהתאגיד.

 

יינות חדשים לחג: אדומים ולבנים בסדרת דומיין, שהם פשוטים ועממיים, ועיקר האטרקציה במחירם - 29.90 שקל; בסדרת מרום גליל של סגל הושקו סינגל קברנה סוביניון 2005: יין עוצמתי, עשיר ומורכב, וסינגל מרלו 2006: שזיפי, מלטף את החך, מורכב וטעים - שניהם 55 שקל.

 

יין של יקב המערה יין של יקב המערה
בנימינה (כולל המערה)

 

במושבה בנימינה, במקום שהיה פעם מפעל לייצור תמציות בשמים, קם בשנות החמישים יקב אליעז, שהיה חתום על כמה מ"יינות הפטישים" המיתולוגיים. שינוי השם והמהפכה הגיעו בשנות התשעים, כאשר את היקב רכשו משקיעים ישראלים־הוליוודיים מתחום הקולנוע, שהשקיעו בו וחוללו מודרניזציה בדרכי הייצור ושינויים בתחום האיכות.

 

בניצוח היינן ששון בן אהרון והמנכ"ל אילן חסון החל היקב לטפח כורמים וכרמים, ובמקביל הוקם יקב בוטיק בניהול היקב הגדול, שעושה את יין המערה, המתיישן במערה עתיקה החצובה בהר. בסוף שנת 2008 רכשו את היקב הבעלים של רשת חצי חינם.

 

יינות חדשים לחג: רזרב, שיראז, בציר 2006: השיראז הטוב עד כה של היקב, שזור פרי בשל ותבלינים, נפלא למאכלים צלויים - 85 שקל; רזרב, מרלו, בציר 2006: לחובבי הזן, מרלו שזיפי, בשל וקטיפתי - 85 שקל; גוורצטרמינר 2008: חצי יבש, עשיר בארומות אקזוטיות, צירוף לכל קינוח - 55 שקל.

 

דלתון

 

מפגש בין ארמונד ממן, כורם ממושב כרם בן זימרה, ומשפחת הרוני, אנשי עסקים שעלו מלונדון, הוליד ב־1999 את היקב המטופח בפארק התעשייה בדלתון. היקב שוכן קרוב לכמה מן הטרוארים המשובחים בארץ, בגליל העליון, סביב מושב כרם בן זימרה. בניצוח הייננית נעמה מועלם הוא עושה כמה מהיינות המוצלחים ביותר במבחן האיכות/מחיר.

 

יינות חדשים לחג: שניים בסדרת כנען, קברנה סוביניון 2008 ומרלו 2008: שניהם זניים, עשויים היטב ומתאימים לארוחות החג - 45 שקל.

 

רקנאטי

 

היקב השוכן באזור התעשייה של עמק חפר שייך כיום לאיש העסקים לני רקנאטי ולאורי שקד מדרך היין. מאז הוקם בשנת 2000 התבסס רקנאטי במהירות בסצינת היין המקומית כיקב בעל אופי מיוחד. אחרי תקופת ההקמה ועיצוב אופיו של היקב, בניהולו של לואיס פסקו, הועבר בשנה האחרונה שרביט היינן לגיל שצברג (לשעבר יקב אמפורה), שמתחיל לבסס בו גישה ייננית אישית מבורכת.

 

יינות חדשים לחג: קברנה סוביניון, רזרב 2006: בעל ארומות עזות וטעמים מורכבים - 95 שקל; מרלו, רזרב 2006: עם ניחוחות ריבתיים טובים ומלאות על החך, יתאים לבשר ברוטב או לגבינות קשות - 89 שקל; סוביניון בלאן, 2008: נעים, עם ניחוחות פומלה ופרי טרופי. לשתות צונן ליד דג או סושי - 48 שקל.

 

עמק האלה

 

אזור עמק האלה הציורי מוזכר עשרות פעמים בתנ"ך בהקשרי יין שונים, מה שמוכיח כי היה זה אחד מהטרוארים הקדומים שהכינו את יינות ירושלים בימי המלכים. היקב שהוקם בתחילת שנות האלפיים, סמוך לקיבוץ נתיב הל"ה, מקבל את ענביו המשובחים מכרמים הנטועים סביב, והיינן שלו, דורון רב הון, יודע להפיק מהם יינות מצוינים ומיוחדים.

 

יינות חדשים לחג: שרדונה 2007: יין מעולה בסוגו, עשיר בפרי ובתבלינים, אשר אחרי 11 חודשי יישון בחבית ישמש ליווי מעולה לארוחות דגים עם רטבים עזי טעם - 89 שקל; יין הסירה הראשון של היקב, מבציר 2006 - 118 שקל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x