$
המלצות

אמנות בעמק: כפר יהושע מציג מציוריה של אהובה שולמן

באתר תחנת הרכבת המשוקם בכפר יהושע נפתחה תערוכה מציוריה של הציירת המנוחה שחייתה בכפר יותר מ-60 שנה. זו תערוכה צנועה אך צבעונים ושובת לב. בקרו גם בתחנה עצמה ובפסיפס לזכרו של האדריכל ריכארד קאופמן

דוד הכהן 19:2129.01.09

כפר יהושע הוא מושב בין יותר מ-80 שנה בעמק יזרעאל. כשיורדים מהכביש הראשי (772) המחבר את צומת התשבי ליד יקנעם לצומת אלונים, מקדם אותנו ריח של זבל פרות. ואכן, בכפר הרבה רפתות ומשקים חקלאיים, באחד מהם חייתה יותר מ-60 שנה חקלאית וציירת, אהובה שולמן. בצד עבודה במשק עם בעלה יהודה וגידול ילדיה, היא המשיכה לצייר, וייתכן שאם היתה הופכת את הציור לעיסוקה העיקרי היתה הופכת לאמנית מפורסמת, לא פחות מנחום גוטמן, ראובן רובין ובני דורם.

 

טבריה. אהובה שולמן טבריה. אהובה שולמן צילום: עומר הכהן

 

השבוע נפתחה בתחנת רכבת העמק הישנה בכפר יהושע תערוכה מציוריה, במתכונת הצנועה שבה חייתה וייצרה.

בתערוכה תמונות שמן וגם אקוורלים, ובהן נופי העמק, דמויות, דומם וגם כמה תמונות המייצגות את מסלול חייה של שולמן, כמו מחנה חלוצים ברחוב אלנבי בת"א בשנת 1920. זו תערוכה קטנה אבל עם הרבה צבע ונשמה.

 

מחולות ת"א לביצות העמק

 

שולמן נולדה בלטביה ב-1905 ובת 8 עלתה לארץ עם בני משפחתה והם גרו בת"א. היא למדה בבית הספר לבנות בשכונת נוווה שלום, הסמוכה לנווה צדק, ואחר כך למדה בגימנסיה הרצליה, במבנה ההיסטורי ברחוב אחד העם.

"בגיל 12", סיפרה שולמן בזיכרונות שכתבה, "החילותי ללמוד ציור אצל הציירת חד גדיא בוגרת בצלאל. אחר כך המשכתי ללמוד אצל מורים נוספים, אורלנד ופלד. כשסיימית את הגימנסיה השתתפתי בחוג של ציירי ת"א. רוב חברי החוג נסעו להשתלמות בפריז, ואני עברתי ללמוד בבית הספר החקלאי לבנות בנהלל".

 

מנהלל הגיעה שולמן לכפר יהושע בסוף שנות ה-30 של המאה הקודמת אחרי שהכירה את אחד ממייסדיו, יהודה שולמן. היא נישאה לו ונרתמה לעבודת החקלאות. "יהודה עודד אותי להמשיך ולצייר", סיפרה בזכרונותיה. "המשכתי לצייר בחופשות ובשבתות. אחרי שהבנים בגרו והקימו משפחות העזתי להתקבל לחוג של הצייר צבי מאירוביץ בחיפה ולמדתי אצל 4 שנים. בנוסף למדתי רישום אצל הצייר משה גת. מאוחר יותר נסעתי ללמוד בלונדון ופריז".

 

כיסא בחוף הים שממתין לבעליו. ציור שמן של אהובה שולמן כיסא בחוף הים שממתין לבעליו. ציור שמן של אהובה שולמן צילום: עומר הכהן

 

שולמן הציגה במשך השנים בתערוכות רבות, אבל נשארה אישה צנועה עם ידיים של מושבניקית. היא נפטרה בשנת 2002 בת 97. עתה כאמור החליטו באתר תחנת הרכבת להציג חלק קטן מציוריה.

 

התערוכה תתקיים עד סוף חודש מרץ. שעות הפתיחה: בימים א'-ה' בשעות 09:00-14:00. בימי ו' ושבת בתיאום מראש: 04-9534226, 054-6256296 (רחל).

 

תחנה עם מגדל מים

 

ואם אתם כבר בתחנה הרכבת, אל תחמיצו ביקור ברחבי האתר ששוקם בטוב טעם. רכבת העמק הוא כינוי עממי לקטע ממסילת הברזל חיפה-צמח-דרעא. תוואי הרכבת חצה את עמק יזרעאל וקישר בין חיפה למסילת הברזל החיג'זית שהובילה לדמשק. לאורך ציר המסילה נבנו שמונה תחנות, השלישית שבהן (והשנייה בגודלה, הגדולה מכולן היתה תחנת חיפה) הייתה תחנת כפר יהושע. במתחם התחנה היו ארבעה מבנים: מבנה מרכזי דו-קומתי, מבנה חד-קומתי ששימש למגורי העובדים, מבנה ששימש ככל הנראה לקופה וקיוסק ומגדל מים. המבנים נבנו בסגנון גרמני עם קירות אבן עבים, כדוגמת מבני הטמפלרים.

 

במרץ 1948 פסקה פעולתה של רכבת העמק לאחר פיצוץ גשרי הירדן, ליד קיבוץ גשר. המסילה הוזנחה ורוב התחנות נהרסו. בשנים האחרונים שוקמו שלושה מהמבנים ובהם תצוגת קבע מעניינת על רכבת העמק.

 

הפסיפס לזכר קאופמן

 

במרכז כפר יהושע נחנכה לפני כמה שנים כיכר פסיפס קטנה וצבעונית לזכרו של האדריכל ריכארד קאופמן שאחראי על תכנונם של יישובים רבים בארץ, כמו נהלל, ושכונות ובתים בערים הגדולות. בכפר יהושע תכננן קאופמן את שדרת הברושים שבמרכז היישוב.

 

את כיכר הפסיפס, ליד שדרת הברושים, תיכנן וביצע בהתנדבות הצייר אלי שמיר (בסיוע קק"ל והמועצה לשימור אתרים ובביצוע של תושבי הכפר). זו כיכר קטנה מפסיפס ובה דיוקנו של קאופמן ורשימת 50 היישובים שתכנן. הכיכר מקורה בגג רעפים עם תקרת עץ.

 

בסמוך לה, בגן הזיכרון לבני הכפר שנפלו במלחמות ישראל, ניצב פסלה של בתיה לישנסקי שהוקם בשנת 1953, במלאת 5 שנים להקמת המדינה. הפסל הכל כך "לישנסקי" מתאר חבורת לוחמים הנכונים לקרב.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x