$
חדשות האלכוהול

מבחן טעימה: תשבי ולא אליהו

מאז כינה ח"נ ביאליק את משפחת היין בראשי תיבות "תושבי שפיה בארץ ישראל" הם ממשיכים, זה דור חמישי, במסורת עשיית יין. בימים אלה משיקה המשפחה שני יינות חדשים

שלמה פפירבלט 09:2230.11.08
תשבי אסטייט. תמורה טובה לכסף תשבי אסטייט. תמורה טובה לכסף

על הדרך מבנימינה צפונה לזכרון יעקב, בכביש 652, יושבת אחת מאחוזות היין המשפחתיות היפות בארץ - זו של משפחת תשבי, שלה גם היסטוריה וגם הווה של ענבים ויין. תחילת הסיפור בשנות השמונים של המאה ה־19, כאשר לאזור הגיעו מיכאל חמילצקי החלוץ ובני ביתו, על מנת לטעת כרמים עבור פקידי הברון רוטשילד.

 

הם בנו את ביתם בשפיה הסמוכה וגידלו ענבים ליין, עד שיום אחד הגיע למקום המשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק (בעת חופשה בשפיה הוא סיים את כתיבת "אלוף בצלות ואלוף שום"), והחליט שהגיע הזמן שיחליפו את שמם הגלותי במשהו עברי ומקומי: תשבי - ראשי תיבות של "תושבי שפיה בארץ ישראל".

 

ממש כמו קודמיו עבד יונתן תשבי, בן הדור הרביעי, מילדותו בכרמים, בבציר ובהעמסת החמורים שהעבירו את הענבים ליקבי כרמל מזרחי הסמוכים בזכרון יעקב. המשפחה היתה אחת מעשרות שיחד הרכיבו את קואופרטיב הכורמים של היקב ההיסטורי הגדול. הכל השתנה בשנת 1985 - שנת משבר חמור בתעשיית היין בארץ, שהתבטאה במחירים מצומקים לענבים ושוק מוצף בעודפים. על רקע המצוקה החליט יונתן תשבי, בצעד אמיץ לזמנו, לפרוש מהקואופרטיב ולהקים יקב פרטי. בתחילה היה שמו יקבי הברון, וכעבור כמה שנים הפך ליקבי תשבי.

 

הכרמים שמהם עושים בני המשפחה יין פזורים במקומות שונים בארץ, משדה בוקר בדרום ועד כפר יובל בצפון. בסביבה הקרובה ליקב נמצאים כרמי המשפחה, המשתרעים על 250 דונם, ממרגלות הר הכרמל ועד קילומטרים ספורים מקו החוף. הרוחות הנושבות מהים ממתנות את החום הכבד בעונת הקיץ ומביאות עמן ערפלי בוקר, המרעננים את אשכולות הענבים בעונת ההבשלה.

 

כל בני המשפחה קשורים כיום בעבודת היקב: יונתן המייסד מכהן כמנכ"ל, נילי רעייתו מנהלת את מרכז המבקרים, וכך גם ילדיהם - בני הדור החמישי. גולן הוא היינן הראשי וסמנכ"ל היקב, אושרה מנהלת את חנות היין מרתפו של תשבי שבזכרון יעקב, ומיכה, עורך דין במקצועו, עוסק בין השאר בעניינים המשפטיים של היקב ובטיפול בכרמי המשפחה.

 

החנות במתחם היקב. גם ריבות יין, שמן זית וגבינות החנות במתחם היקב. גם ריבות יין, שמן זית וגבינות

 

מרכז המבקרים היפה של תשבי נמצא במתחם היקב, אפוף אווירה כפרית, ולרשות הבאים לקנות ולאכול יש חנות יין, מסעדה חלבית, ריבות יין מתוצרת הבית, שמן זית ומבחר גבינות גורמה. המבקרים גם יכולים למלא יין ושמן זית היישר מתוך מכלים ענקיים לתוך בקבוקים שמביאים מהבית, ולשלם לפי הליטר.

 

בימים אלה הושקו שני יינות חדשים מסדרת הפרימיום של היקב המכונה אסטייט. שניהם נותנים תמורה טובה למחיר ובולטים בעיצוב המיוחד של התוויות: טקסט המספר את תולדות המשפחה וצילום שחור־לבן ישן של סבא וסבתא חמילצקי.

 

תשבי אסטייט, מרלו, 2005: יין העשוי עם תוספת קטנה של ענבי קברנה פרנק (5%), אחרי יישון של 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות. הוא בוקבק ללא סינון או הצללה. במזיגה לכוס הוא מפגין ניחוחות טובים של פרי בשל, ריבתי, שזיף, פטל ודובדבן שחור, עם ארומות נעימות של תבליני עץ החבית ורמזי עישון. על החך הוא מלא, מורכב וטעים, ויש בו חלקות מפתה וסיומת נהדרת. מחיר מומלץ: 85 שקל.

 

תשבי אסטייט, קברנה סוביניון, 2005: עשוי ברובו הגדול מענבי הזן, מכרמים בצפון ובגוש עציון, עם תוספת של ענבי קברנה פרנק (10%) שעברו סחיטה עדינה, ויישון של 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות. הוא מפגין בכוס גוון אדום כהה אלגנטי וארומות של גרגירי יער שחורים, תבלינים, וניל ושוקולד. על הלשון הוא עשיר ומושך, יש בו מלאות טובה וסיומת ארוכה. מחיר מומלץ: 85 שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x