$
פנאי

איזה קמין להדליק החורף

אף שהמזגן הוא "מדורת השבט" שמחממת את רוב ישראל בחורף, אין כמו אש אמיתית. "כלכליסט" מביא את הקמינים הכי מדליקים ומסביר איך לבחור את האחד שיתאים לכם

דקל גודוביץ 09:2727.10.08

הערבים המתארכים - ובעיקר נדנדת מחירי האנרגיה - הם סיבה טובה לחזור לשאלה הסתווית: איך לחמם את הבית בחורף. התשובה הרומנטית מכל היא, כמובן, באמצעות קמין. באירופה או בצפון אמריקה המושלגות הקמין הוא אלמנט מסורתי וחלק מתרבות המשפחה, בעוד שאצלנו "מדורת השבט" מגיעה דווקא בצורת מזגן - זה שבלעדיו אי אפשר בקיץ, ואשר מותקן ממילא כמעט בכל בית ומשמש אמצעי יעיל, זול יחסית ונוח גם לחימום.

 

"אש היא חלק מהקומפוזיציה שמרכיבה את החלל האדריכלי, אם יודעים להשתמש בכוח שלה כנוכח נוסף בחלל", מסביר האדריכל עודד חלף. "בגישה הבודהיסטית מדברים על הלהבה כעל משהו חי, כבעל חיים הצורך חמצן כדי להתקיים". חלף מגדיר את המשיכה של בני אנוש לאש כמשהו מיתי ורואה בקמין אלמנט תרבותי עמוק, ולא רק גוף חימום פרקטי או רהיט דקורטיבי: "זה דימוי עתיק שמסמן את התפתחות האדם, ויכולתו לשלוט באש מייחדת אותו מיונקים אחרים".

 

האש שעמדה פעם במרכז חיי המשפחה אמנם איבדה את מקומה לטלוויזיה, אך לאחרונה מזהה חלף חזרה לקמין ולתפקידו המסורתי. "בניגוד לכל מסכי הטלוויזיה", הוא אומר, "הקמין הוא מסך של שלווה, וחזרתו לסלון הביתי מוכיחה שאנשים רוצים להיפגש ולשוחח ברוח ייעודו הקלאסי של הסלון בבית".

 

קמין. מדליק את החורף קמין. מדליק את החורף צילום: shutterstock

 

קיימים שני סוגים עיקריים של קמינים: אלה העומדים במרכז חלל החדר ומכונים Free Standing, ואלה הבנויים בצמוד לקיר או כחלק ממנו. ההתייחסות העיצובית לראשונים היא כאל אמצעי חימום מהיר, היות שהאש מבודדת מהחדר רק בדופן ברזל, ולכן גם מומלץ להציב מסביבם מחסום למניעת כוויות - בעיקר של ילדים. בקמינים הבנויים, לעומת זאת, משקיעים הרבה יותר תכנון, וגם עלותם גבוהה בהרבה. הם בנויים מלבני שמוט ומחופים בקרמיקה או מעוטרים בפיתוחי שיש ואבן. האש בהם מבודדת, ועל כן אינה מסוכנת, אך תהליך החימום אטי יותר. בין העיצובים המודרניים יש קמינים בקווים נקיים וישרים שבהם האש יוצאת למשל מחריץ בקיר, או קמין פתוח לגמרי שבו האש בוקעת מבין חלוקי נחל ברצפה, כמו זה שבמלון Anoshka בלונדון. גם הצבע כבר לא חייב להיות שחור כמו בתנורי הברזל הקלאסיים, וקמין מודרני יכול בהחלט להיות לבן הן מבפנים והן מבחוץ.

 

מקובל לחשב את הספק הקמין הדרוש לפי 0.6 קילוואט ל-10 מ"ר שטח בנוי. חימום יעיל בקמין ישתפר בבית שבנוי לגובה לעומת כזה שמשתרע על קומה אחת בלבד, וכן בבית שיש בו חלל גדול אחד ולא מספר רב של חללי משנה ומסדרונות.

 

קמיני גז

 

יתרונות: הקמינים המופעלים בגז הם היעילים ביותר לתפוקת חום לבית. הם מנצלים בצורה טובה יותר מהקמינים האחרים את חומר הבעירה. ההפעלה נוחה מאוד, באמצעות לחיצת כפתור, טיימר או שלט רחוק; החימום מיידי ובמכת חום גבוהה; ובתנורים בעלי ארובה כפולה (כאלה שיש להם גם ארובת יניקה וגם ארובת פליטה) מושגת בטיחות מרבית.

 

לקמין הגז אפשרויות רבות מבחינת עיצובו ומיקומו. האפשרות לפתל את הארובה ולהוציאה הצדה - ולא רק כלפי מעלה - היא יתרון לדיירים בבניינים משותפים. גם מבחינת איכות הסביבה הגז הוא הידידותי ביותר מבין חומרי הבעירה ואינו פולט רעלים, ריח או פיח כמו הנפט והעץ.

 

חסרונות: עלותו של קמין המופעל בגז גבוהה, ומחירו ההתחלתי כ-10,000 שקל. גם חומר הבעירה יקר - כ-6 שקלים לקילו. ישנו בארץ גם פחד פסיכולוגי משימוש בגז לצורכי הסקה, שמרתיע רבים.

 

דוגמאות: קמין בנוי של חברת אורטל. מחיר: מ-13,000 שקל, התקנה כ-4,000 שקל (לא כולל עבודות גבס שמוכתבות על ידי העיצוב). רוחב מרבי: 2.00 מטרים. הספק חימום: 12KW (מתאים לבית שגודלו כ-250 מ"ר). אורטל: רח' החרש 14, אזור התעשייה נוה נאמן, הוד השרון.

 

קמין Free Standing דגם Jelling של חברת Faber ההולנדית. מחיר: 12,000 שקל, התקנה כ-4,000 שקל. הספק חימום: 11KW (מתאים לבית שגודלו כ-250 מ"ר). חימום הכרמל: בדיזיין סנטר, רמת גן, ובסניפים ברחבי הארץ.

 

קמיני נפט וסולר

 

יתרונות: עם עליית מחירי הנפט בשנים האחרונות וירידת האטרקטיביות של התנורים האלה - ירדו מחיריהם.

 

חסרונות: ההדלקה מורכבת קצת יותר מבתנורי הגז, ואין אפשרות להפעלה באמצעות שלט רחוק או טיימר. עד שהתנור מתחיל לחמם עוברות כחצי שעה עד שעה, ולכן מומלץ להשאירו על חום נמוך מאוד כל היום. לכן לפעמים מחממים בית שאיש אינו נמצא בו, אך מאידך הבית חם בכל שעה, גם כשמתעוררים בבוקר. מחיר ליטר נפט כיום עומד על כ-6 שקלים.

 

קמין. גז, נפט, סולר או עצים קמין. גז, נפט, סולר או עצים צילום: shutterstock

 

דוגמאות: קמין ה-Free Standing הנמכר ביותר בארץ - יותר מ-2,000 יחידות בעונה - הוא דגם Harmony3, המיוצר מאז 1932 בידי חברת Efel הבלגית. מחיר: 8,900 שקל. התקנה: כ-3,000 שקל. הספק: 15KW (מתאים לבית שגודלו כ-300 מ"ר). גודל: 80X74X49 ס"מ. לתנור אופציה ליציאת ארובה כלפי מעלה או מאחוריו, ממיר קטליטי למניעת אפר ועשן וכן פלטה עליונה לבישול. את הדגם הזה ניתן להפעיל גם על עץ. אולמר אפל: רח' דוד נבון 8, מושב מגשימים, טל': 03-9335010.

 

קמין Free Standing נוסף (אין קמינים בנויים מנפט) הוא דגם Stanford100 של Efel הבלגית. מחיר: 7,700 שקל. התקנה: כ־3,000 שקל. הספק: 12KW (מתאים לבית שגודלו כ־250 מ"ר). כולל פלטת בישול עליונה. אולמר אפל, מושב מגשימים.

 

קמיני עצים

 

יתרונות: קמיני העץ הם הזולים ביותר, וניתן להשיג קמינים פשוטים בייצור מקומי במחיר שמתחיל ב-2,000 שקל. האש כאן היא הכי קמאית, ובאמת מזכירה את מדורת השבט. תנור כזה מתאים לבתים שלבעליהם יש זמן וכיף להם להתעסק עם האש, לשמור עליה שלא תכבה, להתעורר באמצע הלילה ולהזינה בבולי עץ. בתמורה ניתן ליהנות מריח האש, מרעשי הלהבות והתנפצויות הבולים - וגם להכין תה או ערמונים. מחיר העץ לבעירה זול באופן משמעותי, כ-500 שקל למ"ק (כ-70 אגורות לליטר נטו), וניתן אף להשיג עצים מיערות קק"ל כמעט בחינם, למי שיש טנדר מתאים.

 

חסרונות: התנור מצריך התעסקות מתמדת עם האש ותחזוקה סדירה. פעם־פעמיים בשבוע יש להוציא אפר מהמגירה, ובסוף החורף יש לנקות את הארובה, פעולה שעלותה כ-500 שקל. יש גם צורך בשטח לאחסון העץ. ארובה של קמין עצים חייבת להיות גבוהה באופן משמעותי מארובות של קמינים אחרים, ולפעמים זו יכולה להיות בעיה. בארובות האלה חייבים להקפיד על קוטר גדול ליניקת אוויר, שאם לא כן, עשן וריח מדורה יציפו את הבית.

 

דוגמאות: תנור Free Standing של חברת Nordbica. מחיר: 25,400 שקל. התקנה: 4,000 שקל. הספק: 15KW (מתאים לבית שגודלו כ-300 מ"ר). א. ברפמן: הגדוד העברי 8 תל אביב.

 

תנור בנוי של חברת Bellfires ההולנדית. מחיר: 24,400 שקל. התקנה: 4,000 שקל. הספק: 20KW (מתאים לבית שגודלו כ־400 מ"ר). א. ברפמן: הגדוד העברי 8 תל אביב.

 

סייעו בהכנת הכתבה: אלברט ששון מחימום הכרמל, אבנר קול מא. ברפמן, דן כהן מאולמר אפל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x