$
פנאי

מהי החלה הכי טעימה

החלה של שבת וחג היא כבר לא ממש אותה חלה מזיכרונות הילדות. כלכליסט ערך מבחן טעימה ל־10 חלות וקבע: במקום הראשון - רביבה וסיליה

גלי וולוצקי 11:51 16.09.08

 

לצד צנצנת הדבש והתפוחים, גם החלה מככבת על שולחן ראש השנה. אותה כיכר תפוחה ובהירה, מעוטרת בשומשום או פרג, מתוקה או נייטרלית - נהדרת כשהיא טרייה ולא פחות מענגת כשהיא משמשת ביום שאחרי לכריך השאריות או לפרנץ' טוסט.

 

"היא צריכה להיות מאוזנת בטעם, כדי שתתאים גם לדג של יום שישי וגם למרקחת של שבת", מפרט בני סיידא, מחבר ספרי בישול ואחד הטועמים במבחן שערכנו, את סגולות החלה. "המעטה צריך להיות פריך, ואז הכי כיף לבצוע אותה ביד. היא גם חייבת להיות אוורירית מספיק ולא דחוסה, אבל לא אוורירית מדי - כדי ש'תחזיק' רוטב כמו שצריך".

 

החלה האנונימית, זו שנמצאת בפיקוח ממשלתי ונמכרת בכל מרכול או מכולת, ללא עטיפה וללא שם יצרן, כבר לא לבד. כמעט כל מאפיית בוטיק מציעה חלות בימי שישי ובערבי חג. בשל הפיקוח, שאינו חל על מאפיות הבוטיק, טווח מחירי החלות עצום, ואלה נעים בין 5 ל־18 שקל. כמו כן, העובדה שהם פטורים מפיקוח מאפשרת לבוטיקי הלחם לשפר את חומרי הגלם ואת תהליכי הייצור. לקראת החג החלטנו לבדוק קשת רחבה של חלות - מהבסיסיות יותר ועד המאפים המושקעים ביותר. אז אילו חלות נבדקו ואילו ציונים קיבלה כל אחת מהן?

 

חלות לכל מועד
חלות לכל מועדצילום: עמית שעל

כך בדקנו

רכשנו חלה רגילה בכל אחת מהמאפיות, ביום שישי בבוקר, זמן קצר לפני הטעימה. הטועמים התבקשו לטעום את החלות ולהעניק להן ציונים על־פי המראה, הטעם והמרקם. בשקלול הניקוד הסופי ניתן לטעם ולמרקם משקל של 40% כל אחד ואילו למראה 20%.

 

בטעימה השתתפו ארבעה טועמים שמתעסקים באוכל - גם באפייה - על בסיס יומיומי: מחבר ספרי הבישול הוותיק בני סיידא, שפית־קונדיטורית שרית אשכנזי מרשת אגאדיר (שבעבר עבדה כקונדיטורית גם במסעדות מסה ורפאל), שף־קונדיטור תומר גרינוולד ממסעדת מאראבו ושף־קונדיטור משה משעלי מרוקח 73 (בעבר עבד כקונדיטור בפסטיס). הטועמים אינם קשורים לאף אחת מהמאפיות שהשתתפו בטעימה.

 

רביבה וסיליה: 8.5

חלה קלועה מעוטרת שומשום. מחיר: 18 שקל. הערות הטועמים: חלה יפה, מזכירה עוגת שמרים, מתיקות מדויקת, מעטה פריך. איפה משיגים: ברביבה וסיליה, המייסדים 1 רמת השרון, טל': 03-5400179.

 

טאטי: 8.3

חלה קלועה. מחיר: 15 שקל. הערות הטועמים: טעם טוב, מעטה פריך ומרקם פנימי קליל ואוורירי במידה. איפה משיגים: בקפה טאטי בגבעתיים ובטאטי לופט ביהוד.

 

לחם ארטיזן: 7.9

חלה גדולה קלועה, מעוטרת שומשום. מחיר: 15 שקל. הערות הטועמים: מעוצבת יפה, מעטה פריך נהדר, אוורירית ורכה מבפנים. איפה משיגים: בסניפי הרשת ברעננה, בכפר סבא ובנתניה.

 

לחמים: 7.5

חלה קלועה מעוטרת שומשום. מחיר: 13 שקל. הערות הטועמים: מרקם המעטה אינו פריך, אך הפנים רך. הטעם מתקתק וביתי, עם דגש של שמרים. איפה משיגים: במאפיית לחמים, החשמונאים 99 תל אביב, טל': 03-5618111

 

לה מולאן: 7.4

חלה קלועה מעוטרת פרג. מחיר: 18 שקל. הערות הטועמים: חלה יפה ומושקעת, מתוקה במידה וטעימה, אך המרקם יבש מדי. איפה משיגים: לה מולאן, בוגרשוב 72 תל אביב, טל': 077-5311110.

 

בונז'ור: 6.6

חלה קלועה, מעוטרת שומשום. מחיר: 9 שקלים. הערות הטועמים: חלה יפה, פריכה מבחוץ ומאוזנת מבחינת הטעם, אך המרקם הפנימי אוורירי מדי, תעשייתי ו"נמס בפה". איפה משיגים: במרכולים ברחבי הארץ.

 

תושיה: 6.2

חלה עגולה ללא עיטור. מחיר: 10 שקלים. הערות הטועמים: חלה מעט מתוקה, טעם מעודן אך מרקם דביק מדי. איפה משיגים: בסניפי רשת לחם תושיה.

 

לחם ארז: 5.4

חלה קלועה ללא עיטור. מחיר: 17 שקל. הערות הטועמים: טעם נייטרלי, מרקם כבד ודחוס מדי. איפה משיגים: בסניפי לחם ארז ברחבי הארץ.

 

אנג'ל: 3.4

חלה מרובעת, פרוסה וארוזה באריזת פלסטיק. מחיר: 9 שקלים. הערות הטועמים: לא מזמינה ולא מפתה, לא חלה אמיתית, מרקם דביק. איפה משיגים: במרכולים ברחבי הארץ.

חבר הטועמים
חבר הטועמיםצילום: עמית שעל

 

חלות בפיקוח

החלות הנמכרות על פי חוק הפיקוח על מחירי הלחם צריכות לעמוד בסטנדרטים שקובע משרד התמ"ת. שבתאי לוי, מנהל תחום מחירים במשרד, מסביר כי מדובר בחלות רגילות, שאסור שיהיו בהן כל תוספות המעשירות את טעמן. אסור לעטרן בשומשום או בפרג, וכמובן אסור שיהיו בהן חומרי גלם חלביים. לכן החומרים שמשמשים את מאפיות הבוטיק להעשרת טעם החלה - ביצים (ולפעמים רק החלמונים, המעדנים עוד יותר את הטעם והמרקם), חמאה או חלב - כל אלה אסורים על המאפיות שמכינות את החלות שבפיקוח.

 

חלות פרוסות אינן תחת פיקוח מחירים, ולכן חלק מהמאפיות נוהגות לפרוס את החלות, לארוז אותן בשקית ואז למכור אותן במחיר גבוה יותר, אף שמדובר באותה חלה רגילה. זה הציון שקיבלה החלה המפוקחת שנטעמה:

 

חלה בפיקוח: 5.3

חלה מרובעת ללא עיטור. מחיר: 5.30 שקלים. הערות הטועמים: טעם של חלת מכולת רגילה, מרקם הציפוי פריך, הפנים מעט יבש.

נרכשה בסניף לחם הארץ, קינג ג'ורג' 85 תל אביב.

 

תגובות

תושיה: "תשאלו את הקליינטים שלנו למה הם קונים".

לחם ארז: "האיכויות והטעמים של לחם ארז עומדים יום יום במבחן אחד אמיתי: מבחן הלקוח החוזר. הלקוחות הקבועים של לחם ארז נהנים ממוצרי איכות ללא חומרים משמרים, עשויים בעבודת יד ומחומרים טבעיים בלבד, ומצביעים בהמוניהם בקופה".

אנג'ל: "החלות של אנג'ל הן החלות הנמכרות ביותר בישראל כבר עשרות שנים. עובדה זו מוכיחה כי עם ישראל בחר במרקם, במראה ובטעם האהובים עליו ביותר".

x