$
חדשות האלכוהול

מבחן טעימה: האריה ששאג

יקב יתיר, שסמלו הוא אריה יהודה, משיק את "יער יתיר" מבציר 2005, המשך של מסורת מפוארת באזור ערד עוד מימי התנ"ך

שלמה פפירבלט 12:4703.08.08

הרבה לפני שנסחט הענב הראשון בחבל בורדו שבצרפת, התקיימה כאן, במקום שבו אנו חיים, אימפריה של יין. תעודה קדומה מספרת כי כאשר מינה בית המלכות המצרי את סאנהת המצרי, בסוף האלף השני לפני הספירה, למושל ארץ כנען, הוא כתב: "ארץ טובה היא... תאנים בה וענבים, ויין לה - רב ממים". בזמן ממלכת יהודה היתה תעשיית היין בארץ באחד משיאיה. למלכים היו שרי משקה ומרתפים עשירים, והעם שתה וידע להעריך יין טוב.

 

ערן גולדווסר ערן גולדווסר צילום: חיים הורנשטיין

 

האם כל הידע והניסיון העצום שהתקיים מאות שנים נשטפו עם ההיסטוריה? לא לחלוטין, מכיוון שאחד המרכיבים החשובים יותר במערכת הוא מה שמכונה בצרפתית טרואר - סוד חלקת הכרם הנכונה, המניבה ענבי יין משובחים. מדובר בשילוב תכונות: מיקום הקרקע, טיבה, השיפוע שלה, המיקרו־אקלים ועוד. לפעמים מרחק של כמה עשרות מטרים בלבד בין כרם לכרם משפיע באופן משמעותי על התוצאה הסופית.

 

באותם ימים רחוקים היו הכורמים בונים או חוצבים גתות בסמוך לכרמים, גתות שמסמנות את מפות הטרוארים של תקופת היין הקדומה בארץ ישראל. על מקום "מסומן" אחד כזה יושב יקב יתיר, שהיין הנהדר שלו מיקם אותו בצמרת קבוצת האיכות המקומית, ואף הביא לו ציונים לשבח מפי מומחי יין בעולם.

 

יקב יתיר, שבבעלות יקבי כרמל, קם לפני כשמונה שנים כתוצאה משיתוף פעולה עם חקלאים מאזור בקעת ערד, למרגלות מצודת תל ערד המקראית - 7 ק"מ מערד המודרנית. כדי להדגיש את הקשר ההיסטורי בחר היקב את דמותו של אריה יהודה לסמל.

 

הכרמים של היקב נטועים על מדרונות, בלב יער יתיר (היער הנטוע הגדול בישראל), בסמוך לגתות חצובות בסלע מימי ממלכת יהודה. מספר הגתות וגודלן מלמדים כי לא מדובר בייצור מקומי מוגבל, כי אם בתעשייה של ממש. הטרואר אכן מיוחד במינו: ימים של שמש, לילות קרירים, בקרים רעננים, חורף קר (היער מתנשא עד ל־900 מטר מעל פני הים), קרקע עשירה בגיר וחרסית, בקיצור - בינגו.

 

ערן גולדווסר, היינן של יתיר מאז ההקמה, ידע מהרגע הראשון לתרגם את איכות הענבים ליינות ברמה גבוהה. הוא התמחה במדעי הגפן והיין באוניברסיטת אדלאיד, אוסטרליה, וגם עבד בכרמים וביקבים שם.

 

יין הדגל של היקב, יער יתיר מבציר 2003, היה לטעמי אחד האדומים הגדולים שנעשו כאן. בימים אלה השיקו אנשי יתיר את "יער יתיר" מבציר 2005, והסקרנות היתה גדולה.

 

יער יתיר, בציר 2005: בלנד בסגנון בורדו, יין המבוסס ברובו על ענבי קברנה סוביניון (77%), עם תוספות של פטי וורדו (13%) ומרלו. הוא התפתח והתבגר כ־14 חודשים בחביות עץ אלון, שליש מהן חדשות. הוא מפגין בכוס גוון אדום מרשים, ומשגר לאף ניחוחות עשירים, מפתים ומרתקים של פירות יער אדומים ושחורים, תבליני עץ החבית וארומות נעימות של עישון. בטעימה הוא קטיפתי, רך ומורכב, עשיר בטעמים, שכבות שכבות. יין אלגנטי מאוד, שצפויים לו השתבחות בבקבוק ושיאים חדשים בעוד שנתיים עד ארבע. מחיר מומלץ: 230 שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x