$
פנאי

אוטוסטרדה במוזיאון: סקירה של מוזיאוני רכב

כלכליסט מביא סקירה של המוזיאונים המומלצים באירופה, שישברו את שגרת הביקור במוזיאון־כנסייה־חנות מזכרות, וגם מוזיאון ישראלי אחד

תומר הדר 09:0216.06.08
מטיילים ישראלים רבים שיוצאים לתור את אירופה מגיעים במוקדם או במאוחר למסקנה ברורה: רוב ערי היבשת, במיוחד העתיקות שבהן, מכילות את אותן אטרקציות בדיוק: בכיכר העיר העתיקה יש כנסייה בעלת משמעות היסטורית כלשהי, וליד הכנסייה יש דוכן שמוכר חולצות במחירי מציאה של בין 40 ל־100 יורו ומסעדה שמכינה צ'יפס בסגנון מקדונלד'ס, שמכונה בתפריט "טוגני תפוחי אדמה לפי מתכון עתיק".

 

למי שרוצה לשבור קצת את השגרה מומלץ בילוי אחר, מהסוג שמסוגל להעסיק גברים במשך שעות ולדבר גם אל נשים: מוזיאוני רכב. כמעט בכל ארצות אירופה יש מוזיאונים מפוארים המוקדשים למכוניות, ומחירי הכניסה אליהם שווים לכל נפש. "כלכליסט" מביא את המומלצים.

 

גלריה פרארי, מאראנלו, איטליה

גלריה פרארי, מוזיאון פרארי הרשמי, נמצא ברחוב דינו פרארי 43, ליד מפעל פרארי במאראנלו, מרחק 10 דקות נסיעה ממודנה. כבר בחניון המוזיאון אפשר לשמוע את רעש מנועי מכוניות המירוץ של פרארי, שעוברות ניסויים במסלול המירוצים של המפעל הסמוך. עבור חובבי רכב מדובר במקדש של ממש. המוזיאון, שמארח מדי שנה כ־200 אלף מבקרים, הוקם ב־1990 ומשתרע על שטח של 2,500 מטר. הוא מכיל מכוניות פרארי מכל השנים, פריטים הקשורים להיסטוריית המירוצים של החברה ואפילו עותק מדויק של חדרו של אנזו פרארי המנוח, מקים החברה.

 

מגוון המכוניות והמנועים המוצגים במוזיאון מרשים במיוחד, וכולל את הפרארי הראשונה, שיוצרה ב־1947. מבקרים מורשים לצלם בשטח המוזיאון. עבור מי שמעוניין ברכישת מזכרות, ביציאה מהמפעל יש חנות קטנה ויקרה במיוחד שבה נמכרים ספרים וחולצות. מומלץ לא להתעכב בה, אלא לצאת לסיבוב קצר ברחובות מאראנלו, גם מפני שמכוניות חדשות יוצאות משערי המפעל לנסיעת מבחן מדי כמה דקות, וגם מכיוון שחנויות המזכרות הפזורות בעיירה זולות באופן משמעותי מחנות המפעל.

מחיר כרטיס כניסה למבוגר: 12 יורו. שעות פתיחה: ראשון־שבת,18:00—9:30.

 

מוזיאון ב.מ.וו, מינכן, גרמניה

מוזיאון ב.מ.וו הרשמי שוכן ברחוב פטרלינג 130, הסמוך למפעלי ב.מ.וו. המוזיאון, שנפתח לראשונה ב־1973 ומארח מדי שנה כ־250 אלף מבקרים, מכונה בפי המקומיים "הקערה", בגלל מבנהו. הוא סגור בימים אלה לרגל שיפוצים והוספת דגמים חדשים, אך צפוי להיפתח מחדש ב־19 ביוני. בין הדגמים שמוצגים במוזיאון: מכונית המירוץ M1, שעיצב האמן אנדי וורהול, מכוניות מירוץ משנות החמישים עד העשור הנוכחי, וכמובן כל דגמי מכוניות הנוסעים והאופנועים של ב.מ.וו. בהצצה בלעדית שקיבל "כלכליסט" למוזיאון החדש, עוד לפני פתיחתו, ראיתי שמבנה המוזיאון שונה, וכל החדרים בתוך "הקערה" חוברו יחד: רשת של מעברי מתכת תלויים מחברים בין חדרי תצוגה מרשימים. ליד המוזיאון נמצא בניין WELT של ב.מ.וו, שמשמש כמרכז כנסים ומציג את כל דגמי החברה העדכניים. במוזיאון עצמו אין חנות מזכרות, אך ניתן לרכוש אותן בסביבת המוזיאון ובשדה התעופה של מינכן.

מחיר כרטיס כניסה למבוגר: 12 יורו. שעות פתיחה: שני־שבת,10:00–18:00.

 

מוזיאון הרכב בתפן מוזיאון הרכב בתפן צילום: ליאור גוטמן

 

מוזיאון מורשת הרכב הבריטית, גיידון, בריטניה

מוזיאון מורשת הרכב הבריטית שוכן בדרך באנבורי, גיידון, בוורוויקשייר, על הכביש הראשי M40 בדרך מלונדון לבירמינגהם. המוזיאון הוקם לראשונה בשנות השבעים, כשחברת בריטיש ליילנד המנוחה החליטה לשמר את מורשתה. למרבה הצער, חלק ניכר מתעשיית הרכב הבריטית קרס ונעלם, אך המוזיאון הצליח לשמר 250 דגמי מכוניות שיוצרו בבריטניה, מהמיני קופר האחרונה שיוצרה בבריטניה על ידי בריטיש ליילנד ועד הרולס רויס פאנטום, אסטון מרטין DB7 וכמה מכוניות מירוץ.

 

אוסף המוזיאון מכיל כשני מיליון תמונות מעברה של תעשיית הרכב הבריטית, הכוללות גם תמונות של קצינים בריטים בפלשתינה ותיעוד קצר של הרכבת מכוניות בריטיות בישראל בשנות החמישים. כיום, אחרי גלגולים רבים, המוזיאון שייך לפורד. בניגוד למוזיאונים רבים, מוזיאון מורשת הרכב הבריטית נחשב "ידידותי למשפחה", וכולל אזור משחק לילדים וחנות מזכרות שבה אפשר למצוא ספרים, סמלים של מכוניות ורישיונות רכב מראשית המאה. בעלי מכוניות אספנות בריטיות יכולים לקבל בתשלום צנוע עותק של מסמכי הייצור המקוריים של מכוניתם.

מחיר כרטיס כניסה למבוגר: 9 יורו.שעות פתיחה: כל השבוע, 10:00–17:00. http://www.heritage-motor-centre.co.uk

 

המוזיאון הפתוח, תפן

את מוזיאון הרכב, ששוכן בפארק תעשיות המדע של תפן בגליל, ייסד ב־1984 איתן ורטהיימר, בנו של התעשיין סטף ורטהיימר. במוזיאון מוצגות 40 מכוניות שנאספו מכל רחבי הארץ ושופצו בידי אנשי מקצוע. לכל המכוניות המוצגות — מלנצ'יה פולביה זאגאטו ועד פורד מוסטנג — יש ביטוח וטסט תקף. המכונית היקרה ביותר במוזיאון היא רפליקה של מכונית מירוץ מתוצרת בוגאטי שיוצרה על ידי מיקלוטי באיטליה. עוד ניתן לחזות בסברה ספורט, מכונית הספורט היחידה שיוצרה בישראל, ובמכונית ספורט MG מודל 1947 שנרכשה על ידי המנדט הבריטי כדי לרדוף אחר עברייני תנועה. במוזיאון יש גם פעילויות לילדים, הכוללות משחקים בנושא רכב והרצאות בנושא פיתוחים טכנולוגיים בענף. למוזיאון יש סניף אח ביישוב עומר בנגב, ובו מוצגות 40 מכוניות נוספות.

 

מחיר כרטיס כניסה: 22 שקל. שעות פתיחה: ראשון־חמישי 9:00–17:00, שבת 10:00–17:00.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x