המרוץ עולה שלב: סין שיגרה את מחשב-העל הראשון שיפעל בחלל
שוגרו 12 לווינים ראשונים מתוך מערך הכולל 2,800 לוויינים, שייצרו את מחשב העל החזק בעולם שלו עוצמת חישוב של אלף POPS - פי 580 ממחשב-העל החזק כיום; המהלך צפוי לאפשר עיבוד מידע בזמן אמת ולהפחית את הצורך בתחנות עיבוד קרקעיות
סין שיגרה בשבוע שעבר את 12 הלוויינים הראשונים מתוך מערך של 2,800 לוויינים, שייצרו את מחשב-העל הראשון בעולם שיפעל בחלל – כך לפי דיווח של אתר Space News.
לכל אחד מ-12 הלוויינים הראשונים ששוגרו יש מודל AI עם 8 מיליארד פרמטרים ויכולת לבצע 744 טרה פעולות בשנייה (TOPS, יחידת מידה של עצמת עיבוד של שבבי AI). לשם השוואה, מחשבי ה-AI של מיקרוסופט נדרשים למינימום של 40 TOPS. במשולב, מסוגלים הלוויינים לבצע 5 פטה פעולות בשנייה (POPS), ועם השלמת המערך הוא יחזיק בכוח חישוב של אלף POPS. למחשב-העל אל קפיטן בקליפורניה, שדורג בשנה שעברה כמחשב-העל החזק בעולם, יש כוח חישוב של 1.72 POPS בלבד.
מערך הלוויינים יוכל לעבד בעצמו מידע שאוספים הלוויינים, ובכך להפחית את התלות בתחנות על פני כדור הארץ לעיבוד המידע, ולצמצם את צוואר הבקבוק שנוצר לאור הצורך להעביר את המידע הרב שנאסף לעיבוד על הקרקע. כתוצאה, מחשב-העל בחלל יוכל לעבד מידע בזמן אמת, ולקבל תוצאות רלוונטיות מהר יותר תוך צמצום תעבורת הדאטה. מחשב-העל עתיד לשמש בעיקר למחקר מדעי, אם כי יכולים להיות לו גם יישומים צבאיים.
כיום, אחת המגבלות העיקריות של מערכי לוויינים קיימים היא תעבורת המידע האטית שלהם, כאשר פחות מ-10% מהמידע שהם אוספים מגיע לקרקע, בגלל מגבלות רוחב פס וזמינות חלקית של תחנות קליטה. "מחשוב בענן בחלל מאוד אופנתי עכשיו", אמר ד"ר ג'ון מקדאול ממרכז הרווארד-סמית'סוניאן לאסטרופיסיקה לצ'יינה מורנינג פוסט. "דאטה-סנטרים במסלול היקפי יכולים להתבסס על אנרגיה סולארית ולהקרין את החום שלהם לחלל, וכך להפחית את צריכת האנרגיה ואת חתימת הפחמן. סין, ארה"ב ואירופה צפויות לפרוס דאטה-סנטרים מסוג זה בעתיד".