בדיקת כלכליסט
זה טאבלט או מחשב? ה-Yoga Tab Plus של לנובו בודק את גבולות הגזרה
הטאבלט החדש של לנובו מציע מסך גדול ומצוין, רמקולים מעולים ומגיע עם מקלדת חיצונית ומעמד שמאפשרים להשתמש בו קצת כמו מחשב נייד. בעיות התאימות של אנדרואיד לטאבלטים קצת משבשות את התוכניות
מתחילת דרכם יש סימן שאלה לגבי טאבלטים - איפה הם משתלבים בדיוק, במרחב שבין סמארטפון ומחשב? גם הקטנים ביותר לא יכולים להחליף את הסמארטפון, בתחומים מסוימים הם יכולים להוות תחליף למחשב, אבל האם זו בכלל תחרות או שלכל מכשיר יש מקום משלו?
לנובו מציעה גרסה משלה עם Lenovo Yoga Tab Plus, טאבלט אנדרואיד שנראה כאילו הוא מנסה להתחרות בלפטופים, וזוכה גם לתואר טאבלט ה-AI הראשון של לנובו. אז מה הוא מציע?
מבנה ועיצוב: גדול וקל
ה-Yoga Tab Plus הוא טאבלט גדול, עם מסך בגודל 12.7 אינץ' שעל הנייר קטן יותר מזה של רוב המחשבים הניידים הסטנדרטיים, אבל בפועל לא נראה רחוק מהם. הוא שוקל כ-640 גרם - נמוך מאוד יחסית למחשב נייד, וקצת כבד בהשוואה לטאבלטים אחרים.
העיצוב הוא מה שאפשר לצפות מכל טאבלט: מסך גדול ושטוח, עם מסגרת שחורה סביב שטח התצוגה ומצלמת סלפי בראש המסך - כשהוא מוצב במאוזן, בדומה ללפטופ, מה ששוב מסמן באיזה תצורה מניחים שתעבדו איתו. בתצורה הזו שקע הטעינה נמצא מצד ימין, מקשי ווליום בחלק העליון ובצד שמאל נמצא כפתור כיבוי והדלקה שמשולב בו גם קורא טביעות אצבע. בגב יש עוד שתי מצלמות ונורת פלאש.
הטאבלט מגיע עם אביזרים נלווים: כיסוי לגב המכשיר עם מעין רגל נשלפת, כדי שתוכלו להציב אותו על משטח כלשהו, עט מגע מגנטית, שאפשר להצמיד מעל למצלמת הסלפי או לכיסוי הגב ומקלדת, שגם היא מתחברת בעזרת מגנטים לתחתית המסך. עם הרגל הנשלפת והמקלדת מקבלים טאבלט שנראה דומה למחשב נייד.
המקלדת נוחה בסך הכל, ויש בה גם מקום לטאצ'פד לא גדול במיוחד, אבל אין פה קסם - היא לא נוחה כמו מקלדת של מחשבי לנובו. המקשים נפרדים ונוחים, ועדיין מרגיש שהתנועה שלהם, או עומק הלחיצה עליהם, מוגבל יחסית כדי לשמור על מקלדת דקה וקלה.
בחיבור של המקלדת לטאבלט יש מעין רצועה גמישה, והשילוב עם המקלדת הקלה והדקה מביא לכך שהטאבלט לא מרגיש יציב כשמנסים להציב אותו על הברכיים או על כרית למשל. אפשר למצוא זווית מתאימה, אבל זה עדיין סידור לא יציב שיכול לקרוס בכל רגע, ולכן עדיף להניח את הטאבלט על משטח יציב.
זו מקלדת מלאה, כולל קיצורי דרך לשליטה בבהירות, עוצמת הקול, השתקת המיקרופון ועוד. מה שבכל זאת חסר כאן (ואולי זה עניין של הרגלי עבודה אישיים) הם מקשי Home ו-End. לנובו שילבה כאן מקש אחר בשם app שאפשר להתאים אישית איזה פעולה הוא יעשה מתוך מספר אפשרויות.
המקלדת היא לא אלחוטית, כלומר היא עובדת רק כשהיא מחוברת לטאבלט. היתרון: לא צריך להטעין אותה בנפרד. החיסרון: אי אפשר להציב את המסך קצת רחוק יותר ועדיין להשתמש בה.
חומרה: חוויית מולטימדיה מעולה
את הטאבלט מפעיל מעבד סנפאדרגון 8 דור 3 - כמו זה שהיה בדגמי הדגל של הסמארטפונים בשנה שעברה, למשל גלקסי S24, שיאומי 14, וואן פלוס 12 ועוד רבים וטובים. לצידו יש 16 גיגה בייט של זיכרון ועוד 256 גיגה לאחסון - מפרט שדי קרוב לזה שתמצאו במחשבים רבים (אם נדלג לרגע על המעבד.
המעבר למסך גדול יותר לא מקשה על המעבד ותוספת הזיכרון בוודאי עוזרת לו: ה-Yoga Tab Plus מגיב במהירות לכל פעולה והדפדוף בין האפליקציות הפתוחות זריז.
המסך מעולה, עם רמת בהירות גבוהה, תצוגה צבעונית מצוינת גם ב"סתם" עבודה שוטפת וגם בצפייה בסרטים וסרטונים, וכשזה מתבטא על מסך בגודל כזה התוצאה באמת מעולה.
מסביב למסך נמצאים 6 רמקולים של הרמן קרדון שמספקים צליל חזק מאוד ומצוין - היו פעמים שבמקום לחבר סמארטפון לרמקול בלוטות' (גם אם די בסיסי), השתמשתי בטאבלט כדי להשמיע מוזיקה בבית. כשצופים בסרט, ואז אתם מן הסתם נמצאים ישר מול המסך, החוויה משתדרגת עם צליל היקפי. גם משחקים נראים ונשמעים מצוין, בזמן משחק אפשר גם להיפטר מהמקלדת ואז אין בעיה לייצב את הטאבלט על כרית לתמיכה פיזית בזמן המשחק - לא נוח להחזיק טאבלט בגודל ומשקל כזה לאורך זמן. בקיצור, בתחום המדיה הטאבלט מקבל ציון מצוין.
הטאבלט מצויד בסוללת 10,200 מיליאמפר - טאבלט גדול צריך הרבה כוח, והסוללה מטעינה גם את המקלדת ואת העט. הסוללה הספיקה ליום עבודה בלי בעיות ואפשר להוציא ממנה אפילו קצת יותר, ומהירות הטעינה לא רעה, עם תמיכה בהספק של 45 וואט. בפועל זה אומר שכעבור 10 דקות הסוללה התמלאה מ-15% ל-25%, כדי להגיע ל-50% נדרשה קצת יותר מחצי שעה ולטעינה מלאה צריך להמתין בערך שעה וחצי.
יש כאמור גם מצלמה אחורית, למרות שלא ממש נוח לצלם עם טאבלט, במיוחד בגודל הזה. בתנאי תאורה טובים היא מפיקה תמונות טובות בסך הכל ובחשיכה האיכות יורדת משמעותית, אבל כאמור זו ממש לא פונקציה מרכזית של המכשיר.
תוכנה: גוגל צריכה לעשות מקצה שיפורים לאנדרואיד
מערכת ההפעלה של הטאבלט היא אנדרואיד 14 שעובדת בסדר גמור, אבל גרסה 15 החדשה יותר זמינה כבר כמה חודשים. לנובו אמנם השיקה את הטאבלט בעולם בתחילת השנה, אבל סמארטפונים שהושקו באותה תקופה כבר הגיעו עם אנדרואיד 15. לנובו מבטיחה תמיכה ב-3 עדכונים למערכת ההפעלה, כלומר המכשיר ישתדרג עד לאנדרואיד 17 - ואם הוא היה מגיע עם אנדרואיד 15 אפשר היה להגיע עד לגרסה 18.
לטאבלט אין כאמור כפתור בית פיזי וברירת המחדל היא ניווט באמצעות מחוות אצבע. זה עובד מצוין ומי שמכיר את הפורמט מסמארטפונים לא יסתבך כאן - משיכה כלפי מעלה מתחתית המסך תחזיר אתכם מכל אפליקציה או משחק אל מסך הבית, משיכה מצד ימין תחזיר לאחור וכן הלאה. אם אתם מעדיפים שיטה אחרת, אפשר לשנות את הבחירה במסך ההגדרות.
כשהמקלדת מחוברת הטאבלט עובר למצב תצוגת מחשב, שמזכיר את DeX של סמסונג. התצוגה הזו היא ברירת מחדל ואפשר לוותר עליה. מה היא נותנת?
במקום אייקונים גדולים שמוצגים על המסך יופיעו אייקונים קטני יותר שמיושרים לצד אחד, בדומה לתצוגה בווינדוס. יש גם סרגל בתחתית המסך, כן כמו בווינדוס, בו אפשר לנעוץ אפליקציות בתור קיצור דרך, לראות את מצב הסוללה והחיבור לרשת, לשלוט על עוצמת הרמקול ועוד.
כל אפליקציה פתוחה מקבלת מין מסגרת עליונה שצמודה אליה ומוצגת רק כשמגיעים עם העכבר לקצה העליון, ושם אפשר למזער את התצוגה או לסגור את החלון - שוב, בדומה לווינדוס. היו מקרים שזה היה מסורבל ואפילו הפריע, כשבמקום לעבור בין לשוניות פתוחות בכרום נפתחה המסגרת הזו שהסתירה את תצוגת הלשוניות הפתוחות לזמן קצר.
למרות שאנחנו כבר כמעט באמצע 2025, התאימות לתצוגת טאבלט של אנדרואיד עדיין יכולה להיות בעייתית, גם בלי קשר לתצוגת המחשב: אפליקציית פייסבוק, למשל, נפתחה בתור מסך קטן בלבד במצב מחשב, בלי אפשרות להגדיל אותה, ולעומת זאת במצב טאבלט התצוגה היתה גדולה מדי. גם חלק מהאתרים לא מותאמים לפורמט הטאבלט של אנדרואיד ומציגים תפריטים גדולים מדי או כתבות בתצוגה קטנה מדי.
ומה עם ההבטחה לשילוב AI? יש אפליקציה בשם Lenovo AI Now בה תוכלו ליצור מאגר נתונים אישי עם קבצים שלכם ואז לשאול את המערכת בצורה חופשית על התוכן. המערכת תומכת בעברית, בצורה חלקית - במסך הפתיחה מופיעה הודעה בעברית, אבל כשהקלדתי שאלה קיבלתי המלצה חמה לנסות לשאול באנגלית. אחרי ששיניתי שפה המערכת הצליחה להוציא נתונים ממסמכים בעברית והציגה את התשובה באנגלית. בחלק מהמקרים המערכת הודתה שהיא לא מסוגלת לענות על השאלה. מבולבלים? אתם לא לבד.
יש אפליקציה להקלטת אודיו, כמו בכל סמארטפון מבוסס אנדרואיד, אבל אין כלי לתמלול אוטומטי של ההקלטה, תכונה שהיא כבר כמעט סטנדרטית גם במכשירי ביניים.
בתוכנת הפתקים אפשר להתחיל להקליד טקסט, לבחור בתפריט AI ולבקש מהמערכת להמשיך את הכתיבה, לשנות סגנון או לסכם טקסט קיים - וכל זה עובד גם בעברית. אפשר להשתמש בעט כדי לכתוב בכתב יד ולהפוך אותו לטקסט "רגיל" - אבל פה אין תמיכה בעברית. אפשר לכתוב באנגלית גם בתיבת החיפוש של גוגל, למשל, והטקסט יתורגם במהירות. הכתיבה עם העט מאוד נוחה - לנובו יצרו מין אפקט שמנסה להזכיר כתיבה על נייר, והוא באמת מוצלח ועוזר לכתוב בצורה ברורה.
העט יכול לשמש גם כמין שלט רחוק לבחירת אייקונים על המסך, לשלוט על תכונת זכוכית מגדלת שתגדיל את התצוגה במקום בו נוגע העט ועוד. המעבר בין התכונות מתבצע דרך תפריט שמוצג בצד המסך ועל העט עצמו אין כפתורים כלשהם.
חוץ מ-AI, אפשר לחבר בין הטאבלט למחשב נייד באמצעות אפליקציית Smart Connect. החיבור הזה מאפשר לפתוח במחשב אפליקציה שמותקנת בטאבלט, למשל, להפוך את הטאבלט למסך שני שמחובר למחשב, להעביר קבצים ביניהם ועוד.
סיכום
ה-Yoga Tab Plus הוא מתחרה רציני בשוק הטאבלטים, אבל עדיין לא יכול להחליף מחשב. הוא מצטיין בתחום המדיה - משחקים, סרטים ומוזיקה, ומגיע עם אביזרים חיצוניים שמתחרים מוכרים בנפרד במאות שקלים.
המסך גדול, אבל הטאבלט עדיין לא תופס הרבה מקום וגם עם האביזרים החיצוניים המשקל נשאר נמוך. השימוש במקלדת נוח, תלוי בסביבת העבודה שלכם, גם העט מצוין והחיבור למחשב ומכשירים אחרים מוסיף לטאבלט יכולות מעניינות.
המחיר עומד על 3,250 שקל, כלומר זה לא טאבלט זול - וגם לא רחוק ממתחרים שונים. אייפד של אפל עם מסך בגודל דומה ואותו נפח אחסון יעלה יותר, והוא מגיע ללא מקלדת, עט או מעמד לטאבלט. מצד שני, באייפד אין בעיות תאימות שמפריעות לשימוש.
הטאבלט של לנובו נשאר בתחום הביניים הלא ברור בין הסמארטפון והמחשב, ולמרות חוויית המדיה באמת מצוינת, לא ממש מצליח להוכיח שיש לו מקום משלו.