סגור
גג עמוד techtalk דסק

דרכה של ישראל להיות מעצמה בתחום ה-AI עוברת בתשתיות

רק השבוע פורסם כי ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות מיקרוסופט, אמזון, אלפבית ומטא מתכננות להשקיע השנה למעלה מ - 300 מיליארד דולר בתשתיות מחשוב בניסיון לזכות ביתרון בשוק הבינה המלאכותית המתפתח. ההשקעות הון המצרפיות של ארבע ענקיות ההייטק ישקפו גידול של 30% לעומת הוצאות של 246 מיליארד דולר בשנה שעברה, ויהיו גבוהות יותר מכפליים מהשקעות הון בסך 151 מיליארד דולר ב-2023, לפי העיתון פייננשל טיימס.
ההשקעות הללו באות על רקע של ביקורי בכירים מחברות אלה בישראל שבוחנים כאן הקמת מערכי תשתיות.
היום ברור יותר מאי פעם שלכמויות האנרגיה והחישובים שהבינה המלאכותית דורשת צריך לתת מענה איכותי הן ברמת כח האדם והן מבחינת מקומות פיזיים להקמתם. אנחנו רואים שאנבידיה בוחנת את הנושא ברצינות וכך גם נביוס. לישראל, להבדיל ממדינות רבות בעולם, יש גם את התשתית המתאימה וגם את כח האדם המיומן לנושא. שילוב שכזה לא קיים במדינות רבות בעולם ולכן זו בדיוק ההזדמנות של ישראל להפוך לכח טכנולוגי אזורי משמעותי מאוד.
1 צפייה בגלריה
תום קורן מנכ"ל קבוצת Exelera
תום קורן מנכ"ל קבוצת Exelera
תום קורן
(צילום: שי כהן)
הקמתן של חוות שירותים שיתנו מענה טכנולוגי איזורי וגלובלי לבינה המלאכותית יציב אותה בשורה אחת עם המדינות שעוסקות בפיתוח הבינה המלאכותית. בנוסף, מהלך שכזה יחבר את התשתיות הללו מישראל למזרח ולמערב היות וגם באמירויות, בערב הסעודית ובקטאר נבנות חברות טכנולוגיה ונדרשות עוד ועוד תשתיות מתאימות עבורן. ישראל יכולה להיות הגורם האסטרטגי במזה"ת שמרכז את היכולות הללו אצלו.
אני קורא שיש כאלו שחוששים שמא ישראל פיספסה את הרכבת בכל הקשור לבינה מלאכותית, אבל כשלוקחים בחשבון את מיליארדי השקלים שאנבידיה משקיעה כאן בהקמת מספר חוות שרתים, את ההשקעות הדומות מצד שאר הענקיות כמו אמזון, גוגל, מיקרוסופט ואורקל, ואת העובדה שגם המדינה החלה לממן השקעות תשתית בסכומים של 150-200 מיליון ש"ח, מה שמהווה צעד ראשון וחיובי בכיוון הנכון, קשה להיות שותף לחששות אלו.
כפי שישראל מספקת מים למצרים וירדן לדו קיום מוצלח, ישראל צריכה לפעול להיות זו שמספקת תשתיות אנרגיה ובינה מלאכותית למדינות האיזור. מעבר למשמעות הכלכלית האדירה למדינה, ערכן האסטרטגי של אותן תשתיות הדיגיטליות יעניקו לישראל את אותו יתרון אסטרטגי. לכן, אם אנחנו רוצים לעמוד בשורה אחת עם חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם בתחום הבינה המלאכותית יש להתחיל ולפעול ולא להמתין עוד.
תום קורן הוא מנכ"ל קבוצת Exelera, בעלת כבל תת ימי וספקית תשתיות דיגיטליות בינלאומיות