פרשנות
אפל לא פיצחה את מערכת ההפעלה של טראמפ, והאייפונים צפויים להתייקר
טראמפ מאיים להטיל מכס של 25% על האייפונים אם החברה לא תעביר את הייצור לארה"ב. אלא שגם אם תבחר להעביר מפעלים, ההשקעה בהקמתם, עלויות השכר והמכסים על רכיבים ייקרו את המכשירים ויקשו מאוד על החזר ההשקעות
השנה האחרונה פשוט לא היתה השנה של אפל. מערכת ה־AI המיוחצנת שלה לא מגשימה את ההבטחות, אחרי שהתוכניות להשקת סירי משודרגת נדחו למועד בלתי ידוע בגלל קשיי ביצוע; בית משפט פדרלי אילץ אותה לפתוח את האפסטור בארצות הברית למערכות תשלום חיצוניות; בבית משפט אחר עתידה להיפתח נגדה תביעת הגבלים עסקיים שהגישה מחלקת המשפטים; חקיקה אירופית פרצה את קודש הקודשים וחייבה אותה לפתוח את האייפון לחנויות אפליקציות חיצוניות; מכסי העתק הגורפים שהטיל הנשיא דונלד טראמפ שיבשו את שרשרת האספקה שלה וממשיכים להוות איום גם אחרי שהושעו זמנית; ומאמציה להחיות את פעילותה בסין באמצעות שת"פ בתחום ה־AI עם עליבאבא נתקלים בהתנגדות בקונגרס ובבית הלבן.
ועתה, צריכה החברה להתמודד עם אתגר משמעותי נוסף, אולי הקשה מכולם: עימות ישיר עם טראמפ, שמאיים להטיל מכס של 25% על האייפון, אם החברה לא תעביר את המכשיר לייצור בארצות הברית. איום שמותיר לחברה שתי ברירות רעות: להמשיך לייצר בחו"ל ולהתמודד עם מכס משמעותי באמצעות צמצום שולי הרווח או העלאת מחירים; או העברת ייצור האייפון לארצות הברית, שתגרום לעלייה תלולה עוד יותר בעלויות ייצור המכשיר.
קידום בסיס ייצור מקומי הוא אחד מהערכים העקביים של טראמפ, ואפל, כחברה בעלת שווי השוק הגבוה בארצות הברית, נמצאת באופן עקבי על הכוונת שלו. בסוף השבוע, הוא הפך את האיום לבוטה. "כבר לפני זמן רב הודעתי לטים קוק מאפל שאני מצפה שהאייפונים שלהם שנמכרים בארצות הברית של אמריקה ייוצרו וייבנו בארצות הברית, ולא בהודו או בכל מקום אחר", הוא כתב ב־Truth Social. "אם זה לא המקרה, אפל חייבת לשלם מכס של 25% לפחות לארה"ב".
מאוחר יותר, כשנשאל בנושא, אמר טראמפ שמכס זה יכלול גם סמארטפונים של יצרניות אחרות דוגמת סמסונג, "אחרת זה לא יהיה הוגן". ואולם, נראה שהמיקוד והעניין שלו הוא קודם כל באפל עצמה, כנראה מכיוון שמדובר בחברה אמריקאית. שבוע קודם לכן, בביקורו במזרח התיכון, סיפר טראמפ שביקש מקוק להפסיק לפתוח מפעלים בהודו על מנת לייצר אייפונים לארצות הברית (עם הטלת מכסי התגמול של טראמפ, החלה אפל לפעול להגברת היקף הייצור שלה בהודו, שספגה מכסים בשיעור נמוך משמעותית מסין, שם נמצא כיום עיקר בסיס הייצור של החברה). "היתה לי בעיה קטנה עם טים קוק. הוא בונה בכל הודו. אני לא רוצה שיבנה בהודו".
הדרישה החד־משמעית של טראמפ מכניסה את אפל למצב של הפסד־הפסד, ואלא אם ייסוג ממנה אין תרחיש שבו אפל לא מצמצמת את שולי הרווח שלה, מעלה מחירים או שניהם, השאלה היא רק באיזה שיעור. ייצור אייפונים בארצות הברית אפשרי מבחינה עקרונית, אך יחייב השקעה משמעותית לטווח ארוך. כיום, אין בארצות הברית מפעלים מתקדמים שמאפשרים שם ייצור אייפון, בוודאי לא בהיקף שנדרש לאפל. הקמת מפעלים תהיה הליך יקר וארוך, שיהיה כרוך ביבוא משמעותי של מכונות וציוד מתאים (שיהיה חשוף גם הוא למכסי טראמפ). בנוסף, יש בארצות הברית מחסור במהנדסי ייצור שדרושים על מנת לבנות, לתחזק ולתפעל מערכי ייצור מורכבים כמו אלו של אפל (בעבר אמר קוק שבסין יש מספיק מהנדסים כאלו על מנת למלא כמה אצטדיוני פוטבול, בעוד שבארצות הברית הם ימלאו חדר אחד בלבד). לבסוף, עלות כוח האדם תהיה גבוהה משמעותית לעומת סין, הודו, מלזיה ומדינות אחרות שבהן יש לאפל פעילות ייצור משמעותית.
גם אם תעשה אפל את כל אלו, עדיין מדובר יהיה רק בשלב הייצור הסופי של הרכבת האייפון. ייצור הרכיבים השונים — מעבדים, חיישנים, מסך, זיכרון, רמקולים, מיקרופונים ועוד — מתבצע רובו ככולו מחוץ לארצות הברית, ולכן חשוף למכסים. העברת הייצור של כל אלו לארצות הברית היא כבר בגדר משימה בלתי אפשרית.
ויש גם את סוגיית המחיר. להערכת אנליסטים, העברת הרכבת האייפון לארצות הברית צפויה להכפיל את מחירו ל־2,000 דולר לפחות. "זה מגוחך", אמר ל"ניו יורק טיימס" האנליסט וויין לאם מחברת המחקר TechInsights. "אין לזה היתכנות כלכלית בטווח הקצר".
ובטווח הארוך, ייתכן שבעוד שנים לא רבות האייפון יסיים את תפקידו. בכירים באפל אמרו שייתכן שבעוד עשור אנשים כבר לא ישתמשו בסמארטפונים, שיוחלפו על ידי מכשירי בינה מלאכותית חדשים. "במקרה כזה, אפל לא תצליח להחזיר את ההשקעה שלה. אני אופתע אם יהיה אייפון 29", אמר לאם.
התקווה היחידה שנותרה לה היא לנסות ולשכנע את טראמפ בהיגיון. שיהיה בהצלחה עם זה.