$

הייטק בפקקים

האם חברות הטכנולוגיה מנהלות את העולם?

היכולות החדשות שמציעות ענקיות הטכנולוגיה, כמו טכנולוגיית ענן ובינה מלאכותית, גורם לתלות גדולה יותר של ממשלות בחברות פרטיות. פוקאסט "הייטק בפקקים" בודק לאיזה כיוון נוטה מאזן הכוחות

שירות כלכליסט 13:2820.04.23

 

 

 

היום בפודקאסט "הייטק בפקקים":

 

באיזון שבין כוחן של ממשלות לכוחן של ענקיות הטכנולוגיה אנחנו רואים שהמטוטלת זזה לטובתן של חברות הטכנולוגיה, שמעולם לא היו חזקות יותר. טכנולוגיית ענן, בינה מלאכותית ופיזיקת קוונטים הופכות את הממשלות לתלויות יותר בחברות הפרטיות שמפתחות אותן. דמיינו מצב שאמזון וגוגל, זכייניות פרויקט הענן הממשלתי  הישראלי "נימבוס" מחליטות לשבות, ומאיימות על השירותים הדיגיטליים של המדינה.

 

היום ב"הייטק בפקקים" מבית סטארט-אפ ניישן סנטרל אירחנו את ד"ר עמית שיניאק - חוקר סייבר ומדיניות ביטחון ממכון טרומן לשלום באוניברסיטה העברית. לטענתו מה שנדמה כמו דומיננטיות של הסקטור הפרטי הוא לא מצב יוצא דופן. לדוגמה, בימי הקולוניאליזם, מגלי היבשות היו יזמים פרטיים שהיו בעלי כח עצום אל מול הממשלות. גם לאחר מכן, חברות הסחר הבינלאומיות, הנפט והתעבורה היו כולן חברות פרטיות חזקות שלאחר מכן הולאמו או הוגבלו בכוחן על ידי חוקי מונופולין.

 

בדוגמה ליחסי הכוחות בין ממשל לסקטור העסקי מהשנים האחרונות ניתן להסתכל על האביב הערבי שפרץ, בין היתר, באמצעות הרשתות החברתיות. לאחר פרשיות נוספות כמו הטיית הבחירות בארה"ב המיוחסת לרוסיה ופרשת קיימברידג' אנליטיקה, נמצאות כיום הרשתות תחת מעקב ושליטה ממשלתית אדוקה יותר, המקשה על הפיכות משטריות. ייתכן שבעקבות התפתחות הבינה המלאכותית, המאזן השתנה באופן שאינו דומה לעבר?

 

 

 
להאזנה לפודקאסט לחצו כאן >>

 

x