$
צרכנות פיננסית

בדיקת כלכליסט

בנק ישראל: 90% מההלוואות לעסקים קטנים חזרו להיפרע

בסוף 2020 הסתיימה תקופת ההקפאה ומרבית הלווים לא ביקשו להצטרף למתווה דחייה חדש. המשוכה הבאה: החזר הלוואות מהקרן בערבות מדינה

עירית אבישר 07:0504.04.21

המשק חוזר לשגרה ועמו גם ההלוואות המוקפאות. מנתוני בנק ישראל עולה כי נכון לסוף פברואר כמעט 85% מההלוואות שהוקפאו מאז פרוץ משבר הקורונה כבר אינן מוקפאות, וזאת לעומת 63% נכון לסוף דצמבר. ובמספרים מוחלטים: מתוך הלוואות בהיקף של 175 מיליארד שקל שפירעונן נדחה מאז פרוץ המשבר, נכון לסוף פברואר היקפן עומד על 27.4 מיליארד שקל. 70% מההלוואות שעדיין בדחיית תשלומים, 19 מיליארד שקל, הם משכנתאות.

 

 

בראיון שפורסם באחרונה ב"כלכליסט" העריך המפקח על הבנקים יאיר אבידן שעד סוף השנה היקף ההלוואות שיחזרו להיפרע יעמוד על מעל 90%, ובקצב הנוכחי סיכוי טוב שהתחזית תתגשם.

 

המפקח על הבנקים יאיר אבידן. אין דאגה מהמשכנתאות שנותרו בדחיית תשלום המפקח על הבנקים יאיר אבידן. אין דאגה מהמשכנתאות שנותרו בדחיית תשלום צילום: יריב כץ

 

בינואר נרשמה ירידה חדה בהיקף ההלוואות המוקפאות, משום שבחלק גדול מההלוואות הסתיימה תקופת ההקפאה בסוף 2020, ומרבית הלווים היו מסוגלים לשוב ולפרוע אותה, ולא ביקשו להצטרף למתווה דחיית ההלוואות החדש. בפברואר נמשכה המגמה לחזרה לתשלומים, אם כי יותר במתינות: בינואר הלוואות בהיקף של 26 מיליארד שקל חזרו לפירעון מלא, בפברואר הנתון עמד על 5.3 מיליארד שקל.

 

מבין סוגי ההלוואות בלט בפברואר האשראי הצרכני: 38% מההלוואות הללו שהיו בדחיית תשלומים חזרו להיפרע, ונכון לסוף פברואר היקף ההלוואות הללו שנמצא בדחיית תשלומים הוא 1.8 מיליארד שקל לעומת 2.9 מיליארד שקל בינואר.

 

גם העסקים הקטנים ממשיכים להתאושש, כ־90% מההלוואות שהקפיאו בזמן המשבר חזרו להיפרע. הנתון מעודד במיוחד לאור העובדה כי מגזר זה סומן כנפגע המרכזי ממשבר הקורונה. נכון להיום 3.6 מיליארד שקל מההלוואות לעסקים קטנים וזעירים נמצאים בהקפאה, לעומת כ־34 מיליארד שקל בשיא המשבר. אך המשוכה הבאה שלהם: לפרוע את ההלוואות שקיבלו מהקרן בערבות מדינה שהוקמה בתחילת המשבר, בהיקף כולל של 20 מיליארד שקל. ובמסגרת תנאי ההלוואה ניתנה להם דחייה של שנה, אז שיחלו לפרוע אותה. המשמעות היא שרק בחודשים אפריל-מאי הם יחלו לפרוע אותה, והנתונים לגבי העמידה בתשלומי ההלוואות הללו יהוו נקודת מבחן חשובה לעמידות המגזר הזה למשבר. החזרה לשגרה והיפתחותם של עוד ועוד מגזרים לפעילות, מאפשרת לשמור על אופטימיות זהירה בנוגע ליכולת העסקים שנפגעו מהמשבר להתאושש ממנו.

 

המשכנתאות הוא התחום המרכזי בו בוצעו הקפאות בתחילת המשבר. בשיאו של המשבר הגיע היקף המשכנתאות המוקפאות לכ־100 מיליארד שקל. אך מאוחר יותר התברר כי מרבית נפגעי הקורונה הם צעירים ואוכלוסיות חלשות, שלרובם אין משכנתאות, וחלה חזרה מדורגת של התשלומים. נכון לסוף פברואר מעל 82% חזרו לשלם, ועדיין מדובר בסכום לא מבוטל של 19 מיליארד שקל שנמצאים בדחיית תשלום. עם זאת, בבנקים מציינים כי הם לא מוטרדים מהמספרים היות ויש מול ההלוואה שיעבוד על נכס ששוויו גבוה משווי ההלוואה, והערכתם היא שהיקף המשכנתאות שיגיע לחדלות פירעון יהיה נמוך דרמטית לעומת התרחיש ממנו חששו בתחילת המשבר.

 

החזרה לפירעון ההלוואות נעשית גם בעקבות פתיחת המשק והחזרה לשגרה, אך גם בזכות העובדה שהמשק עדיין מקבל סיוע מהמדינה, בין היתר באמצעות דמי אבטלה לעובדים הנמצאים בחל"ת. במחצית השנייה של השנה הסיוע הזה אמור להיפסק.

x