$
ספורט עולמי

מגרשים ריקים: למה ההתמודדות הנפשית של אוהדי כדורגל קשה מהתמודדות עם אבטלה?

לפי מחקר באוניברסיטת אוקספורד, הקורונה שיבשה לאוהדי הכדורגל את החיים, ופגעה בקשרים החברתיים שלהם. רשת סקיי דיווחה בשבוע שעבר על זינוק בפניות של אוהדי כדורגל לקווי תמיכה נפשית; אוהד: "אנשים מצפים לשבת באצטדיון, במשך שבוע העבודה אנחנו לא רואים חברים, ובאצטדיון בשבת אנחנו מרגישים סוג של שחרור"

אוריאל דסקל 09:5801.02.21

אוהדי כדורגל נוטים להיות מאוד נאמנים לקבוצה שלהם ולאוהדים אחרים של הקבוצה שלהם. הקשר הוא מאוד שבטי ולעיתים תחושת השייכות אינטנסיבית יותר מאשר תחושת השייכות שיש להם עם המשפחה שלהם. כך לפי מחקר חדש של שני חוקרים באוניברסיטת אוקספורד.

 

 

 

לפי המחקר, בעת משבר, תחושת השייכות מתחזקת וכך גם הזהות של האוהד הבודד. החוקרים אף שאלו אם אוהד יהיה מוכן למות עבור אוהדים אחרים, בסיטואציה היפותטית וככל שהמועדון של האוהד "סבל יותר". כך עלה הסיכוי "להקרבה האולטימטיבית".

 

אז למה אוהדי כדורגל מייצרים קשר כל כך חזק עם אנשים שאת חלקם הם אפילו לא מכירים?

 

הסוציולוגים מייקל בורמסטר והארווי ווייטהאוס בדקו את הנתונים מהפרמיירליג בעשור האחרון כדי לקבוע אילו קבוצות מוצלחות ואילו פחות מוצלחות. בהמשך ערכו סקר בקרב מאות אוהדי כל הקבוצות בליגה הבכירה באנגליה. בין השאר שאלו אם אוהד יהיה מוכן לקפוץ מול רכבת כדי להציל 5 אוהדים אחרים מקבוצתו. היו גם שאלות פתוחות שנותחו על ידי החוקרים ובהתאם לתוצאות הסקר.

 

 

דמויות קרטון של אוהדי כדורגל באנגליה דמויות קרטון של אוהדי כדורגל באנגליה צילום: איי אף פי

 

החוקרים גילו שהקשרים חזקים יותר בקרב הקבוצות הפחות טובות אך גם בקרב קבוצות בעלות עבר קשה והווה טוב (ע"ע מנצ'סטר סיטי), כמעט באותה מידה.

 

כלומר, "הסבל" מהתוצאות על המגרש גיבש את האוהדים על היציעים. מחקרים אחרים מראים שדיספוריה (מצב רוח של חוסר שביעות רצון או אי-נוחות עמוקה) קולקטיבית מובילה בדרך כלל, לחיזוק התקשורת ויכולות ההתקשרות של חברי קבוצה.

 

בהקשרים ספורטיביים, מחקרים ישנים הראו שיש קורולציה בין הפסד כואב של נבחרת לירידה בכמות הפשע ובמספר האנשים המתאבדים. לפי תומאס ג'וינר, שכתב את הספר "Why People Die by Suicide" לאחר שאביו התאבד, הלכידות החברתית שמייצר הספורט היא הסיבה לכך שאנשים מרגישים פחות לבד ולכן מתאבדים פחות.

 

ניצחונות אמנם מייצרים יותר "לכידות חברתית", אבל גם בהפסדים אנשים "מרגישים ביחד". לא זו בלבד, "הטרגדיה שבהפסד" גם עוזרת לאנשים להימנע ממחשבות אובדניות. ג'וינר מצביע על נתונים שמראים כי אווירת הגיבוש החברתי ששוררת אחרי טרגדיה לאומית (למשל אירועי 11 בספטמבר או רצח קנדי) גרמה לכך שאנשים כמעט לא התאבדו בימים ובשבועות שאחרי.

 

החוקרים של אוקספורד הצביעו על כך שאוהדים רבים "מסבירים" לעצמם את הסבל שהם חווים באהבה שלהם לקבוצתם. זה עשוי לחזק את תחושת השייכות למושא האהבה הקולקטיבי - הקבוצה. האמת, זה לא שונה בהרבה מתחושות לאומיות מתחזקות בזמני מלחמה.

 

הקשר הראשוני עם הקבוצה הוא קריטי ליצירת קשר חזק. רוב האוהדים, לפי המחקר, אוהדים את הקבוצה בזכות הורה, בן משפחה או חבר קרוב וזה "מסבך" את הקשר עם המועדון - כלומר קשה עוד יותר להתירו.

 

 

אוהדי כדורגל בימים אחרים אוהדי כדורגל בימים אחרים צילום: שאטרסטוק

 

 

לפי החוקרים, הבנת הקשרים בין האוהדים והגיבוש החברתי בקרב קבוצות אוהדים יכולה לסייע למועדונים וגם לרשויות במאבק נגד אלימות, גזענות וגם בקידום נושאים חברתיים. אבל זה יקרה רק אחרי הקורונה, אז אפשר יהיה למלא את האצטדיונים באוהדים.

 

הרבה אנשים לבד ולא בתנועה

 

הקשר הקהילתי הזה, שנוצר בין השאר, בגלל הטקסיות השבטית של הגעה לאצטדיון מדי שבוע - הוא קשר חזק ועוצמתי עבור היחיד בשבט ובאנגליה רואים את ההשפעה הנפשים על האוהדים שלא יכלו להגיע כבר שנה למשחקים בגלל המגפה.

 

רשת סקיי דיווחה בשבוע שעבר על "עלייה מאסיבית" בפניות של אוהדי כדורגל לעמותות שעוסקות בתמיכה נפשית. עובדי קווי התמיכה מדווחים על המוני אוהדי כדורגל שמספרים על כך שהקשרים החברתיים שלהם דעכו מאד מאז שהם לא מגיעים למגרשים. חלק מהאוהדים מדווחים שהנתק מקהילת האוהדים קשה יותר נפשית מאשר התמודדות עם אבטלה או עם המחלה עצמה. "זה חלק גדול

מהחיים של רבים. אולי אפשר ללעוג לזה אבל מדובר באלפי אנשים מגיעים לאצטדיונים מדי שבת ומה הם עושים עכשיו? זה מסוכן", הסביר אחד מעובדי העמותות לסקיי.

 

זה "מסוכן" גם בגלל שרבים מהאוהדים מדברים על תחושת "שחרור" שנעלמה. "אנשים מצפים לשבת באצטדיון, הם יכולים לא לראות את החברים במשך שבוע שלם של עבודה קשה - ובאצטדיון הם מרגישים סוג של שחרור", הסביר אוהד סנדרלנד. "זה עניין עצום ולא קשור רק למשחק עצמו. זה הגעה לפאב לפני המשחק והיכולת לדבר עם כולם".

 

מועדוני כדורגל באנגליה משתפים פעולה עם אנשי מקצוע ועמותות לסיוע נפשי כדי שאוהדים יצרו קשר וידברו זה עם זה או עם איש מקצוע - בזום או בטלפון. הקשר של האוהדים - במיוחד אחרי תקופה כל כך קשה מבחינה נפשית - יכול להיות קריטי בחזרה של רבים לנורמליות.

x