$
פרסום ושיווק

המסעדות נגד המתווה: לא נפתח ל־20% תפוסה

נציגי המסעדנים טוענים שהמתווה שהציגו להם אנשי משרד הבריאות לפתיחת מסעדות הפסדי ואינו בר־יישום: “איזו מסעדה תכריז שהיא מכניסה רק אנשים בעלי דרכון ירוק?”

אורנה יפת 07:0101.02.21
המועד לפתיחת מחודשת של המסעדות לישיבת סועדים עוד רחוק, אך המדינה כבר החלה בגיבוש תוכנית להוצאת התחום מהסגר. הניסיונות לקבוע מתווה פתיחה שונה לכל ענף וענף מקשים על משרד הבריאות לקדם את פתיחת המשק, וכעת מנסים במשרד לקבוע מתווה שיחלק את המשק לענפים בסיכון נמוך מול ענפים בסיכון גבוה. המשרד מכליל מסעדות, ברים ואולמות כענפים בסיכון גבוה, שכן הם מוכרים מזון, הכניסה אליהם מזדמנת והשהות בהם מותרת גם ללא עטיית מסכה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע שעבר נערכה שיחה בין ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי פרייס ונציג מטעם פרויקטור הקורונה נחמן אש לבין נציגי ענף המסעדנות. השיחה התקיימה כחלק משיחות שמנהלים אנשי משרד הבריאות מול נציגי הענפים במשק, ואף שדבר לא נקבע סופית, בפני המסעדנים הוצגה הצעה ראשונית למתווה פתיחה. 

 

 

 

מתווה משרד הבריאות מבדיל בין עסקים שיקבלו רק לקוחות בעלי דרכון (תו) ירוק, כלומר שקיבלו חיסון שני נגד נגיף הקורונה או החלימו ממנו, ובין עסקים שלא יגבילו עצמם באופן זה - נקודה שהעלתה ביקורת רבה מצד בעלי העסקים.

 

“לא ישים לדרוש דרכון ירוק מלקוח שקונה קפה”

 

לפי המתווה, עסקים בסיכון גבוה יורשו להושיב בעלי דרכון ירוק בחללים סגורים עד לתפוסה של 40% מיכולת העסק, בשעה שעסקים בשטח פתוח יוכלו להגיע לתפוסה של 60%. חללים סגורים ושטחים פתוחים יוכלו לקבל לקוחות בעמידה או בתנועה ביחס של עד 7 לקוחות לכל 1 מ”ר של בית העסק. חלל סגור יוכל להכיל עד 100 לקוחות בעלי דרכון ירוק, בעוד עסק בשטח פתוח יוכל לקבל עד 200 לקוחות כאלו.

 

ההגבלות על עסקים שיקבלו לקוחות ללא דרכון ירוק מחמירות יותר, ומגבילות את התפוסה ל־40% מהיכולת בחלל פתוח ועד ל־20% בשטח סגור, וליחס מקסימלי של 4 לקוחות לכל 1 מ”ר. עסק בחלל סגור יוכל לאכלס לכל היותר 25 איש, בעוד שטח פתוח לשרת עד 50 איש.

 

המתווה שהציגו אנשי משרד הבריאות התקבל בתחושות מעורבות. "יש תהום פעורה בין המגזר העסקי לבריאותי", אומר תומר מור, מנכ"ל עמותת מסעדנים חזקים ביחד. "הם לא מבינים, שככל שהממשלה תתקין תקנות שהציבור לא יכול לעמוד בהן, יכולת האכיפה תהיה מינימלית והתחלואה תעלה. איזה מסעדן ירצה לפתוח בהתניה של תו ירוק? איזו מסעדה תכריז שהיא מכניסה רק אנשים בעלי תו ירוק? קושרים את התמריץ להתחסן בפרנסה של המסעדנים. זה מקומם ולא תקין".

 

ראש שירותי בריאות הציבור ד”ר שרון אלרעי פרייס, שנפגשה עם המסעדנים. “תהום פעורה” ראש שירותי בריאות הציבור ד”ר שרון אלרעי פרייס, שנפגשה עם המסעדנים. “תהום פעורה” צילום מסך: לע"מ

 

המסעדות סגורות לאירוח מאמצע ספטמבר, ובסגר השלישי הוחמרו ההגבלות ואף נאסר עליהן לבצע מכירה בטייק אוויי והן הוגבלו לביצוע משלוחים בלבד. לדברי נציגי המסעדנים, הם לא יוכלו לעמוד בדרישה לפתוח את המסעדות ללקוחות בעלי דרכון ירוק בלבד, בעוד התפוסה המקסימלית לשירות לקוחות ללא דרכון ירוק אינה כלכלית עבורם.

 

“משרד הבריאות לא מבחין בין הענפים”, מתלונן מנכ”ל איגוד המסעדות שי ברמן. “דרכון ירוק אינו רלבנטי לעולם המסעדות. זה לא ישים לדרוש הצגת דרכון ירוק מאדם שעובר ברחוב ורוצה לשתות קפה. לכן במודל שהוצג לנו אנחנו מתייחסים למודל שבו תותר 20% תפוסה למקום סגור - ומודל כזה אינו כלכלי. זה לפתוח מסעדה בשביל להפסיד כסף.

 

"השיחה עם נציגי משרד הבריאות היתה קשה", מוסיף ברמן. "ראש הממשלה נתן בתקשורת תחושה שיש חיסונים ושהאירוע מאחורינו, ובשיחה בשבוע שעבר דיברו איתנו על הגבלות שיימשכו חודשים רבים ואף שנים. נציגי משרד הבריאות אמרו שיש וריאנטים חדשים לנגיף, והם בעיקר לא יודעים. אף אחד לא באמת יודע".

 

מסעדה סגורה מסעדה סגורה צילום: דנה קופל

 

דורשים החזרה של הטייק אוויי וישיבה ללא שירות

 

המסעדנים מנסים לקדם כעת החזרה של יכולת הטייק אוויי עם תום הסגר, וביקשו ממשרד הבריאות לשקול הושבה של לקוחות בשולחנות בחוץ, ללא שירות או מלצרים. הם מקווים שמתכונת זו תגדיל את נפח הפעילות ותשקם את ההכנסות, אך במשרד הבריאות טרם אישרו את המהלך.

 

“אנשים לוקחים את האוכל ויושבים על הרצפה. תנו לנו להושיב אותם לשולחנות”, אומר ברמן. “יש לקוחות שרוצים לקנות טייק אוויי ומוותרים כי לא מתאים להם לשבת על המדרכה. אם ייתנו להם לשבת כמו בני אדם, זה יועיל לכל הצדדים”.

 

ממשרד הבריאות נמסר: "בהנחיית שר הבריאות, אנשי המקצוע של משרד הבריאות ושל מגן ישראל מקיימים דיונים עם ענפי המשק השונים, ומקבלים בשלב זה התייחסויות כדי לבנות תוכנית יציאה מלאה וכוללת. עם גיבוש התוכנית היא תפורסם”.

 

x