$
כלכלה ומדיניות

הסלפי שהסגיר אותי: כך מאתר ה-FBI את הפולשים לקפיטול

98 בני אדם שהשתתפו בפלישה לקפיטול כבר נעצרו והבולשת הפדרלית לא מתכוונת לעצור. באמצעות התחקות אחר 140 אלף פיסות מידע ברשתות החברתיות, תוכנה לזיהוי פנים, מידע מטלפונים ניידים - וגם עם מעט עזרה מחברים - מתנהלת אחת החקירות הפליליות הנרחבות בהיסטוריה של משרד המשפטים האמריקאי

חדשות חוץ 19:3816.01.21
האף.בי.איי עצר אדם אחד לאחר שעמיתו לעבודה במסעדה שבמערב מרילנד דיווח כי ראה אותו בתמונות שבהן נראו אנשים כשהם תוקפים את הקפיטול בוושינגטון. גבר מטקסס הואשם לאחר שאשתו לשעבר זיהתה אותו בסרטון ברשת חברתית והתקשרה לרשויות לדווח על כך. ואולי האורח הלא קרוא שאותו ניתן היה לזהות יותר מכל הוא זה שעטה את אותו כיסוי ראש עשוי עור דוב עם קרניים, ונשא את אותה חנית באורך של מטר וחצי, וחשף את עצמו באופן זהה בדף הפייסבוק שלו. התובעים כינו זאת במסמכי ההרשעה "תלבושת ייחודית". כך לפי דיווח נרחב בסוכנות הידיעות בלומברג.  

 

פרטים אלה ויותר שנאספו ממסמכי בית המשפט חושפים כיצד זיהה האף.בי.איי במהירות יותר מ-75 חשודים - המספר צפוי לגדול במהירות - הקשורים להתפרעות בקפיטול בשבוע שעבר. יותר מ-98 בני אדם נעצרו, לעתים קרובות בעזרת סרטונים שצולמו או פוסטים שפרסמו הפורעים עצמם ברשתות חברתיות. וחוקרים, אקדמאים ואזרחים אחרים עדיין עמלים על מציאת חומר ששודר או פורסם באתרים דוגמת טוויטר, יוטיוב ואפילו בארכיונים של פלטפורמת פארלר המנוחה שהיתה המועדפת על פעילי ימין.

 

האף.בי.איי השיג יותר מ-140 אלף פיסות מידע במדיה הדיגיטלית. "ואנחנו עדיין ממשיכים לחפש אחר כל כיוון שיספק לנו מודיעין וחומר לחקירה", אמר לכתבים סטיבן ד'אנטואונו עוזר המנהל הממונה על חקירות השטח של הבולשת.

 

האף.בי.איי הקים פורטל לקבלת טיפים וקטעי מדיה דיגיטלית שבהם נראות התפרעויות ואלימות בקפיטול ובסביבתו, ב-6 בינואר. המצור של האספסוף-תומך טראמפ שהתנגד להעברת השלטון לנשיא הנבחר ג'ו ביידן הותיר חמישה בני אדם הרוגים, ועורר תגובה חריפה בקרב המחוקקים שהצביעו על הדחת הנשיא ביום רביעי.

 

המהומות בגבעת הקפיטול ב-6 בינואר המהומות בגבעת הקפיטול ב-6 בינואר צילום: אם סי טי

 

 

האף.בי.איי סירב למסור פרטים רבים על אופן ניהול החקירות, אך מהמשטרה נמסר כי היא מסייעת לבולשת לקשר שמות ופנים עם תוכנת זיהוי פנים. מה שעוד עשוי להועיל לחקירה הוא מידע שנאסף מהטלפונים הניידים של הפורעים. ספקי שירות מחויבים למסור מידע אם הם נדרשים לעשות כן בצווי חיפוש.

 

למרות שהרשת הדיגיטלית הוכיחה את עצמה כמועילה לאכיפת החוק, היא טומנת בחובה סיכונים עבור רבים מהמתנדבים שמפרסמים מחדש צילומי מסך שלטענתם נראים בהם פורעי חוק. זיהוי שגוי של אדם כפורע - או אפילו זיהוי נכון של מי שהיה בקפיטול אך לא מעורב במעשים פליליים - יכול להיחשב להוצאת לשון הרע ולגרור קנסות ותביעות משפטיות.

 

"כל מי שחושב 'אה, אני מכיר את האדם הזה' צריך פשוט להתקשר לרשויות. זה בטוח יותר מבחינה משפטית וזה בטוח יותר מהבחינה הפיזית", אמרה סנדי דוידסון, מומחית למשפטים ופרופסור אמריטוס באוניברסיטת מיזורי-קולומביה. "בכך יעשה אדם את חובתו האזרחית מבלי לסכן את עצמו בפגיעה משפטית ומבלי לפגוע שלא בצדק במוניטין של מישהו אחר".

 

אנשים שזוהו באופן שגוי כמפגינים בקפיטול יכולים לפנות לבית המשפט בבקשה לקבלת פיצויים על נזק למוניטין או על אובדן שכר אם יפוטרו כתוצאה מכך. במקרה מפורסם של זיהוי דיגיטלי שגוי, סטודנט מאוניברסיטת בראון זוהה במשגה על ידי מומחי סייבר כחשוד בפיגוע שהתרחש במרתון בבוסטון 2013 בשל דמיונו לתמונה שהופצה על ידי המשטרה. הסטודנט לא היה מעורב בפיגוע אך משפחתו נרדפה כששמו נקשר לאירוע.

 

ומה עם אלה שרק הפגינו?

 

מומחים אחרים מזהירים מפני מעקב גורף אחר אנשים שהיו אולי בקפיטול פשוט כדי להצטרף להפגנה פוליטית חוקית. "שום דבר לא אוסר על אנשים בציבור לשתף מידע עם רשויות החוק", אמר גרג נוג'יים, מנהל "פרויקט חופש, ביטחון וטכנולוגיה" במרכז לדמוקרטיה וטכנולוגיה. "אכיפת החוק צריכה להיות זהירה כדי להבטיח שהמידע המתקבל מועיל לחקירת פשע, בניגוד לחקירת פעולות הקשורות לחופש הביטוי".

 

בינתיים הרשויות בוחנות בדקדקנות את שובל החומר הדיגיטלי שהשאיר ההמון בקפיטול. מסמכי מעצר מסתמכים על רמזים שנמצאו בתמונות, ובהם מידע על כל מכריהם וחבריהם לעבודה של הפורעים. אלה הובילו את הרשויות לחשודים לאחר שזיהו את תמונותיהם בדיווחי חדשות או ברשתות החברתיות.

 

 

המהומות בוושינגטון המהומות בוושינגטון צילום: איי אף פי

 

 

מייקל שרווין, הפרקליט בפועל של מחוז קולומביה, אמר כי ישנם "אלפי עדים פוטנציאליים" העשויים להוביל ל"מאות תיקים פליליים" בחקירה שתימשך חודשים. זו אחת החקירות הפליליות הרחבות ביותר בהיסטוריה של משרד המשפטים האמריקאי שבה משולב מגוון רחב של סוכנויות המסייעות בבניית תיקים, כולל האף.בי.איי ושירות המרשלים האמריקאיים האחראי על לכידת עבריינים, סיפוק הגנה לעדים פדרליים וכו'. כל 56 משרדי השטח של האף.בי.איי מעורבים בחקירה.

 

למרות גודל האירוע, החקירה שנועדה לזהות ולאתר את המסתערים על הקפיטול תהיה פשוטה יחסית, אמר מילאן פייטל, לשעבר קצין הטכנולוגיה הראשי של חטיבת הסייבר של האף.בי.איי. הסוכנות יכולה לגייס את פייסבוק וטוויטר כמו גם את חברות הסלולר ששימשו את הפורעים, אמר פייטל בראיון.

 

מספיק נתון אחד

 

פייטל התווה את הנוהל המקובל במקרים כאלה: החוקרים יכולים לקחת נתון אחד - תמונה, שם או זהות במדיה חברתית - ולזמן את פייסבוק או טוויטר. הם יתבקשו לספק נתונים נוספים, כמו הפרסונה המקוונת של אותו אדם, ההודעות שלו, רשימת החברים, מספר הטלפון המשויך ונתונים על מיקומם. "אתה לוקח את הנתונים האלה ומתחיל למפות היכן האנשים האלה נמצאים, איפה הם היו בעבר ואתה מתחיל למקם אותם בזירת הפשע," אמר פאטל.

 

בדומה לחברות מדיה חברתית, חברות טלקום גם יהיו חיוניות לחקירות, ובאם יוגש להן צו הן יחויבו למסור יומני שיחות של מנויים ונתוני מיקום, אמרה ג'ניפר לינץ', מנהלת לענייני מעקב בקרן אלקטרוניק פרונטיר. פייסבוק "פעלה במהירות לספק חומר בעקבות פניות משפטיות", אמר אנדי סטון, דובר החברה. "אנו מסירים תוכן, משביתים חשבונות ועובדים עם רשויות החוק כדי להגן מפני איומים ישירים על ביטחון הציבור".

 

ג'ייקוב אנתוני צ'נסלי, אחת הדמויות הבולטות בפלישה לקפיטול. נעצר כמה ימים לאחר המהומות ג'ייקוב אנתוני צ'נסלי, אחת הדמויות הבולטות בפלישה לקפיטול. נעצר כמה ימים לאחר המהומות צילום: איי אף פי

 

 

ספקי רשתות אלחוטיות מסייעים גם הם לרשויות לעקוב אחר חשודים בחקירות. "ישנם צוותים שכבר עובדים עם רשויות החוק בנוגע לאירועים, אמר מנכ"ל ורייזון קומיוניקיישנס הנס וסטברג לעיתונאים.

 

לפחות מחלקת משטרה אחת מסייעת לחוקרים באמצעות תוכנת זיהוי פנים. בלשים במיאמי העלו תמונות של חשודים פוטנציאליים בהתפרעות הקפיטול למערכת שמספקת חברת קלירוויו אי.איי. השוטרים מקרינים תמונות של חשודים פוטנציאליים מחומרים שסופקו על ידי האף.בי.איי, וכן מתמונות שהם מגלים ברשתות החברתיות ובדיווחי חדשות. עד כה הם העבירו לפחות שישה זיהויים פוטנציאליים לאף.בי.איי, אמר עוזר מפקד משטרת מיאמי, ארמנדו אגילאר.

 

מנכ"ל קלירוויו, הואן טון-תאת, אמר כי מאז ההתפרעות בקפיטול חוותה החברה שלו עלייה בשימוש בשירותיה. הלקוחות מעלים תמונות והמערכת משווה אותן למסד נתונים של מיליארדי תמונות שנלקחו מלינקדאין, פייסבוק, טוויטר ופלטפורמות מדיה חברתית אחרות.

x