$
פרסום ושיווק

נחתם הסכם בענף החלב: המנגנון הקובע את מחיר המטרה לא ישונה

בתום חודשים של מו"מ חתמו משרדי האוצר והחקלאות על הסכם המסדיר את מדיניות הייצור והיבוא של מוצרי חלב לישראל; ההסכם ממשיך את המנגנון לפיו חישוב מחיר המטרה מתבסס רק על הרפתות הגדולות, ומנטרל את הרפתות הקטנות שעלות ייצור החלב בהן גבוהה יותר - ומייקרת את מחיר החלב הגולמי; על רקע פיזור הכנסת והסמיכות לבחירות, החקיקה תמתין לכנסת הבאה

נורית קדוש 16:0914.01.21

בתום חודשים של משא ומתן חתמו היום (ה') משרדי האוצר והחקלאות על הסכם ענפי המסדיר את מדיניות הייצור המקומי והיבוא של מוצרי חלב לישראל לשנים הבאות.

 

ההסכם שנחתם ממשיך את המנגנון שנקבע במתווה לוקר ולפיו, חישוב מחיר המטרה (מחיר החלב הגולמי שמשלמות המחלבות לרפתנים, נ.ק), יתבסס רק על רפתות המייצרות מעל ל-700 אלף ליטר, וינטרל את הרפתות הקטנות שעלות ייצור החלב בהן גבוהה יותר ומייקרת את מחיר החלב הגולמי. זאת, לאחר שבתחילת החודש זינק מחיר המטרה ב-4.5 אגורות לליטר, כיוון שהמתווה הקובע את נטרול הרפתות הקטנות פג - ובחישוב העדכני נכנסו גם רפתות קטנות ולא יעילות, שהעלו את המחיר.

 

 

המחלבות, שכבר משלמות לרפתנים את המחיר הגבוה, דורשות כי בעקבות ההסכם שנחתם וכולל הארכת מנגנון חישוב מחיר המטרה, ירד המחיר בהתאם לעלות הייצור לרפתות היעילות - אך הרפתנים מסרבים.

 

הארכת תכנון משק החלב ומנגנון מחיר המטרה צפויים להתבצע באמצעות קידום הצעת חוק ממשלתית, במסגרתה יתוקן החוק כך שחישוב מחיר המטרה יתבסס רק על הרפתות הגדולות.  

 

 צילום: מיקי נעם אלון

 

על רקע פיזור הכנסת והסמיכות לבחירות, החקיקה מהווה אתגר מורכב והיועץ המשפטי לממשלה קבע שאין לקדם חקיקה בעניין החלב, כך שההסכם ימתין להליך חקיקה בכנסת הבאה. משמעות הקפאת החקיקה, היא מחיר מטרה גבוה, שעלול להתגלגל למחיר לצרכן. 

 

פטור ממכס ליבוא גבינות, יוגורטים ומעדנים

 

במסגרת ההסכם נקבע כי יינתן פטור ממכס ליבוא גבינות, יוגורטים ומעדנים של עד 5% שומן, ויוגדלו המכסות הפטורות ממכס לייבוא גבינה צהובה ל-65% מהעלייה בביקוש בשוק המקומי לאורך 5 שנים. מדובר בהחלטות הפוגעות במחלבות המקומיות.

 

עוד נקבע במסגרת ההסכם, כי מנגנון מחיר המטרה, הקובע את המחיר שמשלמות המחלבות לרפתנים לליטר חלב, ישאר ללא שינוי בשלוש השנים הקרובות, כאשר לאחריהן תינתן לשר החקלאות והאוצר האפשרות להחליט האם להאריך את המנגנון בשנתיים נוספות עד לשנת 2026. מדובר בדרישת האוצר, לה התנגדו הרפתנים שרצו ודאות באשר לתמורה הכספית שיקבלו למשך 5 שנים, אך ללא הועיל.

 

ליאור שמחה, מנכ״ל התאחדות מגדלי הבקר מסר בתגובה: "אנו חותמים היום בלב כבד על הסכם לא פשוט שבו נאלצנו להתפשר על חלק גדול מדרישותינו, ולהסכים לגידול משמעותי בהיקפי הייבוא. עם זאת, מתוך תחושת אחריות ועל מנת לשמר על ביטחון המזון בישראל, החליט ציבור הרפתנים לחתום על ההסכם, גם אם לא הושגו כל מטרותיו".

x