$
הכסף

מדריך כלכליסט

הרווחתם מהשקעה בביטקוין? מס הכנסה מחכה לכם

כמה מס משלמים על מכירה של ביטקוין? האם המיסוי הוא טריטוריאלי או פרסונלי? והאם רשויות המס יכולות לדעת אם אדם מחזיק בביטקוין? כמו כל השקעה, גם המימוש של מטבעות וירטואליים מחוייב בתשלום מס. כלכליסט עושה סדר במיסוי הרווחים ממטבע הביטקוין ששוויו כבר עולה על 40 אלף דולר

עמרי מילמן 18:3809.01.21

הביטקוין והמטבעות הווירטואליים צברו בעבר מוניטין של מערכת "מתחת לרדאר" של רשויות החוק, עם זאת, חלק נכבד ממי שלוקח חלק בחגיגת הביטקוין בסך הכל מתייחס לכך כהשקעה, וככזו - מימוש שלה מחייב אותו גם בתשלום מס. על רקע הזינוק בשווי המטבע, שכבר עולה על 40 אלף דולר, "כלכליסט" עושה סדר בכל מה שצריך לדעת על מיסוי הרווחים מהמטבע.

 

 

 

עו"ד (חשבונאית) אינגה אייזנברג ממשרד אייזנברג שנער ושות', המתמחה במיסוי אזרחי ופלילי, איסור הלבנת הון וצווארון לבן, מסבירה - "על פי חוזר מס הכנסה ממאי 2018 מטבע וירטואלי המשמש כאמצעי ‏סחר ‏חליפין אינו בגדר ‏'מטבע'‏ או ‏'מטבע ‏חוץ'‏ בהתאם לחוק בנק ישראל ולעניין פקודת מס הכנסה. לכן, רשות המסים רואה בפעולה אקראית של הנישום ברכישה ומכירה של מטבעות וירטואליים, רווח הון, כאילו זו הייתה מכירת נכס. אם אדם רכש ומכר מטבע וירטואלי ברווח הוא ישלם על כך מס רווח הון. חשוב לזכור, כי על רשות המסים להכיר בהוצאות ובהפסדים ככל שהיו לנישום".

 

הביטקוין הביטקוין צילום: שאטרסטוק

 

כמה מס משלמים על השווי הנוכחי ועל אחוז עליית הערך?

מאחר והמטבעות ממוסים כנכסים, חל עליהם מס רווחי הון בשיעור של 25%. לדברי אייזנברג, "לצורך הכרה בהוצאות והפסדים, נישום המדווח על מכירת מטבעות וירטואליים חייב לשמור ניירות ומסמכים להוכחת טענותיו". במקרים מסוימים, בהם ההכנסות מרכישה ומכירה של מטבעות וירטואליים מגיעה לכדי עסק מדובר במיסוי שונה. לפי אייזנברג, במקרה זה "יסווגו הכנסותיו כהכנסה פירותית ויחולו עליה שיעורי מס שולי (עד 53% כולל מס יסף - ע"מ) או מס חברות (23% השנה - ע"מ) ומע"מ בהתאם".

 

מתי מתרחש אירוע המס? בקנייה, במכירה או בסוף שנת המס?

"אירוע מס מתרחש לאחר מכירת המטבע הוירטואלי. מס רווח הון יחול רק על הרווח של הנישום ממכירת המטבעות הוירטואליים. רווח או הפסד הון מחושבים לפי הפרש בין מחיר רכישת המטבע לבין מחיר מכירתו. במקרה של המרת מטבע וירטואלי במטבע וירטואלי אחר יחשב הרווח או ההפסד לפי ההפרש בין מחיר הרכישה לבין מחיר מטבע האחר. הדיווח על מכירת המטבעות הוירטואליים מתבצע בסוף שנת מס – באמצעות טופס המצורף לדוח שנתי (טופס 1399)".

 

האם עמלת קניה/מכירה באמצעות מתווך מותרת בניכוי?

"כן, בנוסף ניתן לקזז הוצאות כגון, שכ"ט עו"ד ורו"ח".

 

האם אי תשלום במועד הוא עבירה פלילית? והאם ניתן לקבל פטור מהעמדה לדין?

"אי דיווח לרשות המסים על הכנסות ורווחים ממכירות מטבעות וירטואליים הינה עבירה פלילית על כל ההשלכות הנובעות מכך (הגשת כתב אישום, הרשעה וכו'). הדרך האפשרית להימנע מכך היא באמצעות גילוי מרצון".

 

האם המיסוי הוא טריטוריאלי או פרסונלי (לשלם מס בחו״ל?)

"המיסוי בישראל הוא מיסוי פרסונאלי. משמעות הדבר, כי מסים על הכנסות ורווחים של אזרחים ממימוש (מכירה או המרה) של מטבעות וירטואליים יחולו בכל מקום שהוא: בארץ או בחו"ל (יכול להיות גם שניהם)".

 

מהי הדרך הנכונה לדווח ולשלם מס נמוך ככל האפשר?

"אחת הדרכים היא בחירת שיטת חישוב המס – FIFO (נכנס ראשון יוצא ראשון) או LIFO (נכנס אחרון יוצא ראשון). הדרך המקובלת לחישוב המס ברווחי מניות היא לפי שיטת FIFO אך אנחנו רשאים לבחור להתנהל לפי שיטת LIFO, ואם בחרנו ב-LIFO אזי עלינו להתנהל בשיטה הזאת לאורך כל הדרך, לא ניתן להחליף את השיטה באמצע דרך. אומרת אייזנברג. לדבריה, "לאור התנודתיות בשערי מטבעות הוירטואליים לנישום עדיף במקרים רבים לחשב לפי שיטת השווי הממוצע ושיטת LIFO, כלומר לבצע חישוב של הרווח לפי המטבע האחרון שנכנס ולא לפי המטבע הראשון ובכך להקטין את הרווח".

 

בתקופה זו אנחנו רואים עליות חדשות בשער הביטוקין, אבל בהמשך מן הסתם יירשמו גם ירידות חדות. האם הפסד על ביטקוין מותר בקיזוז?

"הגישה של רשות המסים כי הרווחים ממכירת מטבעות וירטואליים חייבים במס רווח הון ועל כן ניתן לקזז הפסדים שנוצרו ממכירתם כנגד רווחים. על מנת לבצע שימוש בהפסד שנוצר קיימים שני תנאים הכרחיים – דיווח שנתי לרשות המסים ומימוש של המטבע הוירטואלי (המרה או מכירה). כאמור, פקודת מס הכנסה מאפשרת קיזוז הפסדי הון אל מול רווחי הון (או שבח). משמעות הדבר היא שאם היה לנישום רווח ממכירת ני"ע או נכסי נדל"ן, ניתן להקטין את החבות במס באמצעות קיזוז הפסדי הון ממכירה (המרה) של מטבעות וירטואליים. חשוב לזכור, כי ניתן להעביר הפסדי הון ממטבעות וירטואליים לשנים הבאות אם הוגש דוח והיה מימוש של המטבעות".

 

האם וכיצד יכולות רשויות המס לדעת אם אני מחזיק בביטקוין, וכמה יש לי?

"כיום רשות המסים יכולה לדעת על החזקת מטבעות וירטואליים רק מהדיווחים לרשויות המס או מדיווחים של הבנקים על העברת (קבלת) הכספים לחשבון הבנק כתוצאה ממכירת מטבעות וירטואליים." אומרת אייזנברג. זאת מאחר וכל הפעולות במטבעות הוירטואליים, נעשות באופן אנונימי בלי קשר למערכות בנקאיות או מערכות מדווחות לרשויות " אייזנברג מוסיפה כי "אנחנו יודעים כבר ממזמן כי קיימת ברשות המסים מחלקת "סייבר" שמתעסק רק עם רשתות חברתיות ועקבת אחרי אנשים מסוימים, וכמובן בדרך יכולה לעלות על מי ששכח לדווח. אין לכך אינדיקציה בכמה מטבעות מחזיק אדם ספציפי, אולם די בכך עבורם בשביל להתחיל במעקב, או חקירה במקרים קשים יותר".

x