$
צרכנות פיננסית

בלעדי לכלכליסט

טלטלת פרישות בשב"א ומס"ב: חמישה בכירים על סף עזיבה

המנכ"ל, המשנה למנכ"ל והיועצת המשפטית צפויים לעזוב בקרוב את שתי החברות המפעילות תשתיות תשלומים, ושני בכירים נוספים פורשים לפנסיה. במקביל רשות התחרות מנסה להפריד בין מערכות התפעול המשותפות לשתי החברות השולטות בענף

עירית אבישר 07:1003.01.21

טלטלת פרישות בחברות שב"א (שירותי בנקאות אוטומטיים) ומס"ב (מרכז סליקה בנקאי), המפעילות את תשתית התשלומים של ישראל. בסוף השבוע הודיע מנכ"ל שתי החברות משה וולף כי בכוונתו לעזוב את תפקידו לאחר קדנציה של שבע שנים, ול"כלכליסט" נודע כי אין זו העזיבה היחידה. גם עירית פיליפ, היועצת המשפטית של שתי החברות, וגם קרן ציזר, מלצקי, המשנה של וולף בשב"א, החליטו באחרונה לעזוב, ובימים אלה אמורות לסכם את תנאי הפרישה שלהן. בנוסף לכך שמואל גוטליב, סמנכ"ל התפעול, ותמיר רפאלי,

מנהל קשרי שותפים וממשל, צפויים בחודשים הקרובים לפרוש לפנסיה. למעט ציזר מלצקי, שאר הבכירים ממלאים את תפקידם במקביל בשתי החברות.

 

 

חילופי התפקידים צפויים להתבצע באופן מדורג לאורך מספר חודשים. וולף הודיע כי יישאר במידת הצורך עד חודש יוני. ככל הידוע אין קשר ישיר בין העזיבות, אך הן נעשות ברקע לשאיפה של רשות התחרות להפריד בין מערכות התפעול המשותפות לשתי החברות מחד ולניסיון של החברות להביא למיזוג מלא מאידך.  

המנכ"ל משה וולף והיועצת המשפטית עירית פיליפ. יהיה צורך במינויים כפולים? המנכ"ל משה וולף והיועצת המשפטית עירית פיליפ. יהיה צורך במינויים כפולים? צילום: דניאל בר-און

 

שב"א, האחראית על תשתית התשלומים של ישראל, היא חברה ללא גרעין שליטה ונסחרת בבורסה. בעלי המניות הגדולים בה הם הבנקים, וגם ויזה ומאסטרקארד. החברה נסחרת לפי שווי של חצי מיליארד שקל, גבוה ב־70% בהשוואה לשווי בהנפקתה לפני שנה וחצי. שב"א היתה בעבר בשליטת הבנקים, ובעקבות חוק שטרום נאלצו הבנקים לוותר על השליטה בחברה. מנגד, מס"ב היא עדיין חברה פרטית הנשלטת על ידי הבנקים. החברה מבצעת העברת תשלומים, ובראשם של מרבית תלושי השכר במשק.

 

קשר תפעולי עמוק

 

בין שתי החברות קשר תפעולי עמוק: הן פועלות מאותם המשרדים, חולקות תשתית טכנולוגית משותפת ועובדים, ומספקות שירותים זו לזו. העבודה במקביל מול שני דירקטוריונים עם הרכבים ומאפיינים שונים (חברה ציבורית ללא גרעין שליטה; וחברה פרטת בשליטת הבנקים) נחשבה מאתגרת למדי להנהלות. 

 

על רקע הקשר העמוק בין החברות נעשה בימים אלה ניסיון להביא למיזוג ביניהן. אלא שיש סימן שאלה גדול בדבר היתכנות המיזוג משום שבמקביל רשות התחרות מנהלת בעניינן הליך בבית הדין להגבלים. רשות התחרות, בראשות מיכל הלפרין, טוענת כי שב"א ומס"ב פועלות בניגוד לחוק התחרות, ודורשת מבית הדין להורות להן לחדול משיתופי הפעולה או לקבל היתר לפי חוק לפעילות.

 

לטענת הרשות, קיים חשש לתחרות בשל שיתוף הפעולה ההדוק בין שתי החברות. שב"א היא למעשה מונופול בתחום תשתית התשלומים בישראל, וגם העסקאות בכרטיסי אשראי עוברות דרכה. ואילו מס"ב היא ציר מרכזי בתשתית הפיננסית בישראל, עם העברה של כ־90% מתלושי השכר במשק.

 

רשות התחרות חושבת שהקשר בין השתיים עלול לפגוע בתחרות מפני שההתפתחויות הטכנולוגיות בעולם התשלומים הפכו את שב"א ומס"ב למערכות שמסוגלות להעניק שירותי תשתית לנותני שירותי תשלום המתחרים בבנקים (חברות כרטיסי אשראי, ארנקים דיגיטליים, אפליקציות וכדומה), ולכן היא קוראת להפריד את הקשר בין שב"א, לבין מס"ב הנשלטת על ידי הבנקים. ברשות מציינים שמכיוון שהשינויים בעולם התשלומים מתרחשים בתקופה זאת ממש, ישנה חשיבות להפרדה של חברות אלה בהקדם.

 

ברשות דורשים להפריד בין ההנהלות, אשר להן השפעה על אופן קבלת ההחלטות האסטרטגיות בחברות. דרישה זו מעלה סימן שאלה אם וולף ויתר הבכירים יוחלפו כל אחד על ידי אדם אחד או שבעקבות דרישת הרשות יהיה צורך במינוי של שני אנשים לכל אחד מהתפקידים.

 

אם יוחלט על הפרדה, תהיה זו מכה קשה לשתי החברות. תהליך ההפרדה יהיה מורכב, בעיקר מהיבטים טכנולוגיים ותפעוליים, ותקלה בתהליך עלולה לפגוע בתשתית חיונית של ישראל. גם רשות התחרות מודעת לסוגיה, ולכן במסמך האחרון שהעבירה לבית הדין בשבוע שעבר היא ציינה כי היא ערה לקושי הקיים בהפסקה מיידית וגורפת של שיתופי הפעולה בין שב"א למס"ב, וכי היא סבורה שהפרדה לא מבוקרת עשויה לגרום נזק לציבור, ולכן נכונה לנהל שיח עם שב"א ומס"ב לביצוע תהליך מדורג של ההפרדה.

 

כבר מאוחר מדי

 

במקביל לכך בדירקטוריונים של החברות בכלל רוצים לבצע מהלך של מיזוג, ולבצע מכירה של מס"ב לשב"א לפי שווי מוערך של כ־200 מיליון שקל. לפני כמה שנים, כשהוחלט שהבנקים ימכרו את מניותיהם בשב"א, כבר עלה הרעיון למזג בין החברות ולמכור את המניות כמקשה אחת, אך בנק הפועלים התנגד למהלך. כעת נעשה ניסיון נוסף, אך ייתכן שזה כבר מאוחר מדי.

 

מהחברות שב"א ומס"ב לא נמסרה תגובה לידיעה.

x