$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

קרן פימי מצרפת את פועלים שוקי הון והפניקס לעסקת רפא

זרוע ההשקעות הריאליות של בנק הפועלים, חברת הביטוח וגוף זר ירכשו 12% ממניות חברת התרופות תמורת 70 מיליון שקל. הכנסת שותפים לעסקה היא צעד נדיר מצד קרן ההשקעות, שחתמה באוקטובר על עסקה לרכישת 90% מרפא לפי שווי של 700 מיליון שקל

גולן חזני 07:0413.12.20

בצעד נדיר מבחינתה, קרן הפרייבט אקוויטי הגדולה בישראל, פימי, שבראשה עומד ישי דוידי, מצרפת שלושה גופים מוסדיים לעסקה שבמסגרתה היא רוכשת את השליטה (90%) בחברת התרופות רפא, במתכונת של קו־אינווסט.

 

ל"כלכליסט" נודע כי פועלים שוקי הון - זרוע ההשקעות הריאליות של בנק הפועלים - חברת הביטוח הפניקס וגורם זר, ככל הנראה אמריקאי, ירכשו מניות של חברת התרופות ב־70 מיליון שקל ויחזיקו יחד ב־12%, כשהנתח של הפניקס צפוי להיות גבוה משל שני הגופים האחרים. כך שלאחר השלמת העסקה, שצפויה השבוע, תחזיק פימי ב־78% מרפא, וביתרה (10%) תחזיק משפחת לוין, מייסדת החברה, שתמשיך לנהל אותה באמצעות בן הדור השלישי אמיר לוין, שמכהן כמנכ"ל רפא.

 

הרקע לעסקה: התסבוכת של משפחת סאקלר

 

בסוף אוקטובר חתמה פימי על העסקה לרכישת 90% מרפא מידי משפחת סאקלר (73%), משפחת רשף (2.8%) ומשפחת לוין (24%) לפי שווי חברה של 700 מיליון שקל. העסקה נולדה כתוצאה מהצרות שאליהן נקלעה משפחת סאקלר בעסק המרכזי שלה - חברת התרופות פרדו פארמה שבבעלותה המלאה שעומדת במרכזה של תביעת ענק במסגרת פרשת האופיואידים. כנגד החברה הוגשו בארה"ב 2,600 תביעות על ידי מדינות, עיריות, מחוזות, קהילות ושבטים בטענה שהחברה שיווקה באגרסיביות - בין היתר באמצעות שוחד לרופאים - את משכך הכאבים הנרקוטי ובעל ההשפעה הממכרת אוקוסיקונטין, שהביא למותם של 400 אלף אמריקאים בין השנים 1999 ו־2017. לפי הנטען, פרדו עודדה את השימוש בתרופה גם במצבים רפואיים קלים בהרבה מאלו שבהם היא נועדה לטפל לפי ההתוויה המקורית שלה כמשכך כאבים שמיועד לחולי סרטן סופניים.

 

מימין: מנכ"ל הפניקס אייל בן־סימון ומנכ"ל פועלים שוקי הון קובי שלום מימין: מנכ"ל הפניקס אייל בן־סימון ומנכ"ל פועלים שוקי הון קובי שלום צילומים: אסנת קרסנסקי, אוראל כהן

 

 

בשבוע שעבר חתמה פרדו על הסכם עם הממשל הפדרלי שבמסגרתו הודתה בשלושה סעיפי אישום, והסכימה לשלם 8.3 מיליארד דולר כדי לסיים את החקירה של משרד המשפטים האמריקאי ולהסיר את האיום בתביעה פלילית מצד הממשל.

 

 

 

פימי אינה נוהגת להכניס שותפים בעסקאות שהיא מבצעת, וייתכן שהמהלך הוא בגדר שינוי כיוון מצד הקרן שהשלימה בשבוע שעבר את הגיוס הגדול בתולדותיה - 1.2 מיליארד דולר עבור הקרן השביעית שלה - שהוא גם הגיוס הגדול ביותר שנעשה בישראל עבור קרן פרייבט אקוויטי. ייתכן שההצטרפות של הפניקס ופועלים שוקי הון לעסקת רפא מעידה על כך ששני הגופים גם השקיעו סכום גבוה יחסית בקרן החדשה של פימי. כמו כן, לאורך השנים הבנק הישראלי המזוהה ביותר עם פימי היה דיסקונט, שנמנה עם משקיעי העוגן בקרן, והנה כעת פימי משתפת פעולה עם זרוע ההשקעות הריאליות של בנק הפועלים שאותה מנהל קובי שלום. לאחרונה הקרן שיתפה פעולה גם עם בנק לאומי. מדובר על מו"מ למכירת 40% מסימפליויה לזרוע ההשקעות הריאליות של הבנק, לאומי פרטנרס, ולהפניקס.

 

ממעבדה באונ' העברית לחברת תרופות ענקית

 

רפא, שפועלת מירושלים ומעסיקה כיום 300 עובדים, הוקמה ב־1937 על ידי שמריהו לוין ובנו ברוך כמעבדת מחקר שפעלה באוניברסיטה העברית. משפחת סאקלר נכנסה להשקעה בחברה ב־1973. כיום רפא היא חברת התרופות השישית בגודלה בישראל, עם נתח שוק של 5%, מחזור הכנסות של 500 מיליון שקל ו־EBITDA של 100 מיליון שקל. רפא מתמחה בפיתוח, ייצור, שיווק והפצה של תרופות מקור ותרופות גנריות, תרופות מרשם, תרופות ללא מרשם. וכן מוצרים טיפוליים. התחומים העיקריים בהם פועלת החברה הינם טיפול בכאב, גסטרואנטרולוגיה, מחלות בדרכי הנשימה וטיפול משכך כאבים לחולים סופניים.

x