$
השקעות ומימון

"ההשקעה החמה בעידן הקורונה – קרקעות פרטיות במרכז הארץ"

הגל האחרון של הפשרת קרקעות לבנייה על ידי הותמ"ל אינו מקרי, והוא מלמד על מגמה שרק תלך ותגבר בשנים הקרובות. המשקיעים כבר לוטשים עיניים לאזור השפלה – היחיד במרכז הארץ שבו עוד נותרו קרקעות פרטיות פנויות: "אדמה היא המשאב הכי יציב כיום"

דב כהן 09:0707.07.20

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

הוועדה הארצית לקידום מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל) מפקידה באחרונה בקצב מואץ תוכניות להקמת שכונות מגורים חדשות באזורי ביקוש מובהקים במרכז הארץ. אישור התוכניות האלה אינו מקרי, והוא מלמד על מגמה שרק תלך ותגבר בשנים הקרובות – הפשרת קרקעות לבנייה.

 

באין כמעט עתודות קרקע באזורי הביקוש ולאור התשואות הנמוכות למשקיעים בשוק הדיור, הרי שהשקעה בקרקעות המעטות שעוד נותרו לא מבונות היא כיום לדעת רבים האפיק ההשקעה עם הפוטנציאל הכי גדול בישראל.

 

לדברי מומחים בשוק הנדל"ן, הגידול הדמוגרפי החד והעקבי שמאפיין את ישראל ביחס לעולם המערבי, כמו גם המחסור הכרוני בהיצע דירות ומחירי הנדל"ן המאמירים, לא מותירים מקום לספק – השקעה בקרקעות בבעלות פרטית היא הטובה ביותר עבור חלקים גדלים והולכים באוכלוסייה, גם אם לעיתים הליך ההפשרה עשוי לארוך שנים לא מעטות.

 

מדובר במשפחות צעירות המבקשות להגיע לנכס בהשקעה צנועה יחסית לשוק הנדל"ן, ומעדיפות להשקיע את כספן בקרקע בטוחה ולא באפיקי השקעה מסוכנים כגון שוק ההון הנתון לטלטלות בלתי-צפויות – כפי שרואים כיום, בעידן הקורונה; כמו גם במשקיעים המבקשים ליהנות מעליית ערך משמעותית במהלך השנים.

 

יש עתודה

שעה שהמגמה האמורה תופסת תאוצה, הנהנות העיקריות מהמצב הן הערים במרכז הארץ כגון ראשון לציון, רחובות ונס ציונה. מדובר בערים הבודדות במרכז הארץ שבסביבתן נותרו קרקעות לא מבונות, שחלקן כבר הופשרו לבנייה בשנים האחרונות והיתר ממתינות להמשך הליכי התכנון בעניינן.

 

האתרים הכלכליים מרבים לדבר בשבח הערים האלה – מדובר בישובים חזקים מבחינה סוציואקונומית, הנהנים ממיקום אטרקטיבי במרכז הארץ ומושכים אליהם משפחות צעירות. ולאור המחסור בדירות בשוק, אין לאיש ספק כי גם בעשורים הקרובים הביקוש למגורים באזור ימשיך להתגבר.

 

כך למשל ברחובות, ממשיכה בנייתן של שכונות חדשות לצד פיתוח מוקדי טכנולוגיה, עסקים ומסחר. בנס ציונה השכנה, את עתודת הקרקע האחרונה מגלמת לא פחות ולא יותר מחלקת קרקע אחת, בחלקה הצפון-מערבי של העיר. השטח, המצוי ברובו בבעלות פרטית ומתפרש על פני כ-262 דונם, גובל בשכונת גבעת התור ממזרח וברחוב המאה ואחד מדרום, בסמיכות לשכונות יוקרתיות של צמודי קרקע.

 

מדובר בקרקע שלפי התוכניות לפיתוח האזור, בהן תמ"א 35 ותמ"מ 21/3, הינה מאושרת לבנייה – אך לא זמינה לבנייה באופן מיידי: על פי תוכנית המתאר המחוזית ובהסתמך על ההיסטוריה של החלקות הסמוכות, הרי שבתוך שנים ספורות צפויה לקום על הקרקע שכונה חדשה, ובה מתחמי מגורים, מסחר ותעסוקה. גם עיריית נס ציונה פועלת בהתאם להחלטת הוועדה המחוזית מרכז, ומבקשת לקדם את תוכנית נס/181, שבמסגרתה תוקם שכונת מגורים במקום.

 

קרקע שאושרה לבנייה בנס ציונה  קרקע שאושרה לבנייה בנס ציונה צילום: המרכז הארצי לקרקעות

 

הקורונה לא תשפיע

בינתיים, על אף משבר הקורונה שמאיים למוטט את השווקים, נראה כי למעט תקופה קצרה בחודשים אפריל-מאי, מחירי הנדל"ן בישראל ממשיכים במגמת עלייה. ייתכן כי הדבר קשור בחסינותו היחסית של שוק הדירות, הנהנה מביקוש קשיח, לאירועי קיצון כלכליים.

 

אולם בכל הקשור להשקעה בקרקעות – הדבר נכון שבעתיים: "השקעה בקרקעות היא מהלך לטווח ארוך, של שנים ולעתים יותר מכך. לכן, די ברור שעד שהקרקעות האלה יופשרו, ועד שייבנו עליהן דירות ועד שהדירות האלה ישווק ויימכרו – הקורונה כבר לא תהיה כאן", אומרת גורמת בכירה בתחום הקרקעות.

 

לדבריה, "גם העובדה שהאוכלוסייה בישראל ממשיכה לגדול אבל שטח המחיה מן הסתם לא גדל, מבטיחה שבטווח הארוך תחום הקרקעות צפוי להיות הדבר הכי יציב כאן – ונגיש לרוב הציבור מבחינת העלויות. בסופו של דבר, משאב הקרקע לבנייה הינו המרכיב החשוב ביותר בהתפתחות שוק הנדל"ן בישראל".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן