$
Duns משפט
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

חלוקת נכסים בעת גירושין - לפי ערכי ברוטו או נטו?

על המס ועל המסה – ברוטו או נטו באיזון משאבים בין בני זוג שמתגרשים

שמואל מורן ואיתן שלו סולקין 15:4519.05.20

 מוגש מטעם DUN'S 100

 

בשבוע שעבר הוציא בית הדין הרבני הגדול בירושלים תחת ידו פסק-דין, ששינה את חוקי המשחק בכל הנוגע לאיזון המשאבים בנכסים עסקיים של בני זוג בהליכי גירושין. פסק הדין קבע במסגרת תיק גירושין, ששווי נכס עסקי יחושב בעת איזון המשאבים בין בני הזוג לפי ערכו נטו – כלומר בהפחתת מיסוי רעיוני – ולא ברוטו, כנהוג עד היום במקרים אלו.

 

פסיקה זו שונה מרוב פסיקות בתי המשפט לענייני משפחה והיא שבה ומדגישה את מרוץ הסמכויות בין בתי הדין הרבניים לבית המשפט לענייני משפחה, ויוצרת חוסר וודאות משפטית.

החוק קובע, כי עם פקיעת הנישואים זכאי כל צד למחצית משווים של כלל נכסיהם בני הזוג.

 

בדרך כלל, כאשר לאחד מבני הזוג יש נכס עסקי (למשל מניות בחברה, עסק, מוניטין וכיו"ב ), אזי בדרך כלל החלוקה עקב גירושים נעשית כך שהבעלים של הנכס משלם לבן הזוג האחר מחצית שוויו.

 

לרוב, בהיעדר הסכמה, הערכת שווי הנכס העסקי נעשית על-ידי מומחה שממנה בית המשפט/בית הדין.

 

עד כה, הנוהג בבתי המשפט היה כי שווי העסק יאוזן בין הצדדים על-פי ערכו במונחי ברוטו, ז"א לפני מיסוי.

 

שמואל מורן ואיתן שלו שמואל מורן ואיתן שלו

 

פסק הדין החדש של בית הדין הרבני הגדול כאמור קבע כי הבעל יעביר לאישה את שווי חלקה בחברה בערכי נטו תוך שאפשר לבעל לקזז מהתשלום את המס הרעיוני שהיה משולם אילו החברה נמכרה.

 

גם תוצאה זו, כמו החיוב ברוטו אינה צודקת משום שהבעל נהנה מהפחתת התשלום אולם בפועל אינו משלם את הכסף למס הכנסה ויתכן שלעולם לא ישלם אותו שכן לא ימכור את העסק או החברה.

 

לדעתינו- התשובה מצויה אי שם באמצע, בפתרונות ביניים -יצירתיים:

 

פתרון אחד הוא לעודד את הצדדים להגיע לפשרה על שווי מופחת מסויים המגלם פשרה של המס הרעיוני..

 

פתרון יצירתי אחר הוא שבן הזוג המקבל את השווי, יפקיד סכום בפקדון מבוקר, כאשר אם בן הזוג האחר לא ימכור את הנכס במשך 5 שנים -יוחזר לו הפקדון. במידה והנכס ימכר תוך פרק זמן זה, ישולם המס היחסי מתוך אותם כספי פקדון.

 

עוד פתרון בריא הוא, כי המומחה שמעריך את שווי הנכס העסקי, כפי שהוא לוקח בחשבון מקדמים שונים לצורך הערכת השווי כגון סיכויים וסיכונים עתידיים של התפתחות הנכס, ייקח בחשבון בעת ההערכה גם מקדם היוון לעניין המיסוי האפשרי בעתיד ובכך יגולם בשווי גם רכיב זה..

 

עלינו - עורכי הדין - בשילוב עם השופטים והדיינים היושבים בערכאות השיפוט – מוטלת החובה לחתור לפתרונות יצירתיים שיאפשרו סיום סכסוכי משפחה באופן יעיל, בשים דגש על עקרון היציאה השוויונית מהנישואין, והכל לצד וודאות משפטית מירבית.

 

מאת שמואל מורן - עו"ד לענייני משפחה וירושה, ואיתן שלו סולקין – עו"ד לענייני משפחה וירושה