$
מיסוי ומשפט

השלטון המקומי נגד תמ"א 38: לעצור אותה כבר בשנה הבאה

היו"ר חיים ביבס מאיץ באוצר לפתור את בעיית היעדר הרווחיות בפריפריה. מנגד, היזמים חוששים מהיום שאחרי התמ"א שבו, על פי המתווה החלופי שמגבש מינהל התכנון, הכוח יעבור לידי הרשויות המקומיות. שי איפרגן: "הן יכניסו מקלות בגלגלי הענף"

דב כהן 09:5229.10.19

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

הבשורה שיצאה בשבוע שעבר מוועדת המשנה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה (הולנת"ע) אשר המליצה למועצה להאריך את תוקפה של תמ"א 38 עד לאוקטובר 2022 ולא מעבר לכך – עוררה את שוק הנדל"ן מתרדמת החגים אל מציאות חדשה. תוקפה של תמ"א 38 אמור היה לפוג במאי 2020, והארכת התוקף בשלוש שנים נוספות נועדה להעניק לשוק הנדל"ן זמן להתארגנות ולהתאמה ליום שבו היא תבוטל.

 

המלצת הולנת"ע התקבלה בדיון מקדמי שנערך לקראת הדיון הקובע במועצה הארצית, שעל פי התכנון יתקיים ב-5 בנובמבר. לפי שעה נראה כי רוב חברי המועצה הארצית תומכים בעמדתה של דלית זילבר, מנהלת מינהל התכנון, הדוגלת בביטול תמ"א 38.

 

על פי המלצת הולנת"ע, ייקבעו הוראות מעבר שיאפשרו להוציא היתר בנייה לכל בקשה שתוגש עד אוקטובר 2022. במקביל יורחבו הסמכויות של הוועדות המקומיות כך שבניגוד למצב היום הן יוכלו לדרוש בפרויקטים של תמ"א 38 הקצאה של שטחים לצורכי ציבור וכן לדרוש בתוכנית שימושים סחירים שאינם דווקא למגורים.

 

במקביל ממליצה הולנת"ע למועצה הארצית לפעול לקידום מדיניות שתחליף בעתיד את תמ"א 38 ותאפשר חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה והתחדשות עירונית. על פי המדיניות החדשה, העיריות יחויבו להכין תוך חמש שנים תוכניות מקומיות המבהירות את הכללים להתחדשות עירונית בשטחן, ברמה של שכונה או מתחם. בתקופה זו של חמש שנים העיר תוכל להמשיך ולפעול על פי הוראות תמ"א 38, עד להשלמת התוכניות. מינהל התכנון כבר פירסם מכרזים לבחירת צוותי תכנון שיכינו תוכניות התחדשות עירונית בערים שונות בארץ.

תמ"א 38 בתל אביב. השלטון המקומי לא מוותר על הפריפריה  תמ"א 38 בתל אביב. השלטון המקומי לא מוותר על הפריפריה צילום: יובל חן

השלטון המקומי נגד התמ"א

במסגרת הדיון בוועדת המשנה הוסיף השלטון המקומי – שאותו ייצג עמיר ריטוב, ראש המועצה האזורית לב השרון – הסתייגות הקוראת לבטל את תמ"א 38 כבר בעוד שנה. בנוסף, השלטון המקומי קורא לממשלה למצוא פתרונות לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה בפריפריה, שבה עד עתה לא היו פרויקטים של תמ"א 38 משום שאינם רווחיים לחברות בנייה פרטיות.

 

מי שמוביל את הקריאה הזו הוא חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי, ששלח בימים האחרונים לחברי הולנת"ע מכתב ובו הצעה לפתרון בעיית הפריפריה. על פי הצעתו, המדינה תקצה תקציב שיאפשר לייצר רווחיות לפרויקטים של חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, כאשר שליש מהתקציב יגיע מכספי מפעל הפיס שמיועדים לשלטון המקומי – והיתר יגיע מקופת האוצר.

 

במכתבו הבהיר ביבס כי אם המדינה לא תציע פתרון לחיזוק מבנים בפריפריה, השלטון המקומי יתנגד ליוזמה להארכת תמ"א 38 בשלוש שנים ויפעל לבטלה אותה בהקדם. "השלטון המקומי מתנגד נחרצות לכוונת המדינה להאריך את תמ"א 38 ללא הסדרה של תקצוב מתאים לביצוע ברשויות המקומיות שבפריפריה. ללא תקצוב מתאים מהמדינה לביצוע בפריפריה, לא נסכים להארכת התמ"א, בכל מחיר", כתב ביבס.

 

מנכ"ל הגלגל יזום ובניה, שי איפרגן מנכ"ל הגלגל יזום ובניה, שי איפרגן צילום: באדיבות הגלגל ייזום ובנייה

 

לא לשכוח את היזמים

בינתיים, היזמים בשוק ההתחדשות העירונית נכנסים לתקופה מתעתעת במקצת. מצד אחד, כבר לא ניתן לומר שאין ודאות באשר למועד סיומה של התמ"א. מצד שני, הזמן הקצוב לתוכנית והעובדה שבעתיד עיקר הכוח יהיה בידי הרשויות המקומיות ולא בידי גוף מרכזי, מחייב אותם לפעול במהירות כדי להשלים פרויקטים במסגרת החוקית-תכנונית הקיימת.

 

"טוב שקבעו מועד סיום לתמ"א והסירו את מימד האי-ודאות. עם זאת, צריך לוודא שהרשויות המקומיות לא יקבלו יותר מדי כוח כי אם הן ירצו הן יוכלו לעצור לגמרי את ההתחדשות העירונית בשטח שלהן" – כך אומר שי איפרגן, מנכ"ל הגלגל יזום ובניה, חברה המתמחה בפרויקטים של התחדשות עירונית. לדבריו, "צריך לדאוג שיהיה גוף מדינתי שיפקח על הרשויות המקומיות ויוודא שהענף הזה, שנועד קודם כל להגן על חיי תושבים מפני רעידות אדמה, לא ייעלם מהנוף.

 

"העובדה שלפי המתווה החדש רשויות מקומיות יוכלו להחליט בעצמן על חלוקת השימושים בשטח – מסחר, מגורים, תעסוקה – היא טובה מבחינתן, אך יש לדאוג שלא יעדיפו מסחר ומשרדים משיקולי גביית ארנונה ועל חשבון התושבים", הוא מזהיר. "בנוסף, אסור שהדאגה לפארקים ומבני ציבור תיפול כולה על כתפי היזמים. גם כך אנחנו פועלים במציאות לא פשוטה, ודבר כזה יכניס עוד מקל בגלגלי הפרויקטים ויהפוך אותם ללא כלכליים".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

בטל שלח
    לכל התגובות
    פאנל התחדשות עירונית בחולון
    "תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
    ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
    דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
    עוד בזירת הנדל"ן