$
תשתיות

היזמים מברכים על הארכת התמ"א: "ההוכחה לכך שאין לה תחליף"

ההחלטה על הארכת תוקפה של תמ"א 38 עד אוקטובר 2022 התקבלה אצל הפעילים בשוק הנדל"ן בשמחה מהולה בחשש: "שלוש שנים זה מעט; פרויקטים רבים עדיין עלולים להיתקע בצנרת"

רונן ניב 09:5307.10.19

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

תוקפה של תמ"א 38 – תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים – יוארך בשלוש שנים נוספות ויסתיים באופן רשמי באוקטובר 2022. כך נקבע בראשית השבוע בישיבה שנערכה בלשכת שרת הבינוי והשיכון יפעת שאשא-ביטון. במפגש, בו נטלו חלק בכירי גופי התכנון, הוחלט כי התוכנית שנכנסה לתוקף ב-2005 ועתידה לפקוע במאי הקרוב, תזכה לקדנציה נוספת ואחרונה, במהלכה תגובש אלטרנטיבה חדשה שאף תעוגן בחקיקה. 

 

מדובר בהסכמה רחבה של כלל הגורמים הממשלתיים, ובהם מינהל התכנון, משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, מטה הדיור, משרד המשפטים והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. סביב נחיצותה של התמ"א והארכת תוקפה התקיים במהלך התקופה האחרונה ויכוח נוקב בין הגורמים הפועלים בתחום ההתחדשות העירונית, כך שהודעה שיצאה מלשכת השרה מפזרת את הערפל, לפחות באופן זמני. 

   

בפגישה סיכמו המשתתפים על עקרונות מתווה שיחליף את תמ"א 38. במסגרת המתווה, ייבחן תיקון חקיקה שיאפשר מתן היטל השבחה חלקי לרשויות – זאת בניגוד למצב הנוכחי בו יזם המקדם תמ"א 38 מקבל פטור באופן אוטומטי. תיקון זה מטרתו לאפשר לרשות המקומית לקבל היטל השבחה חלקי גם ממימוש תמ"א 38 נקודתית ו/או מתחמית ולא רק בתוכניות פינוי-בינוי.

 

עוד סוכם כי יקודם תיקון חקיקה בנוגע להקמת קרן ייעודית למימון חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה בפריפריה. המימון לכך יגיע בין השאר גם באמצעות פרויקטים של התחדשות עירונית שיבוצעו במרכז הארץ ובהתאם לאמות מידה שיוגדרו מראש במסגרת החקיקה. כמו כן, ייבחן מעבר מתוכנית מתאר ארצית (תמ"א) לתוכנית בניין עיר (תב"ע), מתוך שאיפה להגדיל את הוודאות התכנונית, לטפל בתשתיות ולספק מענה לצורכי ציבור.

פרויקט במסגרת תמ"א 38. נחיצותה של התוכנית ממשיכה לעורר מחלוקת פרויקט במסגרת תמ"א 38. נחיצותה של התוכנית ממשיכה לעורר מחלוקת צילום: עמית שעל

 

בנוסף הוחלט כי מיזמי תמ"א המקודמים כיום במוסדות התכנון לא ייפגעו, וכי בהמשך ייקבעו הוראות מעבר שיגדירו את פרק הזמן להגשת בקשות חדשות. בשבועות הקרובים ועדת המשנה של המועצה הארצית (הולנת"ע) צפויה להתכנס ולדון בפרטי המתווה וכן לשמוע את כל הצדדים הרלוונטיים.

 

"תמ"א 38 לא מימשה את ייעודה האמיתי ולא באה לביטוי במקומות שלשמם היא נועדה, לא מומשה בערים שבהן קיים סיכון גבוה לרעידות אדמה ובחלק מהערים שבהן מומשה הפכה למפגע תכנוני", הבהירה שאשא-ביטון בתום הישיבה. "לכן הוחלט על הפסקתה תוך שלוש שנים מהיום, ובמהלכן תאושר תוכנית חדשה ורלוונטית יותר. לתפיסתי", הוסיפה השרה, "תהליכי ההתחדשות העירונית צריכים להיות מוגדרים כיעד לאומי בתחום הדיור והם חיוניים לצמצום הפערים בין השכונות החדשות לשכונות הוותיקות בערים, וכן מהווים כלי נוסף להגדלת היצע הדיור".

 

שר האוצר, משה כחלון מסר: "אני מברך את כל הגורמים הממשלתיים שהגיעו להסכמה בעניין התמ"א. מדובר בהסכמה חשובה שתסדיר את הנושא לטובת כלל הציבור הרחב".

 

היתרונות גוברים

בקרב היזמים, התקבלה ההחלטה על המשך דרכה של תמ"א 38 בשמחה מהולה בחשש. "אני מרוצה מהחלטה כי התמ"א תוארך, אם כי לדעתי יש להמשיך את התוכנית גם מעבר לשלוש שנים", אומר שי איפרגן, הבעלים של הגלגל ייזום ובנייה, המקדמת פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית ובהם גם בתמ"א 38. "עם כל הביורוקרטיה המפרכת, בפרק הזמן שנותר עד סיום התוכנית מיזמים רבים עלולים להיתקע בצנרת ולפגוע ביזמים ובקבלנים שהשקיעו סכומי כסף ניכרים, וכמובן בדיירים, שמבחינתם תמ"א 38 היא אופק לחיים ולמגורים טובים יותר.

 

"מעבר לכך, היום נוטים אולי לשכוח אבל מטרתה של תמ"א 38 היא בראש ובראשונה למנוע סיכון של חיי אדם. ברחבי הארץ קיימים מבנים רבים ישנים ומתפוררים, שמיגונם מפני רעידות אדמה וטילים הוא הכרחי".

 

לדבריו, בטרם קוצבים את זמנה של תמ"א 38, יש להציג תוכנית חלופית בסטנדרט ראוי. "אני שומע את הדיבורים על כך שהתמ"א מיותרת, אבל עדיין לא ראיתי פתרונות הולמים, בטח בכל מה שנוגע לחידוש ושיקום מבנים נקודתיים. בינתיים נוצרת בשטח אי-ודאות שרק מעכבת פרויקטים. כמי שמכיר מקרוב את התחום, ברור לי שבמצב הקיים היתרונות שהתמ"א מציעה רבים יותר מחסרונותיה, ולמעשה במציאות של שוק הדיור בישראל – אין לה באמת תחליף".

  

שי איפרגן. "קידום אלטרנטיבה לתמ"א מחייב הידברות עם כלל הגורמים בתחום" שי איפרגן. "קידום אלטרנטיבה לתמ"א מחייב הידברות עם כלל הגורמים בתחום" צילום: באדיבות הגלגל ייזום ובנייה

 

"כדי לעשות קפיצת מדרגה", ממשיך איפרגן, "התהליך לקידום אלטרנטיבה מחייב הידברות עם כלל הגורמים הפועלים בתחום, כך שתתקבל תמונה מקיפה ויסודית וכל נקודות המבט יילקחו בחשבון. גם כאשר תגובש תוכנית חלופית, חובה לתת לגורמים השונים את הזמן הנדרש להיערך לה ולהתאים עצמם למציאות החדשה".

 

בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ הזדרזו לברך על ההחלטה להמשיך בתוכנית גם בראשית העשור הבא. לדברי נשיא ההתאחדות, ראול סרוגו, מדובר ב"החלטה מנהיגותית ומצילת חיים": "הארכת התמ"א היא תוצאה ישירה של קמפיין ציבורי רחב אותו הובלנו בחודשים האחרונים. במקביל להצלת חיים שתתאפשר על ידי המשך בנייה בתמ"א 38, ההחלטה תמנע ירידה דרמטית בהיצע בניית יחידות דיור חדשות באזורי הביקוש, שהיתה גורמת ללחץ נוסף לעליות מחירי הדיור, מעבר לעליות שממילא צפויות".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן