$
בורסת ת"א

ראיון כלכליסט

מנכ"ל MGG: "נכון, יש הפרות קובננטים, אז אנחנו בודקים כל הזמן מה שלום הקרן שלנו"

קווין גריפין, שהגיע לרוד שואו לקראת גיוס סדרת אג"ח שנייה, חווה פה את אשרור הדירוג של חברת האשראי האמריקאית על A+ עם תחזית חיובית, אך גם גילה שרשות ני"ע בודקת פערים בדיווחיה. על הבחירה לגייס בת"א 680 מיליון שקל אומר גריפין: "השוק פה מתעניין במוצר הייחודי שלנו"

חזי שטרנליכט 06:5518.09.19

בנובמבר האחרון השתנה מהקצה אל הקצה מעמדן של החברות האמריקאיות שבאו לגייס חוב זול בישראל. החברות, שמרביתן עוסקות בנדל"ן והתאגדו באיי הבתולה הבריטיים (BVI), איבדו את אמון המשקיעים בעקבות קריסת ברוקלנד וסדרת תקלות בעייתיות בחלק מהדו"חות הכספיים שלהן. בשתיים מהן התגלה כי כספים הועברו לחברות של הבעלים, לטענתן בשוגג, ובהמשך הם הוחזרו.

 

 

 

בין לבין, בשלהי המשבר המתעצם, עוד הספיקה להיכנס לבורסת ת"א חברת BVI נוספת, MGG, העוסקת במתן הלוואות בארה"ב, ולגייס כאן חוב בהיקף של 240 מיליון שקל. מיד לאחר מכן, בדצמבר, קרסו הבורסות בעולם, ויחד איתן איגרות החוב של חברות ה־BVI, אך דווקא MGG שמרה על מוניטין סולידי יחסית. התשואה לפדיון של איגרת החוב היחידה שהקבוצה הנפיקה בישראל הגיעה אז ל־12%, בערך מחצית מהתשואה של אג"ח של חברות כמו אקסטל ואולייר, אך בחודשים האחרונים נרגע השוק, והתשואה ירדה השבוע לרמות של 5.2%. מדובר ברמות נמוכות מספיק, שמאפשרות לראשי הקבוצה לחזור לכאן, בניסיון לגייס חוב נוסף בסדרה חדשה.

 

קבוצת MGG הוקמה ב־2014 בידי קווין גריפין (Kevin Griffin), והיא מעמידה הלוואות ישירות לעסקים קטנים ובינוניים בארה"ב.  גריפין משמש כמנכ"ל הקבוצה וכמנהל ההשקעות הראשי, ובזרוע שגייסה את החוב בישראל הוא מכהן כיו"ר. מנכ"ל הפעילות בחברת ה־BVI הוא גרגורי רז (Gregory Racz). גריפין הגיע לישראל לרגל הרוד שואו האינטנסיבי שהחברה עושה בימים אלה בארץ, שאותו מוביל רז, כשהמטרה היא להנפיק את סדרת אג"ח ב' ולגייס סכום של עד 680 מיליון שקל.

 

אמות המידה להלוואות שדווחו בתשקיף שונו בדו"חות לרבעון ה־3

 

אבל לא הכל הולך חלק. ב־8 בספטמבר דיווחה החברה כי היא בעיצומו של הליך בירור מינהלי מצד רשות ניירות ערך בארץ. ההליך נוגע להבדלים שהתגלו בין התשקיף שהגישה הקבוצה לקראת הנפקת האג"ח לבין דו"חותיה לרבעון השלישי, שהתפרסמו מיד לאחריו. זאת בנוגע לאמות מידה פיננסיות (קובננטים) ש־MGG העמידה בחלק מההלוואות שנתנה. מדו"חות הרבעון השלישי עלה כי החברה החמירה את אמות המידה לחלק מנוטלי ההלוואות. ההחמרות הללו אמנם פועלות לטובת מחזיקי האג"ח בישראל, אולם למרות זאת רשות ני"ע בודקת את ההבדלים בין שני הדיווחים של MGG, שיצאו בפער זמן קצר מאוד זה מזה.

 

מנגד, הקבוצה נהנתה כמה ימים לאחר מכן מקצת עדנה, כאשר חברת הדירוג S&P מעלות אשררה את הדירוג שלה ברמה של A+, וגם הוסיפה תחזית דירוג חיובית. כלומר, הצפי הוא שהדירוג של MGG יעלה בתוך שנה. זאת משום שבכוונתה להשתמש בכספי הגיוס כדי לפרוע קו אשראי מבנק UBS, תרחיש שצפוי לסיים את האפשרות שתקבל דרישות מהבנקאים שלה לשפר את אמות המידה הפיננסיות שלה עצמה (Margin Call), ויכפיף אותה רק לאמות המידה בשטר הנאמנות למחזיקי האג"ח, ובכך ישפר את יציבות החברה מבחינתם. מנגד, אם החברה תגדיל את פרופיל הסיכון שלה, אם גיוס האג"ח החדש ייכשל, ואם הליך הבירור של רשות ני"ע יניב השלכות שליליות, הדירוג עלול לרדת.

  

קווין גריפין קווין גריפין צילום: ריאן פרויס

 

 

 MGG העמידה במשך השנים אשראי בהיקף של 4 מיליארד דולר, וגריפין שמוביל אותה הוא בעל ניסיון של 25 שנה בתחום האשראי. "MGG מתמקדת בעיקר בארה"ב", מסביר גריפין, "בעסקים שמוגדרים כ'מידל מרקט'. מדובר בעסקים שה־EBITDA (רווח לפני פחת, מסים והפחתות) שלהם הוא 10–40 מיליון דולר והכנסותיהם נעות בין 75 ל־500 מיליון דולר בשנה".

 

אילו סוגי אשראי אתם מעמידים?

"אנחנו מעמידים בעיקר מבני חוב בכיר מגובה (Senior Secured. חוב שזוכה לקדימות על פני חוב לא מגובה, ומשולם ראשון בהליכי חדלות פירעון - ח"ש). לעתים אנחנו מציעים הלוואות שמגובות בשעבוד ראשון על כל מבנה ההון של החברה. המטרה שלנו היא לממן ולהביא לחיתום הלוואות באמצעות רשת הקשרים שלנו. חצי מהרשת מגיעה מבנקים אזוריים ברחבי ארה"ב. 30% מהעסקאות באות מסמנכ"לי כספים ומנהלים שהכרנו באופן אישי על פני העשורים האחרונים, והיתרה דרך הצטרפות להלוואות בסינדיקציה (שיתוף פעולה בין כמה גופים להעמדת הלוואה - ח"ש)".

 

מה מאפיין את ההלוואות שאתם נותנים?

"בסיכומו של דבר, 80% מהעסקאות מקורן בשווקים תחרותיים פחות. אנחנו מכנים אותן Transition Type Capital (הון למטרות שינוי - ח"ש). במסגרת העסקאות האלה אנחנו מעמידים אשראי ליזמים משפחתיים ולחברות ותיקות — גופים שצריכים הון כדי לצמוח. למשל, כדי לממש חוזים חדשים או כדי לרכוש עסקים אחרים. מתן האשראי מוגן באמצעות קובננטים, ויש לנו גישה ישירה ומלאה להנהלות של הגופים הלווים, לצורך ביצוע בדיקות הנאותות שלנו. אנחנו מפקחים עליהם לפני השלמת העסקאות וגם לאחר מכן, ונמצאים איתם בקשר מתמיד".

 

מה כוללת בדיקת הזכאות להלוואה?

"אנחנו מקבלים דיווחים פיננסיים חודשיים, ונמצאים כל הזמן עם אצבע על הדופק. אנחנו בוחנים את העסקים בהתבסס על מה שהם אמרו שיעשו לפני קבלת ההלוואה, כדי לוודא שאנחנו מוגנים כל הזמן. אמות המידה שאנחנו קובעים ללווים הן ברמה הדוקה למדי. המטרה שלנו היא להיות 'קרובים לשולחן', כך שנוכל לנהל את פוזיציית האשראי שלנו מקרוב ולשפרה אם יהיה צורך בכך. בדרך כלל, כשאנשים מפרים את אמות המידה, זו הזדמנות עבורנו לשפר במהירות את האפשרות לקבל חזרה את הכסף".

 

איך מתנהל המעקב על העמידה באמות המידה?

"בדרך כלל יש לנו 3–5 אמות מידה בהסכם הלוואה, ולדעתנו הן ברמה אגרסיבית יותר מכפי שהן צריכות להיות. אבל זה טוב לנו. לפי השקפתנו, אנחנו שמרנים מאוד. אנחנו מקפידים על רמות מינוף נמוכות בעסקים שאנחנו מעמידים להם אשראי, כך שקרן ההלוואה בטוחה ונמצאת במרחק של שנים מסיכון לבעיות בפירעונה. מאז הקמנו את החברה לא הפסדנו כסף. נכון, הפרות אמות מידה פיננסיות הן חלק מעסקי האשראי, לכן אנחנו בודקים כל הזמן מה שלום הקרן שלנו".

מדוע חזרתם לגייס עוד סדרת אג"ח בשוק ההון הישראלי?

 

"היו לנו מגוון אפשרויות, אבל הבנו שהשוק כאן מוכן לשמוע ולהתעניין במוצר הייחודי שלנו - ייחודי במובן זה שאנחנו חברת המימון הפרטית היחידה שגייסה פה חוב".

 

מה התוכניות שלכם לעתיד?

"נמשיך לרדוף אחרי הזדמנויות חזקות. אנחנו בוחנים 800 עסקאות בשנה, ונוהגים לממש 2%–3% מהן. בשלוש השנים האחרונות יישמנו רק 1%–2% מהעסקאות, מתוך רצון להיות שמרנים מאוד בשוק תוסס ותחרותי מאוד. יש לנו הזדמנות גדולה להמשיך לעשות זאת לאחר גיוס החוב החדש".

 

הורדת הריבית בארה"ב לא השפיעה על הריביות ש־MGG גובה מלקוחותיה. לפי נתונים שהקבוצה הציגה למוסדיים, הריבית הממוצעת על ההלוואות טיפסה בהתמדה מ־9.3% בממוצע ב־2015 לשיעור של 12.37% בממוצע במחצית הראשונה של השנה. זאת אף שבחלק מהתקופה הריבית עלתה ואחר כך חזרה לרדת.

 

הורדת הריבית לא הופכת את העסק שלכם למסוכן יותר?

"לא. יש אפילו כאלה שחושבים שהוא אטרקטיבי יותר בזמנים כאלה. זאת משום שגם כשהריבית ירדה הצלחנו לשמר את רמות הריביות בפורטפוליו באמצעות האסטרטגיה העסקית שלנו".

 

מתמקדת בתחומי הצריכה, הטכנולוגיה, התוכנה ושירותי הבריאות

 

תיק ההלוואות של MGG מתפרס על חברות מתחומים רבים ובהם מדיה, פרסום, ספורט, בידור, מזון, משקאות, טבק, חקלאות, כימיקלים ופלסטיק. יחסי המינוף הנמוכים ביותר הם ללקוחות בתחום המדיה, שבו ה־LTV (יחס חוב/נכסים) עומד על 22.3%, והגבוהים ביותר הם בתחומי המזון, המשקאות והטבק, 67.97%. אחד הלווים, שמוגדר בדו"חות לווה מספר 40, נטל אשראי של 185 מיליון דולר ועיכב את תשלומי הריבית, משום שמכירת הנכסים שלו מתעכבת. MGG פעלה מתחילת השנה לתקן את מסמכי ההסכם עמו, לגבות ממנו עמלה ולמכור חלק מההלוואה שלו לגופים אחרים בניהולה.

 

תוכל לפרט מה קורה עם לווה מספר 40?

"אם נוצרים חדלות פירעון או עיכוב כלשהו בתשלומים, מדובר במצב זמני. במקרה שלו חל עיכוב של חצי שנה בתשלומי הריבית, ואנחנו במו"מ איתו לקבלת חבילת בטוחות טובה יותר. בנוסף, נגבה ממנו קנסות (עמלות שמוגדרות מראש - ח"ש)".

 

מה קצב הצמיחה המתוכנן שלכם?

"להערכתי, בשנה הבאה נעמיד הלוואות בהיקף של 200–400 מיליון דולר מדי רבעון".

 

מהם סוגי העסקים שאתם מעדיפים כלווים?

"לא מעניינות אותנו חברות הפועלות בתחומי האנרגיה, הנדל"ן, המסעדנות והקמעונאות. אנחנו פעילים יותר בתחומי מוצרי הצריכה, הטכנולוגיה והתוכנה. בתחום שירותי הבריאות חלו בשנים האחרונות הרבה שינויים, ואנחנו רואים בו פוטנציאל גדול. שם אנחנו מתמקדים בגופים כמו מכוני רדיולוגיה, עסקים שבונים קליניקות וחברות שמציעות שירותי בריאות".

 

תוכל להתייחס לבדיקה שמנהלת רשות ני"ע בנוגע לדיווחים השונים לגבי הקובננטים בהלוואות?

"אני מנוע מלהגיב, שכן תהליך טרם הסתיים. היינו שקופים מאוד לגבי כל הנתונים, ואנחנו גם בפיקוח של רשות ני"ע בארה"ב".

 

 

יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה. בודקת הבדלים בדיווחי MGG על תנאי ההלוואות יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה. בודקת הבדלים בדיווחי MGG על תנאי ההלוואות צילום: אוראל כהן

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x