תגובה למכסים האמריקאיים: "סין תנקוט בצעדי התגמול הנדרשים"
סין תוקפת את החלטת המכסים האחרונה של ארה"ב, על אף דחייתה, וטוענת כי מדובר בהפרת הסכמות; היא גם דוחה את ניסיונתיו של טראמפ לקשר בין מלחמת הסחר בין המדינות לבין המשבר בהונג קונג
סין תוקפת את החלטת המכסים האחרונה של ארה"ב וטוענת כי מדובר בהפרה של ההסכמות שהתקבלו בשיחות בין הנשיאים דונלד טראמפ לשי ג'ינגפינג – ומתחייבת לצעדי גמול. עוד דוחה סין את ניסיונותיו של הנשיא האמריקאי לקשר בין עימות הסחר לבין המשבר בהונג קונג.
- מפגינים יצירתיות
- פתח המילוט של עשירי הונג קונג: ויזת משקיעים לפורטוגל
- "הונג קונג בדרך לנקודת האל חזור": יום נוסף של מחאות ושיבושי טיסות בעיר
הנשיא טראמפ פרסם ב-1 באוגוסט במפתיע הודעה על מכסים חדשים על מוצרים מיובאים מסין, בסכום של 300 מיליארד דולר לשנה, ונימק את המהלך בכך שהשיחות עם סין אינן מתקדמות – ובאופן ספציפי שסין לא מקיימת את התחייבותה לרכוש מוצרים חקלאיים מתוצאת ארה"ב.
בפועל, ההודעה גרמה לפיצוץ בשיחות על הסכם סחר בין הצדדים, שהתנהלו במשך חודשים ארוכים, וכאשר ההנחה היתה שהצדדים קרובים להסכם. ההודעה שפרסם הבית הלבן השבוע על דחיית מועד הכניסה לפועל של המכסים החדשים (שאמורים היו להיכנס לתוקף בספטמבר) ועל צמצום רשימת המוצרים שימוסו לא מספקת את הסינים.
בהודעה שפרסמה היום מועצת המכסים של סין נאמר כי: "לסין אין ברירה אלא לנקוט בצעדי התגמול הנדרשים" – מבלי לפרט מהם הצעדים שעל הפרק. "ההודעה הסינית מלמדת שבביג'יינג לא מסתפקים בהחלטת הדחייה האמריקאית", אמר היום (ה') טסו שיאומינג (Xiaoming), לשעבר בכיר במשרד הסחר הסיני. לדבריו, צעדי התגמול שמתכננים הסינים "אינם מוגבלים רק לתחום המכסים".
בשלב זה התגובה הסינית על המכסים החדשים היתה להקפיא כל רכישה של מוצרים חקלאיים מארה"ב. במקביל, נציגים בכירים בצוותי המשא ומתן ניהלו שיחות בתחילת השבוע ואלה ככל הנראה הובילו לדחיית מועד הכניסה לתוקף של המכסים. בין הצדדים הוסכם עוד לקיים שיחות נוספות בשבועיים הקרובים על מנת להוריד את סף המתיחות ונכון לעכשיו, לפי דיווחים, לא בוטלה התוכנית של המשלחת הסינית להגיע לפגישות עם המשלחת האמריקאית בחודש ספטמבר ולהמשיך בשיחות בניסיון להגיע להסכם סחר.
בנפרד, דובר משרד החוץ פרסם הודעה משלו, שבה נאמר כי סין מצפה שארה"ב לא תתערב בסוגיית הונג קונג שהיא עניין פנימי של סין, ושממשלת סין היא היחידה שצריכה להכריע כיצד להתמודד עם נושא זה. במשך כעשרה שבועות מתקיימת מחאה המונית בעיר, והתושבים חוששים לפגיעה בחירויותיהם על ידי סין. אתמול התייחס הנשיא טראמפ לעמדה של סין בסדרת ציוצי טוויטר ואמר בין היתר ש"ברור שסין רוצה עסקת סחר, תנו להם לעבוד מוסרית על עניין הונג קונג קודם!".
דובר משרד החוץ הסיני הבהיר שסין אינה מקבלת עצות ממדינות זרות בעניין: "הונג קונג היא לחלוטין עניין פנימי סיני. ראינו שטראמפ אמר כי 'הונג קונג היא חלק מסין וזהם צריכים לעסוק בזה בעצמם, הם לא צריכים עצות', אנו מקווים שהצד האמריקאי יפעל כפי שהוא אומר", אמר הדובר.