$
חדשנות

אאורה נכנסת לבינתחומי – ההתחדשות העירונית נכנסת בשערי האקדמיה

המכון למשפט, יזמות והתחדשות עירונית פתח את שעריו במאי, כחלק משיתוף פעולה לא שגרתי בין מוסד אקדמי מוביל לחברה יזמות פרטית. "המפגש בין התלמידים לאנשי השטח יוליד רעיונות שישפיעו על מדיניות הדיור"

רונן ניב 09:3816.07.19

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

בשנים האחרונות זוכים לימודי הנדל"ן בישראל לפריחה ומיישרים בהדרגה קו עם שאר העולם המערבי. רשימות ההמתנה לקורסים מתארכות ומגוון העומדים בתור רק מתרחב. הציבור כבר מבין שעתידו הכלכלי תלוי במידה רבה בהבנתו בתחום הנדל"ן ובצעדים שיעשה בו עד הגיעו לגיל הפנסיה. כעת, אולי באיחור מה, זוכה התחום גם להכרה ולמעטפת אקדמית, עם הקמתו של מכון אאורה למשפט, יזמות חברתית והתחדשות עירונית במרכז הבינתחומי בהרצליה.

 

המכון החדש, פרי יוזמתה של חברת הנדל"ן אאורה ישראל, מציע לימודי משפט ויזמות חברתית בדגש על התחדשות עירונית, כשלמהלך זה חוברים יחדיו מוסד אקדמי וחברה יזמית פרטית.

הבעלים והמנכ"ל של אאורה, איש הנדל"ן יעקב אטרקצ'י, הגיע כבר לפני כמה שנים למסקנה כי בעידן הנוכחי חסרה תוכנית כזו בנוף האקדמי הישראלי, וכי לחברה שבניהולו יש מה להציע גם בחינוך הנדל"ני של הציבור הרחב: "כולם מבינים היום שההתחדשות העירונית היא העתיד של הבנייה בישראל, אבל בשונה מפעילות יזמית רגילה, היא מחייבת גם הבנה ומעורבות מצד 'האזרח הפשוט'. אנחנו הרגשנו את הצמא שקיים לידע בנושא הזה, וכמובן, כחברה ותיקה ומובילה, זיהינו את הקשר של ההתחדשות העירונית כמעט לכל היבט של תכנון ציבורי. מכאן היה לי ברור שיש מקום לתוכנית לימודים אקדמית בנושא הזה, ואני שמח שמוסד כה מכובד כמו המרכז הבינתחומי חשב כמונו".

 

מי שחבר לאטרקצ'י וסייע בהפיכת רעיון המכון למציאות הוא אפי שטנצלר, לשעבר ראש עיריית גבעתיים ומי ששימש יו"ר הקק"ל וממלא מקום יו"ר מועצת מינהל מקרקעי ישראל. "החיבור שלי לתחום ההתחדשות עירונית הוא רב שנים, וכשיעקב שיתף אותי ברעיון, נרתמתי בשמחה גדולה", הוא מספר. "בתחילת שנות ה-90, כראש העיר גבעתיים היינו למעשה הראשונים בארץ שהובילו תוכנית בהתחדשות עירונית. זו היתה תוכנית ברחוב ערבי נחל, שכללה עירוב שימושים של מגורים, תעסוקה ומסחר – וזאת בתקופה שהתחום הזה אפילו לא היה בחיתוליו".

 

המרכז הבינתחומי בהרצליה. "ההתחדשות העירונית מחייבת הבנה בקרב הציבור הרחב" המרכז הבינתחומי בהרצליה. "ההתחדשות העירונית מחייבת הבנה בקרב הציבור הרחב" צילום: עמית שעל

 

את היוזמה הציגו אטרקצ'י ושטנצלר לפרופ' אוריאל רייכמן, מייסד ונשיא המרכז הבינתחומי בהרצליה, בעצמו חלוץ ומתווה דרך באקדמיה הישראלית. במאי 2019, תוך פחות משנה מאז נכנס המוסד האקדמי לתמונה, כבר החל המכון לפעול תחת בית הספר הארי רדזינר למשפטים והדיקן פרופ' אמנון להבי. שטנצלר משמש יו"ר המכון, כשבוועד המנהל גלריה מרשימה של אנשי אקדמיה הכוללת את פרופ' להבי, פרופ' שרון רבין-מרגליות ופרופ' עמיר ליכט, דיקני בית הספר למשפטים בעבר, ולצדם ד"ר רועי שפירא ופסקל חן. מנהלת המכון היא ד"ר אורה בלום.

 

"במרכז הבינתחומי ידעו לזהות את הצורך בייסוד מכון ראשון מסוגו בארץ שיעסוק בתחום ההתחדשות העירונית על נגזרותיו, וסיפקו לנו את הרוח הגבית", מספר אטרקצ'י. "חשוב להבין שהתחדשות עירונית היא הרבה מעבר להקמת מבנים. מדובר קודם כל בתחום חברתי ראשון במעלה שמחייב ראייה מקיפה ויסודית. כאשר עוסקים בהתחדשות עירונית מדובר גם על הגנה מפני איומי רעידות אדמה וטילים, פיתוח המרחב הציבורי, חינוך, שיקום והקמת תשתיות, מוקדי תעסוקה, מסחר, בילוי ופנאי, כמו גם איכות סביבה וקיימות".

 

ואמנם, החשיבות שמייחס אטרקצ'י לתחום ההתחדשות העירונית ניכרת היטב בחזונו של המכון ובתוכנית הלימודים שלו. בין היתר, מובטחת הזדמנות לבחון תהליכים של התחדשות עירונית דרך למידה ביקורתית ומחקר יישומי, תוך ניתוח של סוגיות חברתיות, סביבתיות, משפטיות, וכלכליות. על פי פרסומי התוכנית, שילובם של תוכני הלימוד עם מגוון הידע והכישורים שמביאים עמם המשתתפים, יביא לפיתוחם של רעיונות אשר ישפיעו על מדיניות הדיור בישראל ועל השיח הציבורי. בנוסף התוכנית עתידה להיטיב עם התלמידים גם בפן הפרקטי, כשתפגיש אותם עם השחקנים המרכזיים בתחום ההתחדשות העירונית ותפתח עבורם צוהר להשתלבות בסביבת עבודה זו בעתיד.

 

"בישראל אין כמעט מחקרים העוסקים בתחום הנדל"ן, ובטח לא כאלה המתמקדים בהתחדשות עירונית שהינו תחום חדש יחסית בישראל, אך ותיק באירופה ואף במזרח הרחוק", מדגיש שטנצלר. "אנחנו כאן כדי לשנות את המצב, ולשים את ההתחדשות העירונית בשילוב משפט ויזמות חברתית גבוה על סדר היום. המכון מבקש לעסוק בכל ההיבטים של התחום המורכב הזה – תעסוקה, עסקים וקהילה, יזמות עסקית וחברתית, שלטון מקומי ומרכזי, סביבה, קיימות וביטחון ועוד – ולהיות הראשון שישלב בין תיאוריה לפרקטיקה".

 

מנכ"ל אאורה, יעקב אטרקצ'י מנכ"ל אאורה, יעקב אטרקצ'י צילום: ראובן קופיצ'ינסקי

 

ארגז כלים לעתיד

מחזור הלימודים הראשון של המכון ייפתח בשנת הלימודים הקרובה. התוכנית השנתית מיועדת לסטודנטים מבית הספר למשפטים, ולסטודנטים מבתי הספר למינהל עסקים, יזמות, פסיכולוגיה, מדעי המחשב, חשבונאות, תקשורת, כלכלה, ממשל וקיימות. תוכנית הלימודים תכלול בין היתר קורס מבוא, סדנה שנתית המבוססת על הרצאות אורח של בכירים ומומחים בתחום ההתחדשות עירונית מהארץ ומעבר לים, וכן מחקר יישומי שנתי, אשר עתיד לשמש בעתיד נייר עמדה למחוקקים ברמה המקומית וברמה הארצית.

 

"מדובר בתוכנית ראשונה מסוגה ופורצת דרך", קובע שטנצלר. "אחד המאפיינים הייחודיים שלה הוא בכך שהיא מנקזת אליה סטודנטים ממגוון תחומי לימוד ודיסציפלינות, אשר יספקו הסתכלות על תחום ההתחדשות העירונית מפריזמות מגוונות. החזון שלנו כולל גם ייזום סטארט-אפים בתחום ההתחדשות העירונית, שיסייעו לתחום לבצע עוד קפיצת מדרגה. אני יכול לגלות כי יש ביקוש רב לתוכנית, ותפקדינו הוא לתת למשתתפים ארגז הכלים ראוי ואיכותי, שיאפשר להם להשתלב בעתיד בתחום ולהיות ממוביליו. בהתחשב בכך שישראל עתידה בעשורים הבאים להכפיל את אוכלוסייתה מבלי שמתווספות לה קרקעות, הרי שהתחדשות עירונית זו משימה לאומית - ולכן הקמת המכון היא חשובה ומתבקשת".

 

יו"ר המכון, אפי שטנצלר יו"ר המכון, אפי שטנצלר

 

על מעורבותה של אאורה ישראל מוסיף שטנצלר כי "אני סבור כי יש יתרון גדול בכך שאת הקמת המכון הובילה דווקא חברה יזמית, הנמצאת בחוד החנית של ההתחדשות העירונית, חיה את הנושא ברמה היומיומית ומכירה אותו לעומק. המכון הוא תרומה של יעקב אטרקצ'י למדינת ישראל, ואין לי ספק כי כלל העוסקים בתחום זה ובחיי היומיום של האזרח במדינת ישראל, כמו גם האזרח עצמו, עתידים ליהנות מפירות הקמתו ומתוצאות עבודתו".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן