$
שוק ההון

ראיון כלכליסט

יו"ר קרן הגשמה: "בייעוץ המשפטי אמרו לא לדווח. אולי טעינו"

חנן שמש טוען שהסתיר מהמשקיעים כי הוגש כתב אישום נגד יזם בפרויקט נדל"ן בארה"ב כדי להציל את המיזם: "אם הייתי עובד לפי הספר הפרויקטים היו הולכים"

רחלי בינדמן 06:4402.04.19
"באתי לדבר און רקורד, לטוב ולרע", במילים הללו פותח חנן שמש, שותף בקרן ההשקעות הגשמה, ראיון שהעניק אתמול (ב') ל"כלכליסט".

 

 

 

הראיון נערך על רקע סערה שעוברת בימים אלו על הקרן. ביום ראשון חשף "כלכליסט" החלטה שנויה במחלוקת של הגשמה, שבחרה לא לדווח בזמן אמת על הסתבכות פלילית של שותף עסקי, שעבד עמה בשבעה פרויקטי נדל"ן בארה"ב שבהם מושקעים כ־120 מיליון שקל מכספי המשקיעים.

חנן שמש, על האישומים נגד דראגול: "הייתי שם אותו אחרון ברשימה של מי שיכול לעשות כאלה דברים. הוא תמיד נתן לנו יחס טוב" חנן שמש, על האישומים נגד דראגול: "הייתי שם אותו אחרון ברשימה של מי שיכול לעשות כאלה דברים. הוא תמיד נתן לנו יחס טוב"

 

 

באפריל 2018, רשות ני"ע האמריקאית הגישה כתב אישום על הונאת משקיעים נגד השותף, יזם נדל"ן בשם גארי דראגול. הגשמה, שידעה על האישום, לא דיווחה עליו בזמן אמת, אלא רק בספטמבר, חמישה חודשים לאחר מכן, כאשר מונה מנהל מיוחד לנכסיו של דראגול. לבסוף, הגשמה החליפה את דראגול ביזם אחר בכל הפרויקטים המשותפים.

 

"הקשבנו לייעוץ ממשרד הרצוג פוקס נאמן שאין צורך בדיווח ואני לא אתעקש לדווח על מה שלא חייבים. בדיעבד אולי היה נכון להפעיל שיקול דעת ולדווח בכל זאת", אומר שמש על ההחלטה לחסוך מהמשקיעים שלו את המידע המהותי.

 

מתי גיליתם שדראגול הסתבך?

"לא ידענו בזמן אמת שבאפריל הוגש נגדו אישום. במאי נסעתי לארה"ב ונפגשתי איתו במסגרת כנס. דיברנו רק על זה. ישבנו עם עורך הדין שלו הארווי סטיינברג, בכיר לשעבר ברשות ני"ע האמריקאית. הוא אמר לנו שזה עניין מינורי והעריך שזה יסתיים בקנס מינהלי או יבוטל לחלוטין. ביקשנו את הכל בכתב".

 

עו"ד אילנית לנדסמן. "אולי היה נכון להפעיל שיקול דעת" עו"ד אילנית לנדסמן. "אולי היה נכון להפעיל שיקול דעת" צילום: אוראל כהן

 

אז אתה מגלה על כתב האישום במאי ובכל זאת לא מפרסם דיווח.

"בסוף מאי, כשחזרנו לישראל, התייעצנו מייד עם עורכי הדין במשרד הרצוג פוקס נאמן. שאלנו מה עושים. יש לי שיחות יומיומיות עם עו"ד אילנית לנדסמן מהמשרד. החלטנו לדבר עם עו"ד של היזם ולבקש את כל מה שאמר לנו בארה"ב כתוב. הם דיברו על זה שהם במגעים מול רשות ני"ע להגיע להסדר עם תשלום כופר והיתה גם שאלה איך ישפיע הפרסום הזה על הסדר כזה. הבנו שזה הולך לכיוון של פשרה".

 

ומתי התקבלה ההחלטה לדווח?

"בספטמבר, ברגע שמונה לדראגול מנהל מיוחד, דיווחנו. גם מינוי המנהל המיוחד לא אמר שהיזם יצא מהתמונה. רק לפני שבועיים־שלושה היינו שם ודראגול והאנשים שלו היו מעורבים בניהול הפרויקטים יחד עם המנהל המיוחד".

 

בתקשורת בארה"ב מטיחים טענות קשות נגד דראגול: שגייס כסף ממשקיעים ללא תשקיף כנדרש, שלא גילה לאן מופנים הכספים, שמשך עמלות גבוהות ללא דיווח, שחלק מהמשקיעים לא קיבלו את כספם חזרה. מוזכרים מטוסים פרטיים, הימורים בלאס וגאס. בדיעבד אתה יכול לזהות סימנים לכך?

"הייתי שם אותו אחרון ברשימה של מי שיכול לעשות כאלה דברים. הוא יהודי, נתן תמיד יחס טוב להגשמה, היה בכנסי משקיעים בישראל. אנחנו עובדים איתו מאז 2015, היו לו מלווים כמו בנק וולס פרגו, שרק בהקשר של הפרויקטים שלנו העמידו לו הלוואות של 120 מיליון דולר. רק באוגוסט האחרון הוא קיבל הלוואה של 24 מיליון דולר מקרן בשם ארדנט לצורך קניית מרכז קניות".

 

באותם רגעים, כשאתה מקבל החלטה לא לדווח ולהמשיך בקשר עם דראגול, מה עובר לך בראש?

"הדבר הראשון שמנחה אותי הוא לשמור על הנכסים של המשקיעים, גם אם זה אומר ללטף קצת את היזם. רק היזם מכיר את הפרויקט. ברגע שמונה מנהל מיוחד זה מצב לא טוב. מנהל מיוחד אמור לממש נכסים, לא לנהל אותם, אז ניסינו בכל הכוח לשמור את דראגול עד שנביא יזם אחר. בספטמבר נסענו לשם עם היועץ המשפטי והצלחנו לשכנע את המנהל המיוחד לא לפעול למכירה מהירה אלא למתווה שיתמוך בזה שנכניס יזם אחר. אנחנו מגיעים לשם, הם לא יודעים מי אנחנו בכלל, ואנחנו צריכים להסביר למנהל המיוחד שאנחנו קרן עם משקיעים מישראל. כל מה שראיתי לנגד עיני זה להחזיק את היזם. אם הוא היה נופל כולם היו מתנפלים על הפרויקט. אם הייתי הולך לפי הספר יכולתי לא לעשות דבר, ואז הפרויקטים היו הולכים. זה מאוד עדין".

 

ניהול המשבר הזה כרוך בהוצאות משפטיות אדירות. מי מימן את זה?

"הגשמה מממנת מכספי הנוסטרו שלה (ההון העצמי, שלא קשור לכספי המשקיעים, ר"ב). מאות אלפי דולרים עד כה. כשיסתיים הפרויקט, אם יהיו רווחים נשקול לנכות את ההוצאות האלה".

 

ומה הסטטוס הנוכחי?

"לפני כמה ימים השלמנו עסקה להכנסת יזם בשם אנטוניו טרנטינו, שנכנס בנעליו של דרגאול ואושר על ידי המנהל המיוחד. לא פרסמנו דו"חות שנתיים של הפרויקט עד יום ראשון השבוע כי המנהל המיוחד לא הסכים לחתום עליהם, אז נפרסם דו"חות לא מבוקרים".

 

הגשמה פעילה מאז 2009 ומנהלת את כספם של כ־6,000 משקיעים, שהשקיעו בממוצע כחצי מיליון שקל כל אחד. הקרן השקיעה בכ־300 פרויקטי נדל"ן ורשמה גם כמה אקזיטים מוצלחים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x