$
חדשנות

הגבס של אורבונד: כך בונים ארבעה קירות מחוץ לקופסה

בשילוב עם מהפכת הבידוד המינרלי במדינות המערב, קירות הגבס עוברים שינוי תדמיתי של ממש. "הפוטנציאל שמציעה התעשייה הזאת, הן בהיבט התרמי והן בזה האקוסטי, הוא בלתי-נגמר – ומשנה את כללי המשחק"

רונן ניב 09:4731.03.19

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

"ברוב הדירות שהתגוררנו בהן הרעש היה בלתי-נסבל, וזה לא היה בגלל המולת הרחוב או הכביש שמתחת לבית. הייתי שומע שיחות של השכנים מהדירה ליד, ומרגיש שהן מתרחשות אצלי בתוך הסלון", מספר איתן, תושב הצפון ואב לשלושה. "כשהילדים צפו בטלוויזיה, שיחקו במחשב או האזינו למוזיקה, הייתי חשוף לכל צליל. כל הדחת מים באסלה, סגירה של דלת או צעדים בקומה מעל הקפיצו אותי".

 

המציאות שמתאר איתן משותפת למשפחות לא מעטות בישראל, בעיקר במבנים ישנים אבל לא רק. עבורן, סוגיית הרעש היא עניין יומיומי, מציק ובוער. רבים נאלצים לבסוף להעתיק את מקום מגוריהם, רק בשביל לגלות שערך הדירה הנעזבת לא נותר אדיש לסעיף האקוסטיקה – ונפגע גם כן.

 

 

מי שמציעה פתרון אפקטיבי לתופעה הזו היא אורבונד, החברה המובילה את תעשיית לוחות הגבס בישראל, אשר בשילוב הבידוד המינרלי – Earthwool, למעשה הבשורה האחרונה בתחום נכון להיום – המכניסה תרבות בנייה חדשה לבתים ברחבי הארץ. המוצר החדש מסתמן כדור החדש והמהפכני של הבידוד המינרלי, לאחר השקעה של שנות מחקר ומשאבים רבים של קבוצת האם הגרמנית KNAUF.

 
 

קיר הגבס החדש מונע מעבר של קולות בין חללים, מנטרל הד וחוסך בהוצאות חשמל, בסייעו לשימור החום של המבנה בעונת החורף והצינה בעתות הקיץ. המוצר מתאים לכל סוגי המבנים, משתלב בתוך מחיצות הגבס, בתקרות ובגגות, ומאפשר כיסוי רציף גם בפינות, בקצוות ובכלל האזורים הקשים לגישה. בכך הוא מייצר בידוד מקסימלי, תרמי ואקוסטי. Earthwool הוא גמיש וקל להתקנה, אינו מצריך תחזוקה ולא פחות חשוב – חוסך זמן עבודה ומאמץ.

 

מיישרים קו עם העולם

 

"כיום, עם סטנדרט הבנייה המודרני, אנשים כבר לא מוכנים להתפשר. בידוד תרמי ואקוסטי נדרשים בכל מבנה", אומרת אתי מרקוביץ'-עשני, מנהלת השיווק באורבונד. לדבריה, אחד היתרונות החשובים בבידוד המינרלי טמון בכך שהוא אינו מסוכן לבריאות הדיירים (והמתקינים). הוא עשוי מחומרים מינרליים טבעיים שאינם דליקים לחלוטין ולא פולטים גזים או חומרים רעילים כגון פורמלדהיד או פנול. שילוב הבידוד עם לוחות גבס עמידי מים גם מייתר את החשש מרטיבות וסדקים בקירות, מונע הצטברות של לחות, עובש ובקטריות ומגן על המבנה מבלאי – עניין נפוץ בלא מעט קירות מחומרים רטובים.

 

בארה"ב ובאירופה לוחות הגבס זוכים כבר שנים ארוכות לפופולריות ונחשבים לחומר בנייה מועדף. ב-2016 הוערך שווי השוק העולמי של לוחות הגבס בכ-22.5 מיליארד דולר, כשעל פי ניתוח שערכה חברת הייעוץ והמחקר האמריקאית גרנד ויו ריסרצ', השוק הנמצא בצמיחה תלולה עתיד לגלגל ב-2025 למעלה מ-79 מיליארד דולר.

 

בעשור האחרון גם בישראל מיישרים קו עם המתרחש בעולם, ולוחות הגבס נטמעים כנדבך משמעותי בענף הבנייה. ועם זאת, יש עוד לאן להגיע: בעוד בישראל יחס הצריכה השנתי כיום הוא 2.5 מ"ר של לוח גבס לתושב, בארה"ב, שמובילה את התעשייה, היחס עומד על 10 מ"ר של לוח גבס לתושב. באירופה היחס נע בין 5 ל-7.5 מ"ר לתושב.

 

כאמור, את מהמגמה בשוק הישראלי מובילה אורבונד, שנוסדה ב-1993 וחמש שנים מאוחר יותר נרכשה על ידי קונצרן הענק הגרמני KNAUF – שם דבר בתעשיית הגבס, הפועל בלמעלה מ-80 מדינות באמצעות כ-350 מפעלים הפרושים ברחבי העולם.

 

המודעות הגוברת והולכת לבנייה ירוקה וליישומן של טכנולוגיות המתחשבות בסביבה, מתמזג היטב בתהליך הייצור של לוחות הגבס. גבס אורבונד הוא חומר טבעי בעל תו תקן ירוק, שבהליך ייצורו מושקעת אנרגיה מופחתת ביחס להליך ייצור של בטון או בלוקים – עניין המפחית גם את מטרדי הלכלוך והפסולת המהווים חלק מכל מיזם בנייה.

 

בהקשר הזה יש להוסיף כי לוחות הגבס ניתנים למחזור אינסוף פעמים, כאשר במסגרת תהליך הגריסה חוזר הגבס להיות חומר גלם שניתן לייצר ממנו לוחות גבס חדשים לשימוש חוזר, מבלי לגרוע מאיכותם. כמו כן פירוק הלוחות אינו דורש שימוש באמצעים צורכי אנרגיה רבה או בציוד מכני כבד.

 

לדברי מרקוביץ'-עשני, בנייה בלוחות גבס מספקת מרחב תמרון גמיש ומאפשרת ביצוע שינויים ותיקונים באופן נקודתי; בנוסף, הגישה אל מוקד התיקון נוחה ומדויקת, ללא כל צורך בחציבה או הריסה של כל הקיר. "גם בתרחישים המצריכים שיפוצים נרחבים יותר, כאשר המבנה כבר מאוכלס, הרי שפירוק לוחות הגבס הוא צעד קל ומהיר, המונע את כאב הראש שהיה מצריך תהליך דומה בבנייה קונבנציונלית".

קירות גבס של אורבונד. גמישים וקלים להתקנה, ואינם מצריכים תחזוקה שוטפת קירות גבס של אורבונד. גמישים וקלים להתקנה, ואינם מצריכים תחזוקה שוטפת צילום: אורבונד

 

פוטנציאל בלתי-נגמר

 

אלמנט נוסף הטמון בשימוש בלוחות גבס נוגע גם להיבט הכלכלי במשך בניית הפרויקט. בנייה בלוחות גבס הופכת את הליך העבודה לפשוט, מהיר ובעל עלויות שינוע והקמה נמוכות יחסית. כן היא מצמצמת משמעותית את לוחות הזמנים של בפרויקט, ולכן חותכת את עלויותיו.

 

"הפוטנציאל שמציעה תעשיית הגבס הוא בלתי-נגמר", מסכמת מרקוביץ'-עשני. "השחקנים המובילים בתחום הבנייה בארץ – ובהם קבלנים, מהנדסים ואדריכלים – מבינים היטב את הערך המוסף הטמון בעבודה עם לוחות הגבס, את האפשרויות שהוא פותח בפניהם והיצירתיות שהוא מעניק להם. קיצור משך הבנייה ומעבר לתיעוש, עם דגש על שיפור באיכות – שם העתיד.

 

"אנחנו רואים את השימוש שנעשה בישראל בלוחות גבס במגוון רחב של מבנים, כולל במגדלים היוקרתיים ביותר, ומדובר רק בטיפה בים. תפקידנו הוא להמשיך לשנות הרגלים ישנים ולהגיע גם אל משתמשי הקצה בכל פינה בישראל. חשוב לנו להנחיל את התפישה ששימוש בלוחות גבס משנה את כללי המשחק ומעניק לכל מבנה בידוד תרמי ואקוסטי ברף הגבוה ביותר.

 

"לדיירים אסור להתפשר על איכות הבנייה בבתיהם. במציאות שבה אנו קונים דירה פעם או פעמיים בחיים, חשוב להתעקש על איכות, רמת גימור גבוהה ונוחות למשתמש. כל זאת ניתן לקבל רק באמצעות שימוש בטכנולוגיה המתקדמת של לוחות הגבס, בשילוב הבידוד המינרלי".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן