$
נדל"ן מסחרי
האדר מובייל זירת הנדל"ן מעודכן

לאחר המתנה של יותר מעשור: האם בתל מונד יזכו לאזור תעסוקה ומסחר?

תכנית להקמת אזור תעסוקה ומסחר אושרה גם על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, אולם באופן לא צפוי הוועדה להשלמת תכניות החליטה באחרונה לבטלה. ערר כבר הוגש

שירלי שני 09:4118.07.18

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

מועצה מקומית תל מונד נחשבת כיום לאחד מהיישובים האיכותיים באזור השרון, מבחינת אופי הבנייה המאופיינת בעיקר בבתים צמודי קרקע ומבחינת הרמה הסוציו-אקונומית של התושבים. אלא שהיישוב המונה קרוב ל-14 אלף תושבים ותושבות נמצא בגרעון תקציבי במשך שנים מאחר שהוא מתבסס בעיקר על הכנסות מארנונה למגורים.

בעוד שקצב הצמיחה של תל מונד מוערך בכ-2.9% מדי שנה, ותכנית המתאר כוללת פרויקטים רבים למגורים, שטחי התעסוקה והמסחר אינם מדביקים את קצב גידול האוכלוסייה. אם הממוצע הארצי עומד על למעלה מ-6 מ"ר של שטח תעסוקה לתושב, בתל מונד מסתפקים רק ב-2 מ"ר של שטח תעסוקה לכל תושב.

 

הגרעון התקציבי והיעדר מקורות הכנסה משטחי תעסוקה ומסחר הובילו לפני יותר מעשור להכנת תכנית להקמת אזור תעשייה שיניב מקור הכנסה נוסף מעסקים. על פי התכנית (237), אזור התעשייה ישתרע על שטח של כ-115 דונם, בקרקע שתעבור שינוי ייעוד מקרקע חקלאית לתעסוקה, מוסדות ציבור, תעשייה עתירת ידע, ספורט ונופש. התכנית שעליה חתומים הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה שרונים ומועצת תל מונד, הופקדה כבר לפני כשבע שנים בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ואושרה על ידי כל הגורמים, כולל הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה עצמה. ואולם בחודש מאי האחרון, ועדת המשנה של הוועדה המחוזית לתכנון והבנייה – הוועדה להשלמת תכניות – החליטה לבטל את התכנית.

 

בין הנימוקים העיקריים לביטול התכנית: הגישה לאזור תיצור עומס נוסף ותגרום לתנועה רבה אל אזור התעשייה דרך הישוב עצמו וכן פגיעה בתעשייה לחקלאות. עו"ד שירה ברנד, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה וחברת הוועדה להשלמת תכניות, נימקה את ההחלטה: "ברור שתל מונד צריכה פתרון בהיבט הכלכלי. אם לא בתכנית אז בחלוקת הכנסות. אך בהסכם שהציגו למעשה מדברים על חלוקה אחרת מבחינת שימושים, זכויות הבנייה, טבלת הקצאות חדשה, שינויים בתשריט, וכל אלו ללא פתרון נראה באופק של נגישות תחבורתית ראויה לאזור התעסוקה. לכך יש להוסיף את העובדה שמדובר בביטול התעשייה החקלאית שעמדה בבסיס החלטת הולנת"ע לתמוך בתכנית. אין ספק שבמסגרת תכנית המתאר המתגבשת יש לתת פתרון לשטחי תעסוקה. יש לבחון במסגרתה מגוון פתרונות במרחב עם מענים טובים יותר לנגישות התחבורתית".

 

האם יבוטל הביטול?

בתגובה לביטול התכנית, הגישו החודש המועצה המקומית תל מונד והוועדה המקומית לתכנון ולבנייה שרונים, ערר למועצה הארצית לתכנון ובנייה, באמצעות משרד עורכי דין אבי גולדהמר ושות'. "התכנית הופקדה בוועדה המחוזית לאחר קשיים רבים והרבה התנגדויות שעלו לאורך השנים והמועצה הצליחה למצוא פתרון לרובן", אומר עו"ד אבי גולדהמר. "כאשר נציגי המועצה הגיעו לוועדה לספק השלמות לתכנית ולדון בעוד כמה התנגדויות, הוועדה החליטה במחי יד לבטל עבודה של שנים, מבלי להודיע מראש, ללא שימוע ובניגוד לעמדה של כל המוסדות, כולל ביטול למעשה של החלטת הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה. ועדת המשנה להשלמת תכניות ביטלה את התכנית שלא בסמכותה ועוד מנימוקים שאינם קשורים בקבלת התנגדויות ו/או אי עמידה בתנאים שנדרשו על ידי הוועדה להשלמת התכניות. לא יעלה על הדעת שלוועדה שמונה שלושה חברים בלבד והצביעה ברוב של 2 מול 1, תהיה הזכות לבטל החלטה של הוועדה המחוזית, וכאמור, ללא זכות טיעון למועצה המקומית תל מונד ולוועדה המקומית לתכנון ולבנייה שרונים".

 

עו"ד גולדהמר מסביר: "כיום מתקיים מצב אבסורדי שהחזון של תכנית המתאר של היישוב מומש במלואו בתחום המגורים והתרבות ולא מומש בתחום הכלכלי באמצעות שטחי תעסוקה ומסחר. חשוב לציין כי הוועדה להשלמת תכניות הוקמה כדי לקדם ולאשר תכניות ולא כדי לבטלן

ולכן הגשנו את הערר למועצה הארצית לתכנון ובנייה כדי שתבטל את ההחלטה לביטול התכנית ותורה לקדמה בכפוף להשלמות נדרשות".

 

עו"ד אבי גולדהמר   עו"ד אבי גולדהמר צילום: משרד עורכי דין אבי גולדהמר ושות'

 

עו"ד שמואל סיסו, לשעבר ראש עירית קרית ים וקונסול ישראל בניו יורק, המשמש מזה כשנה ראש מועצה ממונה של תל מונד, זאת לאחר ששר הפנים אריה דרעי מינה ועדה קרואה שנייה במרץ 2017, אומר: "אני רואה את אחת המשימות העיקריות למינוי שלי, לקדם את התכנית להקמת אזור תעסוקה ומסחר לתל מונד על מנת לספק מקורות הכנסה לישוב שנמצא ללא מקורות הכנסה כבר שנים. הקמת אזור תעסוקה בתל מונד תאפשר להפוך אותו לישוב שיוכל לתפקד באופן עצמאי על בסיס הכנסות עצמיות שיעשה בהן שימוש להוצאות השוטפות של המועצה, ולשפר את השירות לתושבים הסובלים מרמת שירות נמוכה. העבודה על התכנית להקמת אזור תעסוקה בתל מונד נמשכת כבר למעלה מעשור וכבר הומלצה על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, לאחר שנבחנו 13 חלופות אחרות ולכן היא כבר מופיעה בתכנית המתאר החדשה שבתכנון. על כן קיבלנו בהפתעה גמורה את החלטת הוועדה להשלמת תכניות של הוועדה המחוזית לבטל את התכנית. מדובר בוועדה שצריכה לדון בהשלמות לתכניות, וכך סברנו לקראת הדיון בוועדה, שמטרת הישיבה היא לקבל הערות לשיפור ולהשלמת טיפול בתכנית. זו תעלומה בעינינו שוועדה שכוללת שלושה חברים החליטה בהצבעה של שניים מול אחד, להפוך על פיה החלטה קודמת של הוועדה המחוזית, שישבה על המדוכה שנים רבות".

 

באשר לטיעון שהעלו חברי הוועדה כי הקמת אזור תעסוקה במיקום שנבחר תוביל להפרעה לתושבי תל מונד ולעומסי תנועה בישוב, מדגיש עו"ד סיסו: "התכנית כלל לא התבססה על מעבר דרך תל מונד. דרך הגישה לאזור התעסוקה שעתיד להיבנות תהיה מכביש 4 דרך הלורד. יתרה מכך, הועלה רעיון בתמיכת משרד התחבורה לחבר את דרך הלורד לכביש 4 באזור מחלף הדרים, במטרה להקל על עומסי התנועה שחווים כיום הנהגים ביציאה לכביש 4. לכן תמוה בעיני שההודעה של הוועדה להשלמת תכניות בדבר ביטול תכנית הקמת אזור התעשייה מתייחסת בעיקר לסוגיית נתיבי תחבורה ועומסי תנועה בישוב".

 

עו"ד שמואל סיסו, ראש מועצה ממונה של תל מונד עו"ד שמואל סיסו, ראש מועצה ממונה של תל מונד צילום: דוברות מועצת תל מונד

 

בנוגע לטענה כי התכנית לא מספקת מענה למחסור בשטחים לתעסוקה חקלאית, מציין עו"ד סיסו: "קיים דו"ח של חברה מתמחה בעניין על כך שאין דרישה לתעסוקה חקלאית באזור. על פי ההסכמות עם רוב התושבים הסכמנו כי יעוד תעשייה חקלאית יימחק מהתכנית, כמובן באישור הוועדה המחוזית. אני בטוח שבעקבות הערר שהגישה מועצת תל מונד ביחד עם הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה שרונים, תתקבל החלטה הגיונית לערוך שינויים בתכנית ולא לבטל תכנית שכבר אושרה על ידי כל הגורמים והושקעו בה מאות שעות עבודה ומאות אלפי שקלים על פני למעלה מעשר שנים. זה אבסורד שבמקום לקצר תהליכים בירוקרטיים ולערוך התאמות בתכנית טובה שנבחנה מכל ההיבטים, שולחים אותנו ליצור תכנית חדשה אם בכלל שתיארך עוד עשר שנים ויותר".

 

מהוועדה המחוזית מרכז נמסר בתגובה: "הערר התקבל בלשכת הוועדה המחוזית לפני ימים ספורים. ההליך יתנהל כמקובל בפני ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית בהתאם לקבוע בחוק, שם תציג הוועדה המחוזית את התייחסותה לטענות העולות בערר".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

 

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן